Kulak Tıkanması Nasıl Geçer | Kulak Tıkanınca Ne Yapmalı?

Kulak tıkanması nasıl geçer sorusuna net olarak yanıt verebilmesi için öncelikle kulağın neden tıkandığı bilinmeli.

Kulak tıkanması nasıl geçer

Kulak tıkanması nasıl geçer sorusuna net olarak yanıt verebilmesi için öncelikle kulağın neden tıkandığı bilinmeli. Bu yazımızda kulak tıkanması nasıl geçer konusunu ele alacak, çözüm önerilerini sıralayacak ve ardından kulak tıkanması nedenlerine değineceğiz…

Kulak Tıkanması Nasıl Geçer?

Kulak tıkanıklığı yaşandığında evde kulak tıkanıklığını açmak için çeşitli yöntemler vardır. Kulağın tıkanması nasıl geçer sorusune verilen en yaygın cevaplar şunlardır:

  • Sakız çiğnemek
  • Esnemek
  • Yutkunmak
  • Bol su içmek
  • Sıcak duş almak
  • Derin bir nefes alıp yavaşça burundan vermek
  • Su buharı solumak
  • Gliserin damlatmak
  • Kulak damlası kullanmak

Bu yöntemlerin yeterli gelmemesi ve kulak tıkanıklığını açmaması durumunda yapılması gereken; Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmektir. Zorlu, açılmayan ve geçmeyen kulak tıkanıklığı durumlarında ‘’kulak yıkama’’ olarak bilinen kulak temizlenmesi doktorlar tarafından yapılmaktadır. Eğer tıkanıklık enfeksiyon kaynaklı ise verilen ilaçların kullanılması ile fayda sağlanır.

Kulak Tıkanması Nasıl Geçer | Kulak Tıkanınca Ne Yapmalı?

Kulak Tıkanması Nedir?

Kulak tıkanması; kulağın içinde dolgunluk ve basınç hissinin hissedilmesine neden olan, kulak çınlaması, duyma kaybı gibi sorunlara yol açan bir durumdur. Kulak tıkanıklığı sosyal hayatı son derece olumsuz etkilediği için evde kulak tıkanıklığını açma yöntemlerine sıklıkla başvurulur. Peki, nedenlerine göre kulağın tıkanması nasıl geçer?

Kulak Tıkanması Nedenleri Nelerdir? Kulak Tıkanıklığı Neden Olur?

Kulak tıkanıklığının farklı nedenleri vardır. Yaşanan bir sağlık sorunu kulak tıkanmasına neden olabildiği gibi anlık konum değişiklikleri de basınçtan dolayı bu duruma yol açabilir. Genel olarak kulak tıkanıklığının temel nedeni; orta kulak basıncı ile dış ortam basıncının eşit olmamasıdır.

Yani; dış ortam ile orta kulak basıncı eşitlendiğinde kulak tıkanıklığı geçebilmektedir. Basıncın eşitlenmesi için başvurulan yöntemler ise; bol su tüketmek, esnemek, yutkunmak, sakız çiğnemektir.

Bu yöntemler ile kulak tıkanıklığı geçmiyorsa ve tıkanıklık uzun sürüyorsa, geçmeyen kulak tıkanıklığı hayatınızı olumsuz etkiliyorsa sağlık kuruluşlarının Kulak Burun Boğaz bölümüne başvurulmalı ve muayene olunmalıdır. Çünkü yaşanan tıkanıklık sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir ve evde kulak tıkanıklığı açma yöntemleri yeterli olmayabilir. Genel olarak ise kulak tıkanması nedenleri şunlardır:

  • Yükseklik değişimi (basınç farklılığı)
  • Kulak çubuğu ile kulak temizlenirken kirin derinlere itilmesi
  • Orta kulak iltihabı
  • Kulak kirinden kulak tıkanması
  • Dış kulak iltihabı
  • Östaki borusundaki sorunlar
Kulak Tıkanması Nasıl Geçer | Kulak Tıkanınca Ne Yapmalı?

1- Östaki Borusunda Yaşanan Sorunlar Nedeniyle Yaşanan Kulağın Tıkanması Nasıl Geçer?

Östaki borusu, kulak içindeki basıncın eşitlenmesini ve orta kulağın havalanmasını sağlar. Dolayısı ile östaki borusunda yaşanan bir işlev bozukluğu, kulak tıkanıklığına neden olabilir. Bunun giderilmesi için yutkunmak, bol su içmek, buhar solumak, esnemek, derin nefes alıp yavaşça vermek, sıcak duş almak, sakız çiğnemek çözüm sağlar.

2- Yükseklik Değişimi/Basınç Nedeniyle Yaşanan Kulak Tıkanması Nasıl Geçer?

Yükseklik değişimi yani basınç değişikliği nedeniyle kulak tıkanması oldukça yaygın yaşanır. Özellikle uçak yolculuklarında hemen hemen herkesin başına gelir. Genel olarak esneme ve sakız çiğneme ile bu durumun önüne geçilir.

