Modern ödeme araçlarından biri olan kredi kartı, günlük hayatta önemli bir yer edinmiştir. Nakit para olmaması halinde borçlanarak anlık ödeme yapma imkanı sağlayan bu kartlar, çeşitli limitlerle tahsis edilir. Bireysel veya ticari başvurulara açık olduğu gibi günümüzde öğrenciler için dahi alternatifler sunulmaktadır.
Günümüzde milyonlarca kişi, çeşitli harcamalar için kredi kartı kullanmaktadır. Henüz kart sahibi olmayanlar, gereken şartları karşıladıkları koşullarda bir kredi kartı başvurusu yaparak edinebilirler. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli şartlar ve koşullar olduğunun da altını çizmek gerekir.
Kredi Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kredi kartı başvuru süreci, belirlediğiniz bankaya ilettiğiniz taleple başlar. Bu işlemi Akbank Mobil veya “akbank.com” üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Farklı avantajlar içeren kartlardan birine karar verdiğinizde “Hemen Başvur” butonuna tıklayarak başvuru formunu doldurmalısınız.
Talebinizi ilgili birime ilettikten sonra, banka sizinle ilgili bir değerlendirme yapar. Banka kartları 18 yaşından büyük herkese doğrudan atanırken, kredi kartı başvurusunda birtakım kriterler göz önüne alınır ve bir limit belirlenir.
Kredi Kartı Başvurusunda Gerekli Şartlar
Başvuruların olumlu değerlendirilmesi için birtakım ön koşulların karşılanıyor olması gerekir. Bunlardan ilki reşitlik durumudur. Eğer reşit değilseniz, kredi kartı sahibi olmak için ebeveynleriniz veya yasal koruyucularınızın onayına ihtiyacınız vardır. Bazı bankalar öğrencilere özel kredi seçenekleri de sunmaktadır.
Yaş konusunda bir sıkıntınız yoksa sıradaki adım, kredi notunuzun hesaplanmasıdır. Bu not, takip edilebilir finansal işlemlerinizdeki harcama alışkanlıklarınızın bir özeti niteliğindedir. 1 – 1900 arası bir değere sahiptir. Skor 1900’e yaklaştıkça, risk düşer. Mevcut borçlarınız da puanlandırmada rol oynayacaktır.
1 – 699 skalasındaki notlar, genellikle “yüksek riskli” olarak değerlendirilir ve bu başvurular çoğunlukla reddedilir. 1100 – 1499 arası not, diğer inceleme unsurlarına bağlı olarak kabul edilebilir. 1500 – 1699 bandı pozitif değerlendirilir ve birçok durumda olumlu geri dönüş alır. 1700 – 1900 aralığındaki skorlar, herhangi bir istisnai durum yoksa doğrudan kabul edilir.
Değerlendirme kriterlerinden bir diğeri, aylık net gelirinizdir. Mevcut şartlar altında, herhangi bir geliri belgelerle sunamayan kişilere kredi kartı verilmemektedir. Fakat birtakım koşullar yerine getirilirse, sabit maaşı olmayanlar da alabilmektedir. Maaş bordrosu olmadan kredi kartı alabileceğiniz bazı durumlar aşağıdaki gibi sıralanır:
- Gelirin üzerinde, taksitlenmiş borçların bulunmaması
- Yüksek kredi notu
- Belgelenmiş kira ve benzeri gelirler
- Esnaf veya memur kefili
Yukarıdaki koşullar karşılanıyorsa, bazı bankalar düşük limitli seçenekler sunabilir. İstisnai durumlar haricinde, maaş bordrosu olmadan yapılan başvurularda maksimum limit 10 bin TL olarak belirlenmiştir.
Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?
Başvurunuzun olumlu değerlendirildiği durumlarda, bankanın uygun gördüğü bir limit belirlenir. Bu limit belirlenirken de kredi puanınız ve geliriniz göz önüne alınır. Eğer ilk defa kart alıyorsanız limit, gelirinizin maksimum 2 katı olacak şekilde belirlenir. Örneğin yıllık 100.000 TL kazanıyorsanız, ilk kartınızın limiti en fazla 200.000 TL’dir. Bu noktada da farklı bankaların istisnai politikaları olabilir.
İlerleyen seneler için süreç değişir. Birinci yıl tamamlandıktan sonra, maksimum yıl 4 katsayısı üzerinden tamamlanır. Yani senelik 100.000 TL gelire 200.000 olan limit, 400.000’e kadar çıkabilir. Bu hesaplama tüm kredi kartlarının toplamına işaret eder ve not devreye girdiğinde düşebilir.
Kredi Kartı Çıkarmak İçin Ne Yapmalı?
Bir banka seçerek işe başlamanız gerekir. Finans merkezlerinin ödeme politikaları, taksitlendirme seçenekleri, nakit avans özellikleri gibi çeşitlilikleri araştırarak size en uygun olanını seçebilirsiniz. Daha sonrasında merkezlerin mevcut kanallarından biriyle iletişime geçmelisiniz. Akbank kredi kartı çıkarmak istiyorsanız, Akbank Mobil ve “akbank.com” üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.
Daha sonrasında ilgili birimler, sizden bazı bilgiler ve evraklar talep edecektir. Bu noktada doğru veriler sağlamanız önemlidir. Başvuru aşamasındaki herhangi bir aksaklık, sürecin olumsuz ilerlemesine sebep olabilir.
Değerlendirme sonucuna bağlı olarak bir limit belirlenir ve adresinize gönderilir. Yeni kartınızın özelliklerini iyi öğrenmenizde fayda vardır. Ödeme günleri, fatura kesim tarihi, taksitlendirme gibi çeşitli faktörleri değerlendirmeniz ve buna göre bir harcama planı yapmanız gerekir.
Şifre belirlemek için bankaya göre mobil uygulamayı kullanabilir veya ATM üzerinden işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer online ödemelerinizde yeni kartınızı kullanmak istiyorsanız, bu özelliği aktif hale getirmeniz gerekir. Bu adımı nasıl yapacağınızı bankanızla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.