Kuduz Belirtileri Neler | Kuduz Nedir? Kuduz Aşısı Var mı?

Kuduz Belirtileri Neler | Kuduz Nedir? Kuduz Aşısı Var mı?

Kuduz belirtileri, hastalığın erken tanılanması ve tedaviye başlanması için incelenmesi gereken semptomlardır. Bilindiği üzere ülkemizde hayvanlardan bulaşan bir hastalık olarak sıkça görülen kuduz, ölümcül bir virüstür.

Bu kapsamda hastalığın tedavisinin yapılabilmesi için belirtilerin var olup olmadığını araştırmak son derece önemlidir. Peki, kuduz olmak nasıl birşey? Kuduz kediden bulaşır mı? Yavru kedilerde kuduz belirtileri olur mu? İşte detaylar!

Kuduz Nedir? Kuduz Belirtileri Neler?

Kuduz Belirtileri Neler | Kuduz Nedir? Kuduz Aşısı Var mı?

Kuduz Rhabdovirüs grubunda olan ve RNA’lı Lyssavirüs genosu taşıyan bir virüstür. Günümüzde halen insan ölümlerine neden olabilen bu hastalık ile ilgili bazı tedavi süreçleri geliştirilse de %100 başarıya ulaşılamamıştır. Bu nedenle hastalığın ölümcül seyrini değiştirebilmek için belirtiler ve tanılama son derece hayatidir.

1- Kuduz Hastalığı Nasıl Bulaşır? Kuduz Kuluçka Süresi Ne Kadar?

Kuduz genel olarak hayvandan insana şeklinde bulaşmaktadır. Hayvandan hayvana bulaşma da görülen bir durumdur.

Bu hastalığın vücuda alınması için bir hayvanın ısırması ya da tırmalaması, etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesi, salyasının vücudun sıyrık, yara ya da vücudun açık yerlerinden içeriye girmesi gerekecektir. Hastalık vücuda alınıp kuluçka süresi geçtikten sonra kişide kuduz belirtileri ortaya çıkmaya başlamaktadır.

2- Kuduz İnsandan İnsana Bulaşır mı?

Kuduz insandan insana nadiren de olsa bulaşabilmektedir. Hastalıklı bir insanla yakın temas sonrası kuduz virüsü vücuda alınabilmektedir. İşte bu nedenle, hastalıklı kişi ile yakın temastan tamamıyla kaçınılmalıdır.

3- Hayvanda ve İnsanda Kuduz Belirtileri Değişiyor mu? Kuduz Hangi Hayvandan Bulaşır?

Kuduz belirtileri genel olarak hayvanda ve insanda aynı semptomlardan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra farklı semptomların ortaya çıktığı da söylenebilecektir. Kuduz köpek, kedi, at, eşek, keçi, inek, kurt, tilki, ayı, sansar, domuz, çakal, kirpi, köstebek ve gelincik gibi hayvanlardan insana bulaşabilir. Hastalık çoğunluklu olarak köpeklerde ortaya çıkmakta ve insanlara ulaşmaktadır.

4- Hayvanda Kuduz Belirtileri | Yavru Köpek Kuduz Belirtileri

Hayvan tanıdığınız bir hayvansa kuduz belirtileri daha kolay bir şekilde anlaşılabilecektir. Çünkü hayvanın ruh halinde bariz değişimler ortaya çıkmaktadır.

Korkaklık, sinirlilik, saldırganlık, şiddetli ısırma isteği, yutkunma güçlüğü, yoğun kasılmaların oluşması, yoğun salya varlığı ve bazı bölgelerinin felçli görünümde olması tipik belirtilerdir. Kuduz hayvan yavru ya da erişkin ne olursa olsun, aynı belirtilerle vücutta ortaya çıkmaktadır.

5- Kuduz Olan İnsan Ne Gibi Belirtiler Verir? Bir İnsanın Kuduz Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Peki, kuduz belirtileri köpek ya da diğer hayvanlar dışında insanlarda nasıl baş gösterir? İnsanlarda ortaya çıkan kuduz belirtileri ise şunlardır;

  • Ateş,
  • Anksiyete,
  • Akıl karışıklığı,
  • Yoğun baş ağrısı,
  • Yoğun tükürük,
  • Hiperaktivite,
  • Isırılan yerde duyu değişikliği,
  • Kusma ve bulantı,
  • Halusinasyonlar,
  • Sudan korkma,
  • Yutma güçlüğü,
  • Uykusuzluk

6- Kuduz Belirtileri Kaç Günde Çıkar? Kuduz Hemen Belirti Gösterir mi?

Kuduz belirtileri genel olarak virüs vücuda alındıktan sonra 14-90 gün içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Kuduzda kuluçka süresi, hayvana göre değişiklik göstermekle birlikte 1 yıla kadar uzayabilir. Genel olarak 3-8 hafta içinde hasta belirtiler göstermeye başlayacaktır.