Kulak Tıkanması Nasıl Geçer | Kulak Tıkanınca Ne Yapmalı?

3- Kulak Kirinden Kulak Tıkanması Nasıl Geçer?

Kulak çubuğu genellikle herkes tarafından kulaktaki kirin temizlenmesi için kullanılır. Ancak kulak çubuğu kullanmak her zaman için sağlıklı değildir. Çünkü biriken kir temizlenmek yerine, kulak çubuğu ile kulağın derinine itilebilir. Dolayısı ile kulak kirinden kulak tıkanması oldukça doğaldır.

Kirin kulak içine itilmesi kaynaklı tıkanıklıkta genellikle evde kulak tıkanıklığı açma yöntemleri etkili olmaz. Yapılması gereken ise; Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmek ve muayene olmaktır. Genellikle bu durumda doktorlar tarafından kulak damlası reçete edilir. Çoğu zaman kulak damlası kullanmak kulak tıkanmasını açar fakat kimi zaman da yeterli olmaz. Öncelikle hastalara kulak içi kirin yumuşatılması için kulak damlası kullanmaları önerilir, sonrasında ise doktorlar tarafından kulak temizlenir.

Kulak Tıkanması Nasıl Geçer | Kulak Tıkanınca Ne Yapmalı?

4- Kulak Kiri Birikmesi Nedeniyle Kulak Tıkanması Nasıl Geçer?

Kulak kiri, kulak tüylerinin olduğu yerde her insanda doğal olarak salgılanan serumen isimli salgı ile ortaya çıkar. Kulak kirinin salgılanma nedeni; kulağı ve kulak zarını dış etmenlerden korumaktır. Yabancı madde, toz, su gibi dış etmenler buşon isimli kulak kiri sayesinde kulak içine ulaşamaz. Dolayısı ile kulak kirinin oluşması oldukça sağlıklıdır ve bu oluşum engellenmemelidir. Çünkü kulak kiri bir noktadan sonra kendisini dışarı atmaktadır.

Ancak deniz ve havuza girmek, duş almak, kulağı yanlış temizlemek gibi nedenler kulak kirinin şişmesine ve kulak içine itilmesine neden olabilir. Bu durumda yapılması gereken doktorların önereceği kulak damlasını kullanmak ve kulak çubuğu kullanmamaktır.

5- Dış Kulak İltihabı Nedeniyle Yaşanan Kulak Tıkanması Nasıl Geçer?

Kulak zarı ve kulak kepçesi arasındaki bölümün adı; dış kulaktır. Dış kulak iltihabı genellikle kulağın sürekli yaş ve nemli olmasından kaynaklanır. Kimi zaman da bakteri ve mantarlar da dış kulak iltihabına neden olur ve kulak tıkanıklığı yaşanır.

Bu durumdan dolayı kulak tıkanıklığı yaşanmaması için deniz ve havuza girerken kulaklar mümkün olduğunca sudan ve nemden korunmalıdır. Eğer dış kulak iltihabı yaşanıyorsa Kulak Burun Boğaz doktoruna muayene olunmalıdır.

Kulak Tıkanması Nasıl Geçer | Kulak Tıkanınca Ne Yapmalı?

6- Orta Kulak İltihabı Nedeniyle Yaşanan Kulak Tıkanması Nasıl Geçer?

Orta kulak iltihabı, kulak tıkanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları, alerji gibi nedenler orta kulak iltihabı yaşanmasına, orta kulak iltihabı da kulak tıkanmasına neden olabilir.

Orta kulak iltihabı daha çok küçük çocuklarda olmak üzere herkeste görülebilir. Geniz etinin de şişmesi buna yol açabilir. Bu durumda kulak tıkanıklığına denge kaybı, kulak ağrısı ve kulak akıntısı da eşlik edebilir. Dolayısı ile hem kulak tıkanıklığının giderilmesi hem de orta kulak iltihabının tedavi edilmesi için doktora gidilmelidir.

Kulak Tıkanması Nasıl Geçer | Kulak Tıkanınca Ne Yapmalı?

Kulak Tıkanıklığı Yaşamamak için Kulak Nasıl Temizlenmeli?

En yaygın kulak tıkanıklığı nedenlerinden biri; yanlış kulak temizliğidir. Genellikle Kulak Burun Boğaz doktorları, kulak temizliğinin kulak çubuğu ile yapılmamasını tavsiye eder. Çünkü kulak çubuğu ile kulak kiri daha çok kulak içine itilebilir ve kulak kirinden kulak tıkanması yaşanabilir.

Bu durumda yapılması gereken; duş sonrası ya da deniz ve havuz sonrası dış kulaktaki nemi bir pamuk ya da peçete yardımı ile almaktır. Kulak çubuğu dahil hiçbir cisim kulak içine sokulmamalıdır. Kulak temizliği üstten yapılmalıdır.

Eğer evde denediğiniz hiç bir yöntem kulağın tıkanması nasıl geçer sorunuza yanıt olmadıysa mutlaka uzman bir hekime danışınız.