Küçük Düşürücü Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davası Ne Demektir? Hangi Koşulların Varlığında Bu Dava Açılabilir?

Küçük düşürücü suç işleme

Küçük düşürücü suç işleme nedeniyle boşanma konusu Bu aile hukuku alanında önemli hukuki uyuşmazlıklar arasında yer almaktadır. Aile hukuku kapsamında “Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davası” nedir? Bu davanın koşulları nelerdir? Bu dava hangi mahkemede açılabilir? gibi soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik…

Küçük Düşürücü Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davası Nedir?

Küçük Düşürücü Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davası Ne Demektir? Hangi Koşulların Varlığında Bu Dava Açılabilir?
Küçük Düşürücü Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davası Ne Demektir? Hangi Koşulların Varlığında Bu Dava Açılabilir?

Küçük düşürücü suç işleme nedeniyle boşanma, haysiyetsiz yaşam sürme nedeniyle boşanma ile birlikte aynı madde kapsamında 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu  (TMK) 163. Maddesi içerisinde düzenlenmiştir. Bu boşanma nedeni de hukuk sistemimizde sayılı olarak belirlenmiş özel boşanma nedenlerinden biridir. Konuya dair TMK 163. maddesi;

“Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir”

Hükümlerini içermektedir. Madde metninden de açıkça anlaşılacağı üzere suç işleme nedeniyle boşanma, diğer bir özel boşanma nedeni olan haysiyetsiz yaşam sürme nedeniyle boşanma ile birlikte düzenlenmiştir.

Ancak haysiyetsiz yaşam sürme nedeniyle boşanma davasını daha önce yine sitemizde yayınlanan “Haysiyetsiz Yaşam Sürme Nedeniyle Boşanma Davası Nedir? Koşulları Nelerdir?” başlıklı yazımız ile konu edindiğimiz için bu yazımızda yalnızca küçük düşürücü suç işleme nedeni ile boşanma davasını konu alacağız.

Küçük Düşürücü Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davası Açabilmek İçin Gereken Koşullar Nelerdir?

Küçük Düşürücü Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davası Ne Demektir? Hangi Koşulların Varlığında Bu Dava Açılabilir?

Küçük düşürücü suç işleme nedeniyle boşanma davasının koşullarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bu boşanma nedenine dayalı olarak dava açılabilmesi için gereken ilk koşul, eşlerden birinin evlilik birliği içerisinde küçük düşürücü olarak nitelenebilecek bir suç işlemesidir. Yasal mevzuat kapsamında özel olarak küçük düşürücü suç ayrımı yapılmamıştır. Bu nedenle bir suçun küçük düşürücü olup olmadığını takdir yetkisi, boşanma davasını görecek hakime aittir. Ancak küçük düşürücü suç tabirinden utandırıcı ya da yüz kızartıcı suçlar anlaşılabilir. Bu kapsamda hırsızlık, rüşvet, zimmet, sahtecilik, uyuşturucu madde ticareti, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar gibi eylemler küçük düşürücü suç olarak sayılabilir.
  • Küçük düşürücü suç işleme nedeniyle boşanma için kasten işlenen bir suç olması gerekir. Bu anlamda trafik kazası ya da iş kazası gibi taksirle işlenen suçlar nedeniyle “küçük düşürücü suç işleme” nedeniyle boşanma davası açılamaz.
  • Söz konusu küçük düşürücü suçun, evlilik tarihinden sonra yani evlilik birliği içerisindeyken işlenmesi gerekir. Evlenmeden önce işlenen bu kapsamdaki bir suç, bunu bilerek evlenen diğer eş tarafından artık boşanmaya neden olarak gösterilemez.
  • Son olarak bu özel boşanma nedenine dayalı olarak dava açılabilmesi için, diğer eş yönünden bu durumun evlilik birliğini çekilmez hale getirmesi (müşterek yaşamın çekilmez duruma gelmesi) gerekir. Yani artık diğer eşten evlilik birliğini sürdürmesinin beklenemez olması koşulu aranacaktır.

Bu noktada belirtelim ki, küçük düşürücü suç nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için küçük düşürücü nitelikteki suçun bir defa dahi işlenmiş olması yeterli olacaktır.

Küçük Düşürücü Suç İşlenmesi Nedeniyle Boşanma Davasında Süre ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

Küçük Düşürücü Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davası Ne Demektir? Hangi Koşulların Varlığında Bu Dava Açılabilir?

Küçük düşürücü suç işleme nedeniyle boşanma sebebine dayanarak dava açılabilmesi için belirli bir süre koşulu yani hak düşürücü süre öngörülmemiştir. Bir başka ifade ile küçük düşürücü suç işlenmesi nedeniyle boşanma davası herhangi bir hak düşürücü süreye tabi olmaksızın her zaman açılabilir.

Ancak, bu kapsamda bir suçun işlenmesinden çok uzun süreler sonra bu nedene dayalı olarak dava açılması, davaya bakacak hakim tarafından hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilebilir. Bu kapsamda, bu sebebe dayalı boşanma davasının çok gecikmeden açılması, dava açmayı düşünen eşin yararına olacaktır.

Küçük düşürücü suç işleme nedeniyle boşanma kapsamında açılacak boşanma davası da diğer tüm boşanma davaları gibi Aile Mahkemesi’ne açılır. Özel olarak Aile mahkemesi kurulmayan yerlerde ise boşanma davaları Asliye Hukuk Mahkemeleri önünde Aile Mahkemesi sıfatı ile görülür.

Bir diğer boşanmaya konu olan durum Haysiyetsiz yaşam sürme nedeniyle boşanma davası nedir merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.