Günümüzün en çok kullanılan ödeme araçlarının başında gelen kredi kartları konusunda kart kullanıcılarının en fazla merak ettikleri hususlar arasında ‘ kredi kartı aidatı ’ meselesi yani bir diğer ifade ile ‘yıllık üyelik ücreti’ geliyor. Bu kart aidatlarını ödememek için kart kullanıcıları gerektiğinde ilgili bankayı arayarak kart aidatlarının iptalini talep ediyorlar.
Peki, kredi kartı aidatlarının yani yıllık üyelik ücretlerinin yasal bir dayanağı bulunuyor mu? Bu kredi kartı aidatlarını ödemek zorunlu mudur ? Kart kullanıcıları hangi yasal yollara başvurabilirler? İşte, kredi kartı kullanıcılarını çok ilgilendiren bu konuya dair detaylar ve bilinmesi gerekenler.
Kredi Kartı Aidatı Yasal mıdır
Bu konuda bakılması gereken yasal düzenleme ise 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun olarak karşımıza çıkıyor. Tüketiciyi koruyan ve haklarını belirleyen bu kanunun 4. Maddesinde, bankaların kredi kart aidatlarına yönelik uygulayacakları ücretlerin yönetmelik ile belirlenmesi gerekeceği düzenlenmiştir. Bu yasal düzenleme uyarınca 03.10.2014 tarihinde “FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINACAK ÜCRETLERE İLİŞKİN USÛL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK” Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Yönetmeliğin 11/4 maddesi uyarınca Kredi Kartları için yıllık olarak kullanım aidatı belirlenebileceği yani diğer bir ifade ile yıllık üyelik ücreti istenebileceği hüküm altına alınmıştır. Yani kredi kartları için yıllık olarak istenen üyelik aidatlarının bu yönetmelik kapsamında yasal dayanağı bulunmaktadır.
Kredi Kartı Aidatı Ödemek İstemeyen Kart Kullanıcıları İçin Sunulan İmkanlar
Ancak aynı yönetmelikte kredi kartı ücreti ödemek istemeyen kullanıcılar içinde bir düzenleme yapılmıştır. Yönetmeliğin 11/1 maddesi düzenlemesinde;
“Kart çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. Finansal tüketiciler tarafından yapılan ücretsiz kredi kartı başvurularının kuruluşlarca reddedilmesi hâlinde, bu başvuruya istinaden yıllık üyelik ücreti olan kredi kartı verilemez. Kart çıkaran kuruluşlar yıllık üyelik ücreti bulunmayan kredi kartı limiti belirlerken, yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartı değerlendirme kriterlerini aynen uygulamakla yükümlüdür. Finansal tüketicilerin yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartını limiti aynı kalmak kaydıyla yıllık üyelik ücreti bulunmayan kredi kartı ile değiştirme talepleri, kart çıkaran kuruluşlar tarafından yerine getirilmek zorundadır”
Hükümlerine yer verilmiştir. Yani bu madde kapsamında, ilgili bankaların yıllık üyelik ücreti tahsil etmeyecekleri bir kredi kartı sunma zorunlulukları vardır. Ayrıca kredi kartı kullanıcıları, yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartlarını limiti aynı kalmak koşuluyla yıllık ücreti bulunmayan kredi kartı ile değiştirme hakkına da sahiptirler.
Banka Kartı ve Sanal Kartlar İçin Kredi Kartı Aidatı Durum Nedir?
Banka kartları ile sanal kartlar içinde söz konusu yönetmelikte ayrı bir düzenleme yer alıyor. Yönetmeliğin 11/3 maddesinde açık bir şekilde, banka kartları ile sanal kredi kartlarından yıllık üyelik ücreti alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu noktada merak edilen konular arasında ise uzun süre kullanılmayan kredi kartları açısından ücret talep edilip edilmeyeceği hususu geliyor. Bu soruda, söz konusu yönetmeliğin 11/6 maddesi kapsamında cevabını buluyor. Madde düzenlemesine göre;
“Kesintisiz olarak, en az yüz seksen gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları hareketsiz kart kabul edilir ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçe yıllık üyelik ücreti yansıtılamaz. Kuruluşlar, finansal tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla veya kaydı tutulan telefon ile önceden bilgi vermek suretiyle bu nitelikteki kredi kartlarını kapatma hakkına sahiptir”
Hükmü getirilmiş ve 180 günden fazla süre kullanılmayan hareketsiz kredi kartları açısından yıllık üyelik ücreti yansıtılmayacağı açık bir şekilde belirtilmiştir.
Bu yazımızda belirttiğimiz haklara aykırı davranış ya da fahiş miktarda yıllık kredi kartı ücreti yansıtılması gibi durumlarda kart kullanıcılarının ‘Tüketici Hakem Heyetlerine’ başvuru hakları bulunmaktadır. (Tüketici Hakem Heyetlerine başvurunun nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılı bilgi için yine sitemizde 03 Mart 2020 tarihinde yayınlanan “ Ayıplı Mal Nedir? Ayıplı Mal ile Karşılaşan Tüketicinin Hakları Nelerdir? Tüketici Şikayeti Başvuruları Nereye ve Nasıl Yapılır? ” başlıklı yazımıza bakabilirsiniz)