Kuduz hemen belirti göstermeyeceğinden herhangi bir köpek ısırması, kedi tırmalaması ya da benzeri durumlarda direkt olarak doktora başvurulmalıdır. Çünkü birçok hastada kuduz belirtileri ortaya çıktıktan sonra geç kalınabilmekte ve hasta ölebilmektedir.

7- Kuduz Köpek Isırırsa Ne Olur? Hayvanın  Kuduz Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Sizi, yakınınızı yahut bir hayvanı kuduz riski taşıyabilecek bir hayvan ısırırsa bu durumda mutlaka Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurulmalıdır. Bu durumda köpek ve ısırılan hayvanlar gözlem altına alınır.

İnsanlara da önlem amaçlı bir tedavi uygulanmaktadır. Isıran hayvanın kuduz olup olmadığını direkt olarak anlayabilmek mümkün değildir. Gözlem ile hayvanın tepkileri kontrol edilerek, kuduzun var olup olmadığı anlaşılabilecektir. Hayvanda kuduz belirtileri görülmesi halinde tedavi üzerinde değişiklikler yapılacaktır.

8- Kuduz Tedavisi Var mı? Kuduz Aşısı Var mı?

Kuduz söz konusu olduğunda buna karşı çok etkili bir tedavinin yapılabilmesi mümkün değildir. Yüksek oranda ölüme neden olan bu hastalıkta sağkalım yüzdesinin çok çok düşük olduğu belirtilmelidir. Bu nedenle kuduza maruz kaldığı düşünülen kişilerin bir dizi aşı olması gerekecektir. Hastalığın kesin tanısı için yapılan laboratuvar tetkikleri yeterli olacaktır. Kuduz belirtileri görülen hayvanlar tarafından ısırılan canlılara kuduzun bulaşmasını önlemek amacıyla kuduz aşısı yapılmaktadır.

Kuduz aşısı için belirlenen günler 0, 3, 7, 14, 28 ve 90. gündür. Koldan tek doz şeklinde yapılan bu aşılar mutlaka kuduz olduğu bilinen kişilere yapılmalıdır. Kuduz olma riski yüksek olan kişilerin vücuduna ise kuduz antiserumu gönderilerek hastalığın bulaşması önlenebilmektedir.

9- İnsan Kuduz Olursa Ne Olur? Kuduz İnsanı Kaç Günde Öldürür?

İnsan kuduz olursa ne olur? Kuduz belirtileri gösteren kişiler için önceden önlem alınmadıysa ve herhangi bir aşı uygulanmadıysa yapılacak çokta bir şey yoktur. Hastalık direkt olarak vücudu baskıladığı için ölüm oranı oldukça yüksektir. Hastada nörolojik belirtiler görülmeye başlandıysa 7 gün içerisinde koma halinin gelişmesi beklenmektedir.

Çünkü kuduz belirtileri arasında olan nörolojik belirtilerin görülmeye başlaması, beyin dokusunda bir iltihabın meydana geldiğini gösterebilecektir. Komaya girdiği belirlenen hastaların ise yaşam süresi ortalama 3-4 gündür.

10- Kuduz Olan Hayvan Isırma Sonrası Ölür mü? Kuduzdan Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Yapılan tıbbi araştırmalar sonucunda kuduz belirtileri gösteren ve kuduz olduğu teşhis edilen hayvanlar ısırmadan en geç 7 gün içerisinde ölmektedir. Bu nedenle insan ya da başka bir hayvanı ısıran ve kuduz riski taşıyan hayvanlar minimum 7 gün gözlem altına alınmaktadır.

Kuduzdan korunmak için yara ve ısırık bölgesi mutlaka sabunlu su ile yıkanmalıdır. Yıkama sonunda ise antiseptikler uygulanarak bölgedeki virüsün temizlenmesi sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra koruyucu öneriler şunlardır;

  • Evcil hayvanlar özellikle akşam saatlerinde dışarı bırakılmamalıdır.
  • Göz, ağız ve burun kuduzlu biri ile temasta olunduysa bol su ve sabun ile durulanmalıdır.
  • Kedi ve köpeklere her yıl mutlaka kuduz aşısı uygulanmalıdır.
  • Tehlikeli bir ısırma durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalı ve kuduz aşıları eksiksiz olarak yaptırılmalıdır.
  • Kuduz açısından yüksek risk grubunda olan kişilere herhangi bir ısırma durumu olmadan aşı yapılmalıdır.
  • Çevrede garip tavırlar sergileyen hasta ve saldırgan hayvanlar ilgili belediyelere bildirilmelidir.

Mantar tedavisi için kullanılan Konazol Şampuan Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

Exit mobile version