Ayrola

Kontrollü Sosyal Hayat ile Yargıda Neler Değişiyor? Yargıda Normalleşme Nasıl Uygulanacak?

Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler ile önemli ölçüde yavaşlayan adli hizmetler konusunda da yeni döneme giriliyor. Mahkemelerde ve ceza infaz kurumlarında 1 Haziran Pazartesi gününden itibaren kademeli bir şekilde yeni normalleşme süreci de başlayacak. Bu sürece Kontrollü Sosyal Hayat ismi verilirken, bu sürecin yargıda neleri değiştireceği merakla bekleniyor. İşte Kontrollü Sosyal Hayat sürecinde Yargıda Normalleşme Süreci ve detayları…

Adli hizmetlerin yürütülmesinde koronavirüs önlemlerine dair 10. Koordinasyon toplantısı Adalet Bakanı olan Abdulhamit Gül’ün başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Bu toplantı sonucu Adalet Bakanlığı Adalet Hizmetleri Kılavuzu açıklarken, Hakimler ve Savcılar Kurulu da (HSK) yeni eylem planını hazırladı.

1 – Ceza İnfaz Kurumlarında Kapalı Görüş Süreci Başlıyor

Corona virüsü ile mücadelenin büyük bir başarı ile devam ettiği Türkiye ‘de Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ortaklığında mücadelenin 2. aşamasına geçilme kararı alındı. 1 Haziran Pazartesi günü itibariyle Ceza İnfaz Kurumlarında ara verilen kapalı görüşler yeniden başlayacak. Görüş hakkını kullanamayan tutuklu ve hükümlüler de ilave görüş haklarına sahip olacaklar. Bunun dışında gerek sosyal mesafe kuralı gerekse de virüs konusundaki tüm önlemler aynı hassasiyetle uygulanmaya devam edilecek.

Yine tutuklu ve hükümlülerin yasal olarak belirlenen yakınları ile görüşmelerini, görüntülü sistemler ile yapılabilmesine dair pilot uygulamalara da tespit edilen Ceza İnfaz Kurumlarında başlanacak.

Ayrıca Ceza İnfaz Kurumlarında tutuklu ve hükümlülerin sayım işlemlerinde de dijital olanaklardan yararlanılacak.

2 – İddianame Düzenlenme ve İddianamenin Kabulü İşlemleri Başlıyor

1 Haziran Pazartesi gününden itibaren iddianame düzenlenmesi ile iddianamenin kabulüne dair işlemler de kademeli normalleşme süreci kapsamında başlayacak.

Bununla birlikte idare ve vergi mahkemeleri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde de yargısal çalışma ve faaliyetler başlayacak.

Yine adliyeye girişten önce ateş ölçümü gerçekleştirilecek, bu ölçümlerde ateşi 38 derece üzerinde olanlar sağlık kuruluşlarına yönlendirilecekler. Adliyelere giriş yapabilecek kişi sayısı ile duruşma salonlarına alınabilecek izleyici sayılarında da sosyal mesafe kuralları kapsamında belirlemeler yapılacak.

16 Hazirandan itibaren ise adliyelerde ve adli işlemlerde, ara verilen tüm duruşmalar ile durdurulan tüm sürelerde yeniden başlayacak.

Duruşmalar ise farklı farklı günlerde yapılacak ve gün içinde de farklı saatlere yayılarak gerçekleştirilecek. Bu şekilde yığılma ve kalabalığın önüne geçilerek, daha geniş zamanda bu işlemler yerine getirilecek.

Adliye binalarının ve duruşma salonlarının gerekli sağlık koşullarına hazır hale getirilebilmesi için sterilizasyon işlemleri devamlı şekilde yapılacak, sosyal mesafe kurallarından ödün verilmeyecek.  Ayrıca duruşma öncesinde ve sonrasında duruşma salonlarının havalandırılmaları da özenle yapılacak.

3 – Kanuni Altyapı ile Teknik Sistemlerin Hazırlanması Çalışmalarına Hız Verildi

Adli işlemlerde ve duruşmalarda uygulanan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi yani SEGBİS işlemleri dışında ayrıca yeni bazı alternatifler geliştirilmesine çalışılıyor. Bu kapsamda davalar ile icra işlemlerinde ve ceza infaz kurumlarında dijital ve görüntülü imkanların kullanılabilmesi için de kanuni ve teknik altyapı çalışmalarına hız verilmiş bulunuyor.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Yeni Normale Dönüş Planı

Kovid-19 Salgın önlemleri sebebiyle meydana gelen iş yükünün ortadan kaldırılması için 20 Temmuza dek hâkim ve Cumhuriyet savcılarının yıllık izinleri durdurulacak. 1 Hazirandan sonra sadece 60 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan hâkimler ve savcılar idari olarak izinli sayılacak.

Acil ve tutuklu işler, yürütmenin durdurulması talepleri, zaman aşımları yakın olan soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi olarak nitelendirilebilecek diğer adli işlemler dışındaki adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerinin keşif ve duruşma işlemlerinin 16 Hazirana kadar ertelenmesi tedbiri aynen uygulanmaya devam edecek.

İdare mahkemeleri, vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ile bölge adliye mahkemeleri ve başsavcılıklarının keşif ve duruşma yapılmasını gerektirir dosyaları dışındaki tüm yargısal faaliyetleri de 1 Hazirandan itibaren başlayacak.

1 – Bakanlık Tarafından Hazırlanan Adalet Çalışma Kılavuzu

Adalet çalışma kılavuzu kapsamında duruşmalar, savcılıklara yapılacak müracaat işlemleri, icra takip işleri gibi tüm adli iş ve işlemlerde sosyal mesafe kurallarına uyulacak ve en az bir metrelik aralıklar ile zemin işaretlemesi gerçekleştirilecek.

 Adliye Binalarında Bulunan Ortak Alanlardaki Koltuk Sayıları AzaltılacakAdliye içi çalışmalar ile olay yeri inceleme, otopsi, icra ve keşif gibi dışarıdaki çalışmalarda hâkimler, Cumhuriyet savcıları ve personel için maske, koruyucu gözlük, eldiven ve önlük gibi malzemeler de hazır bulundurulacak.Adliye binalarında merkezi havalandırma sistemleri kullanılmayacak ve duruşma salonları ve diğer alanlarda ortam havalandırılması yapılacak.İcra işlemleri ve mahkeme harçları, masrafları ve diğer ödemelerde mümkün olduğu kadar havale ve EFT gibi yöntemler ile yaptırılacak.

Bu şekilde 1 Haziran gününden başlanarak Kontrollü Sosyal Hayat kuralları kapsamında, Adliyelerde ve Ceza İnfaz Kurumlarında kademeli bir şekilde yeni normalleşme planı uygulanarak, salgın döneminde oluşan iş birikimi ortadan kaldırılmaya çalışılacak.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER