Aralık 2019 ‘da Çin’in Wuhan kentinde bir anda ortaya çıkarak çok kısa bir sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs obezite riskini artırıyor mu? Neden koronavirüs hastalarının 3 ‘te 2’sinde obezite sorunu var ? İşte, detaylar…
Koronavirüs Kronik Hastalığı Olanları Etkiliyor
Yeni tip koronavirüs risk grubu arasında en çok yaşlı kişiler, kronik hastalığı olanlar, diyabet hastaları ve obezite sorunu olan kişiler yer alıyor.
Dünya Obezite Federasyonu tarafından yapılan bir yazılı açıklamada koronavirüs salgınının aşırı kilo sorunu yaşayan obezite hastaları için çok büyük bir risk meydana getirdiğini ifade etmektedir.
İngiltere Ulusal Sağlık Servisi ile yaptığı araştırmalar doğrultusunda Covid-19 hastası 3 kişiden 2’sinin obez olduğunu belirtmektedir.
Obezite Hastaları Neden Koronavirüs Riski Taşıyor?
Virüsle mücadele sürecinin en büyük yöneticilerinden olan Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 salgını karşısında büyük bir metanetle çalışmış ve dünya sağlığı için pandemi ilan etmiştir. Çok kısa bir süre içerisinde yapılan araştırmalarda koronavirüs risk faktörleri ortaya çıkarılmıştır. İşte, obezite hastaları ve koronavirüs ilişkisi.
Yapılan araştırmalar sonucunda koronavirüs hastalığının neden olduğu Covid-19 vakalarında aşırı kilolu kişilerin büyük risk altında oldukları ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde araştırmalar obezite hastaları için koronavirüsle mücadele sürecinin diğer hastalara oranla çok daha zor geçtiğini göstermektedir. Ayrıca şeker ve obezite hastalarının tedavi sürecinde enfeksiyon ya da komplikasyon nedeniyle hayatını kaybetme durumunun daha sık görüldüğü bilinmektedir.
1 – Aşırı Kilo Bağışık Sistemini Zayıflatıyor
Aşırı kilolu kişilerin bağışıklık sistemleri hiç durmadan enfeksiyonla savaşmaya ve hücrelerde yaşanan tahribatı onarmaya çalışır. Sahip olunan enerjinin iltihap ve enfeksiyon oluşmaması için harcanması bağışıklığı azaltır. Bu da kilonun koronavirüse karşı savunmayı düşürmesine neden olur.
2 – Obezite Akciğeri Etkiliyor
Obezite hastaları genellikle akciğer sorunu yaşadıkları için bir solunum yolu hastalığı olan koronavirüsle mücadele sürecinde oldukça başarısız kalırlar.
3 – Tansiyon ve Şeker Hastalığını Tetikliyor
Obezite aynı zamanda tansiyon ve şeker hastalığını tetiklemesi ile birlikte enfeksiyonla mücadelede bu hastalıklar vücut dirrencini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu noktada dolaylı yollardan da olsa obezite koronavirüs ilişkisi ortaya çıkmaktadır.
4 – Kronik Hastalıklara Neden Oluyor
Obezite kronik hastalıklara neden olması nedeniyle virüsle mücadele sürecinde hastanın direncini düşürmektedir. Bu nedenle obezite riski olan kişilerin virüse karşı daha dikkatli olmaları önemlidir.
Fransa Koronavirüs Bilim Kurulu Başkanı Profesör Jean-François Delfraissy, Amerika’da obezite oranının yüksek oranda olması ile birlikte salgının hızla arttığını ifade etmiş ve bunun da binlerce kişinin ölümüne neden olduğunu açıklamıştı. Koronavirüsle mücadele döneminde özellikle çok kilolu ve obez kişilerin enfeksiyonla savaşta yetersiz kalabildiklerini ifade ederek hastaları ayrıca dikkatli olmaya davet etmiştir.
