Kürtaj Yasaklandı mı ? Kürtaj Ne Demek ? Kürtaj Nedir?

Kürtaj ne demek sorusuna

Kürtaj ne demek sorusuna sıklıkla yanıt aranmaktadır. Gebeliğini sonlandırma fikri olan kişiler; kürtaj nedir, kürtaj nasıl yapılır, kürtaj yasal mı gibi sorulara internet üzerinden cevap aramaktadır. Bu yazımızda kürtaj ile ilgili tüm merak edilenleri bir araya getirdik ve sizler için derledik…

Kürtaj Ne Demek, Nasıl Yapılır

Kürtaj, en basit anlamıyla; gebeliğe son verilmesini sağlayan bir işlemdir. Gebe kadınların, gebeliklerine son vermek istemesi durumunda başvurduğu bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Pek çok kişi kürtaj ne demek ve nasıl yapılır merakını duymaktadır. Kürtaj, hamileliğin ilk 10 haftası içinde yapılmak zorundadır. Eğer bir gebelik anne ya da çocuk için sakıncalıysa ya da gebelik isteniyorsa başvuralan yöntem; kürtajdır.

Kürtaj işlemi, halk arasında bebek aldırma işlemi olarak bilinmektedir. Ancak kürtaj nedir sorusunun tam olarak cevabı; gebeliğin tahliyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gebeliğin sonlandırılması işlemine küretaj adı da verilmektedir. Ancak küretaj belirli zaman dilimi içinde yapılabilmektedir. Kürtaj ne demek araştırması yapan kişiler görecektir ki; kürtaj yaptırmanın kısıtlılıkları bulunmaktadır.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj nasıl yapılır sorusunun cevabı da internet üzerinden yaygın olarak araştırılmaktadır. Kürtaj işlemine geçmeden önce tüm doktorlar, işlem ve uygulama hakkında hastalarına bilgiler vermektedir. Kürtaj nedir, kürtaj nasıl yapılır gibi soruların yanıtları, doktorlar tarafından öğrenilebilmektedir. Hastanın bilgilendirilmesi sonrasında da ultrasonlu muayene gerçekleştirilir.

Kürtaj yaptıracak olan hastanın ultrasonlu muayenesi sonrasında gebelik kesesinin yeri, gebelikte kaçıncı haftada olduğu belirlenmektedir. Sonuç olarak işlem öncesinde, kürtaja engel bir durumun olup olmadığı saptanır. Eğer kürtaja engel bir durum bulunmuyor ise kürtaj uygulamasına geçilir.

Bebeğin alınması ve rahmin tam anlamıyla temizlenmesi işlemine kürtaj adı verilmektedir. Yani kişilerde gebelik oluşumu olmasa bile birtakım nedenlere bağlı olarak kürtaj çeşitleri uygulanabilmektedir.

Bunun yanı sıra kürtajın yapılma nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Bebeğin anne sağlığını tehdit ettiği durumlar gelişebilir,
  • İstenmeyen bir gebelik yaşanıyor olabilir,
  • Rahimde düşük sonrasında bebeğin parçaları kalmış olabilir,
  • Gebelik olmasa bile kanamanın aşırı olması,
  • Bebeğin sağlıklı bir gelişimi olmayabilir.

Devlet Hastanesinde Kürtaj Fiyatları

Kürtaj işlemi özel hastanelerde veya kliniklerde olduğu gibi devlet hastanesinde de yapılabilmektedir. Ancak devlet hastanesinde kürtaj fiyatları 100 TL’den başlayıp en fazla 700 TL’ye kadar çıktığından aşırı yoğunluk olmaktadır. Bu nedenle devlet hastanelerinde her zaman kürtaj yaptırma fırsatı bulamayabilirsiniz.

Devlet hastanesinde kürtaj yaptırabilmek için bebeğin anne sağlığını tehdit ediyor olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bebekte meydana gelen bir gelişim problemi de kürtaj için gerekli şartı oluşturabilmektedir. Kısacası istenmeyen gebelikler için kürtaj yaptırma şansınız bulunmamaktadır.

Kürtaj Sonrası

Kürtaj sonrasında kişilerde hafif kasık ağrılarının görülmesi oldukça normal ve beklenen bir durumdur. Ancak yaşanan bu kasık ağrıları, doktorların tavsiye ettiği ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir.

Kürtaj ne demek araştırması yapan kişilerin, kürtaj sonrasında kanamanın da yaşanabileceğini görecektir ancak bu kanama da oldukça beklenen bir durumdur. Çünkü kürtaj olan kişilerin 10 ile 40 gün arasında aşırı olmayan kanama yaşaması normaldir.

Genel olarak kürtaj sonrasında hastanede yatış yapmaya gerek duyulmamaktadır. İşlemden yaklaşık olarak iki saat sonra hastaneden çıkış yapılabilmektedir. Daha sonra evde steril bakım ve dinlenmeyle süreç atlatılmaktadır.

1-  Narkozlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

Narkozlu kürtaj, hastaya genel anestezinin verildiği kürtaj türüdür. Genel olarak hayatında ilk kez kürtaj işlemi yaptıracak olan kişiler, konu hakkında internette sıklıkla araştırmak yapmaktadır. Kürtaj nedir, kürtaj yasal mı gibi sorular, konu hakkında bilgisi olmayan kişiler tarafından sorulmaktadır.

Kürtaj işlemi narkozlu olarak yani genel anestezi ile yapılabilmektedir. Genel olarak tavsiye edilen kürtaj yöntemi de narkozlu kürtajdır. Çünkü narkozlu kürtaj işleminde tam uyuma söz konusu olduğu için işlem esnasında hiçbir şey hissedilmemektedir. Bu işleme aynı zamanda cerrahi kürtaj da denmektedir.

