Koronavirüs Salgını Sıcaklarda Etkisini Kaybedecek Mi? Uzmanlar Yanıtlıyor

Koronavirüs dünya genelinde can

Koronavirüs dünya genelinde can almaya devam ediyor. Her gün dünyanın dört bir yanında ölüm haberleri ve vaka sayısı haberleri geliyor. Salgını biran önce durdurmak ve bağışıklık kazandırmak için de bilim insanları aşı üzerinde çalışıyor.

Bir diğer yandan da sıcak günlerde virüsün etkisini kaybedeceği konuşuluyor. Bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 12 Mart tarihinde açıklamalarda bulunmuştu. Yaz aylarında havanın ısınması ile korona virüsün etkisini yitireceğini ifade etmişti. Sağlık Bakanı konuşmasında;

“2 ay direnelim. Bilim kurulumuzun öngörüsü bu yöndedir. Bu hastalık daha çok bir kış enfeksiyonu. Tedbir alırsak, yayılmayı önlersek, büyük olasılıkla, 2 ayda hayat normale döner.”

Demişti. Bakanın bu açıklamalarının üzerinden 2,5 ay geçti.

Kovid-19, bir solunum yetmezliği hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle hastalık bir kış hastalığı olarak görüyorlar. Havaların ısınması ile virüsün etkisinin azalacağını tahmin ediyorlar. Fakat konunun uzmanları aynı görüşte değiller.

Koronavirüs Salgını Sıcaklarda Etkisini Kaybetmeyecek

Bruno Lima bir virolog uzmanı. Uluslararası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (CIRI) bünyesi altında çalışmalarını yürütüyor. Yaptığı açıklamalarda solunum yolu virüslerinin bazılarının sezonluk bazılarının ise sezonluk olmadığını belirtti. Tropikal bölgelerde, sıcaklarda etkisini sürdüren virüslere dikkat çekti.

Bulaşıcı hastalık uzmanları solunum yolu virüslerini sevdiği sıcaklıkları açıkladılar. Solunum yolu ile insanları zor duruma sokan virüslerin 0-7 derece arası sıcaklıklarda daha verimli olduklarını söylediler. Fakat Covid-19 virüsünün bu sıcaklıklar dışında da yaşayabileceğini savundular.

Bazı virüsler mevsimlere ve farklı hava koşullarına meydan okuyabiliyor. Bruno Lima, 2009 yılında yaşana H1N1 virüsünün İspanya, İngiltere ve Almanya’da en yüksek etkilerini yaz aylarında gösterdiğini belirtti.

Paris Pitie Salpetriere hastanesi bulaşıcı hastalık uzmanı Alexandre Bleibtreu, insanlık yeni bir virüs ile karşı karşıya dedi. Koronavirüs için henüz insanlığın bağışıklığı yok ve hazırda değiller. Havaların ısınması ile virüs etkisinin azalacağını düşünmek de şuan için somut delillere dayanmıyor. Alexandre, benzer virüslerin sıcak coğrafyalarda etkisini yitirmediği belirtti. Tıbbi müdahaleler dışında şuan için başka önlemin olmadığını hatırlattı.

Şuan için corona virüsü salgınından korunabilmek için tedbirlere mutlak suretle uyulması gerektiği ifade edildi. Maske kullanımı ve el yıkama alışkanlığının önemi hatırlatıldı. Koronavirüs için son dakika haberleri ve Türkiye toplam vakası hakkında bilgi için bizi takip edin. Tüm son dakika haberi ile sizlerleyiz.