Obezite Hastaları Koronavirüsle Mücadele Sürecinde Nelere Dikkat Etmelidir?
Obezite hastalığı beraberinde çok sayıda kronik hastalığı getirdiği için bu hastalıklara karşı sürekli olarak bir savaş halinde olan bağışıklık sistemi, yeni tip koronavirüs karşısında güçsüz kalmaktadır. Bu noktada obezite hastalarının virüsle mücadele sürecinde dikkat etmesi gereken şeyler bulunmaktadır:
1 – Obezite Hastalığını İyi Tanımak
Bir obezite hastası obezite nedir ve obezite hastaları nasıl beslenmeli sorularının cevaplarını net bir şekilde bilmelidir ve bu bilgiyi hayatlarının her anında hatırlamalıdır. Yani, hastalığın farkında olmak ve ona göre bir yaşam tarzı geliştirmek bu noktada büyük önem taşır.
2 – Sağlıklı Beslenme
Bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan korona virüsle mücadele sürecinde obezite hastaları dengeli ve sağlıklı beslenmelidir. Şeker, tuz ve işlenmiş yağdan uzak durmalıdır. Enerji verici ve mutlaka bağışıklığı güçlendiren besinler arasından tercih yapılmalıdır.
3 – Aktif Yaşam
Obezite hastaları fiziksel olarak hareket kısıtlılıkları yaşadıkları için enerji üretmek ya da enerji yakmak oldukça zor süreçlerdir. Bu noktada aktif bir yaşama sahip olmak önemlidir. Ev içinde egzersiz hareketleri yapmak, kısa yürüyüşlere çıkmak ya da düzenli bir spor salonuna gitmek obezite hastalarının korona virüs karşısında daha güçlü olmasını sağlar.
4 – Sosyal Mesafe Maske Kuralı
Dünyayı etkisi altına alan bu virüs karşısında her kişiye önerildiği gibi obezite hastaları da sosyal mesafe kuralı çerçevesinde bir yaşam sürdürmelidir. Obezite hastası kişilere kalabalık misafirler gelmemeli, mümkün olduğunca az kişi ile görüşmelidirler. Özellikle çok fazla kişi ile iletişim kurmak zorunda olan satış temsilcisi, doktor, polis ya da kalabalık ortamda çalışan bir kişi ile iletişim kurarken maske ve mesafe kuralını ihlal etmemelidir.
5 – Stresle Başa Çıkmayı Öğrenmek
Obezite, stres karşısında güçsüz kalan bir hastalıktır. Obezite belirtileri arasında yer alan stres anında doyumsuz bir şekilde yemek yeme isteği, virüsle mücadele sürecinde kişinin bağışıklığını düşürecektir. Bu nedenle stres anında strese neden olan etmenleri bilmek ve stresten kurtulmanın yollarını bulabilmek önemlidir. Obezite hastaları stresten uzak durmalıdır ve stres yaşama riski olan ortamlarda bulunmamalıdır.
6 – Su İçmek
Hemen her hastalıkta olduğu gibi bolca su içmek koronavirüsle mücadele sürecinde etkin rol oynar. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve enerji yakımında ana madde olarak kullanılması nedeniyle, su içmek kişiye Covid-19 karşısında güç kazandırır.
Sonuç olarak, vücut kitle indeksi yüzde 40 ve daha yüksek olan kişilerin sahip olduğu aşırı kilo koronavirüs tedavisini zorlaştırıyor. Obez kişilerde olan fazla kilo koronavirüs ile mücadelede kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve tansiyon ile bir araya gelerek, hastanın bu süreci daha ağır bir şekilde geçirmesine neden oluyor. Bu da yoğun bakım ünitesinde kalma süresini ve ölüm riskini artırıyor. Obezitenin corona virüs ile mücadele sürecinde olumsuz bir etkisinin olduğunu ifade eden genel cerrahi uzmanı doktorlar, diyabet gibi obezite ile birlikte meydana gelen hastalıkları da işare ediyor.