2-  Narkozsuz Kürtaj Nasıl Yapılır?

Narkozsuz kürtaj işlemi, lokal anestezi ile yapılan kürtajdır. Bu kürtaj yönteminde hastalara bölgesel uyuşturma yapılmaktadır. Narkozsuz kürtaj işleminde de hastalar herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemektedir. Genel olarak narkoz kullanımının uygun olmadığı hastalara lokal anestezi ile kürtaj yapılmaktadır.

3-  Kürtaj Nedir, Kürtaj Fiyatları

Kürtaj, rahim içi materyalin çıkartılması işlemidir. Bu işlem ile gebeliğe son verilmektedir. Kimi zaman kadınlara, istekleri dışında kürtaj işlemi yapılmaktadır. Örneğin; dış gebelik ve düşük ibi durumlarda da kürtaj gündeme gelmektedir. Bu durumda da kürtaj ne demek araştırması yapılmaktadır. Kürtaj her zaman, kişilerin istekleri doğrultusunda, gebeliğe son vermek amacıyla gerçekleştirilmemektedir. Çünkü küretaj kimi zaman anne sağlığı için zorunlu olabilmektedir.

Kürtaj fiyatları da en fazla merak edilenler arasında yerini almaktadır. Kürtaj yaptırmayı düşünen veya kürtaj yaptırmak zorunda olan kişiler, kürtaj fiyatları araştırmasına girmektedir. Ancak kürtaj için belirlenmiş olan sabit bir ücret bulunmamaktadır.

Çoğu zaman sağlıksal bir zorunluluk olarak kürtaj işlemi, devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde sigorta kapsamında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ancak özel hastanelerde kürtaj fiyatları, sağlık kuruluşunun fiyat politikasına göre değişmektedir. Günümüzde özel hastanelerde kürtaj fiyatları 1.500 TL’den başlamaktadır.

4-  Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi işlem gibi kürtajın da riskleri bulunmaktadır. Ancak uzman kadın hastalıkları uzmanları, bu işlemi dakikalar içinde kolaylıkla gerçekleştirmektedir. Bu sebeple kürtaj ne demek araştırması yapan kişilerin, kürtaj için ilk dikkat edecekleri konu; doktor ve hastane tercihinin doğru olmasıdır.

Kürtaj esnasında ortamın steril olmasının da büyük bir önemi bulunmaktadır. Çünkü steril olmayan ortamlarda enfeksiyon riski yüksektir. Bu sebeple kürtajın yapılacağı ortamın temiz olması maksimum seviyede önemlidir. Ayrıca kürtajın riskleri kapsamında işlem sonrasında rahimde parça kalması karşımıza çıkmaktadır.

Genel olarak gebeliğin ilk haftalarında gerçekleştirilen kürtaj işleminde, parça kalması ihtimali yüksektir. Bu sebeple kürtaj, doktorların tavsiye ettiği zamanda yaptırılmalıdır.

5-  Türkiye’de Kürtaj Yasak mı

Kürtaj işleminin kısıtlılıkları bulunmaktadır. Bu nedenle de çoğu kişi Türkiye’de kürtaj yasak mı diye araştırma yapmaktadır. Kürtajın tamamen yasak olduğu ülkeler bulunmaktadır ancak Türkiye’de kürtaj yasak değildir. Sadece kürtaj yapılabilmesi için bazı kısıtlılıklar bulunmaktadır. Bu noktada kürtaj yasal mı sorusunun yanıtı da olukça merak edilmektedir. Türkiye’de kürtaj, kurallar çerçevesinde yasal bir cerrahi işlemdir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sına göre kürtajın yapılma kuralları belirlenmiştir. Dolayısı ile kürtaj ile ilgili yasanın dışına çıkılması durumunda kürtaj yasal bir işlem olmamaktadır. Türkiye yasalarına göre; 10. Haftaya kadar kürtaj işlemi yapılabilmektedir. Ancak 10.haftadan sonra kürtaj yapılması yasaktır.

Dolayısı ile kürtaj ne demek araştırması yapan ve kürtaj olmayı planlayan kişiler 10.haftanın altında gebelik döneminde olmalıdır. Ancak bazı durumlarda, anne ya da bebeğinin sağlığının söz konusu olması durumlarında, 10.haftanın üzerinde de olunsa kürtaj yapılarak gebeliğe zorunlu olarak son verilebilmektedir.

6-  Türkiye’de Kürtaj Yasaklandı mı

Türkiye’de kürtaj yasaklandı mı sorusunun yanıtı net olarak hayırdır. Ancak kürtajı yaptıracak olan kişiye göre uyulması gereken kurallar farklılık göstermektedir. Örneğin; eğer kürtaj yaptıracak olan kadın 18 yaşının altında ise bu işlem ancak ve ancak ebeveyn imzası ile gerçekleştirilebilmektedir. Kürtaj yaptıracak olan kişinin evli olması durumunda da eşin imzası gereklidir. Kürtaj ne demek diye araştıran kişilerin, bunun kayıtlara geçen bir işlem olduğunu bilmelidir. Ancak bu kayda geçen işlem, üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

7 – İstanbul Kürtaj Fiyatları Ne Kadar?

Türkiye’nin sağlık başkenti İstanbul kürtaj fiyatları konusunda sıklıkla gündeme geliyor. Kliniğin sahip olduğu özelliklere ve hekim kalitesine göre, fiyat bilgisi de değişiyor. Bu noktada İstanbul Klinik gibi alanında uzman hekimler ile hizmet veren klinikleri tercih etmenizi öneririz.