Konazol şampuan; saçlı deri veya deri üzerine uygulanan sıvı formda bulunan medikal bir üründür. Konazol’un etkin maddesini oluşturan ketokonazollardan yaralanarak saç derisinde bulunan mantar enfeksiyonlarını etkisiz hale getiren krem formundaki şampuandır.
Şampuan içerisinde bulunan etken maddeler sayesinde deride oluşan mantar hücreleri yok edilerek, mantarın deriden tamamen temizlenmesini sağlamaktadır. İlaçlı şampuan olan konazol şampuan, mantarla mücadelede oldukça etkilidir.
Mantarlar, hayatımızın her köşesinde varlığını hep gösteren mikroorganizmalardır. Vücudumuzun hemen her yerine, deri üzerine ve iç organlara da yerleşebilen bu organizmalar, zamanla birçok mantar enfeksiyonlarına yol açmaktadır.
Konazol İçinde Ne Var?
Saç derisine de yerleşebilen bu mantarlar şampuan içerisinde bulunan ketokonazoller sayesinde yıkıma uğratılarak atılmaktadır. Vücuda yerleşen mikroorganizmalar sonucunda oluşan enfeksiyonların belirtileri, sızdığı bölgeye ya da organa göre değişiklik gösterebilmektedir.
Konazol Şampuan Nedir Ne İşe Yarar Niçin Kullanılır?
Hemen hemen herkeste görülebilen, uzun süren ve çok sık tekrar edebilen mantarlar, derinin en dış tabakasına yerleşerek yaşarlar. Yüzeysel mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan konazol şampuan, hızlı bir şekilde derinin temizlenmesini sağlamaktadır. Şampuan sayesinde oldukça kolay tedavi edilen ve çok yaygın bir şekilde görülen bu cilt rahatsızlığı kısa zamanda deriden temizlenmektedir.
Saçlı deriye veya deri üzerine yerleşerek tutunarak yaşayan bu canlılar, ciltte kırmızı renge, kızarıklığa, kaşıntıya ve döküntüye neden olmaktadır. Tüm bu enfeksiyonların saçta yerleşmesi ile ciltte kepeklenme ve daha büyük çaplı kabuklanmalara neden olmaktadır. Saça uygulanan bu şampuan sayesinde mantarlardan deri korunmaktadır.
Konazol Şampuan Nasıl Kullanılır? Konazol Şampuan Haftada Kaç Gün Kullanılır?
Konazol şampuan her zaman için uzman doktorunuz tarafından önerilen oranda uygulanmalıdır. Eğer doktorunuz belli bir kullanım ölçüsü belirlemedi ise, haftada 5 gün boyunca 1 kereye mahsus belirlenen ölçüde kullanılmalıdır.
Derinin ve saçın dibine etki eden hastalık düzeylerinde ise, 2 – 4 hafta boyunca haftada 2 kez kullanılmasına özen gösterilmelidir. Uzun süren enfeksiyon durumlarında ise, yaz aylarından önce uygulanması şart olmakla birlikte tek bir kür şeklinde ve 3 gün süreyle kullanması uygun olacaktır.
Bu şampuan deri veya saçlı deri üzerine uygulanarak hastalıklı olan bölge tedavi edilmektedir. Enfeksiyonlu bölgeye uygulanan şampuan; saçta 3-5 dakika bekletildikten sonra bol su ile durulanır. Sadece saçların durulanması değil derinin de tamamen durulandığından emin olunmalıdır. Genellikle avuç içerisine alınan bir miktar şampuan, saçın temizlenmesinde yeterli olacaktır.
Konazol Şampuan Yüze Sürülür mü? Konazol Şampuan Vücutta Kullanılır mı?
Konazol şampuan saç içindir. Ancak mantar sorunu yaşayan kişiler ve Konazol şampuan kullananlar, duş esnasında mantarlı ciltlerine bu şampuanı da uygulamakta; sorun yaşamamaktadır. Fakat yüzde ve vücutta kullanımı için tavsiye edilen Konazol’un şampuan formu değil; Konazol Kredmdir. Doktora danışarak yüzünüz ve vücudunuz için Konazol Krem kullanımı yapabilirsiniz.
Konazol Şampuan Sivilce Yapar mı?
Konazol ciltte sivilce sorununa yol açan bir mantar şampuanı değildir. Dolayısı ile Konazol’un sivilce yapması gibi bir yan etki bulunmamaktadır. Ancak Konazol etken maddesine alerjisi olan kişilerde döküntü ve kurdeşen yaşanabilmektedir.
Konazol Şampuan Kullananlar için Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Konazol mantar şampuanı kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Şampuan içerisinde bulunan etken maddelerden herhangi birine karşı alerjik reaksiyonunuz söz konusu ise kullanımına son verilebilir. Aşırı duyarlılığı olan bir cilde sahipseniz uzman doktorunuz önermedikçe kullanmamanız gerekmektedir.
Uzun süredir hormonal bir tedavi görüyorsanız eğer, şampuanın kullanımını 2-3 haftalık periyotlarla uygulamaya devam etmeniz gerekmektedir. Hormonal tedaviye ise bu şampuan kullanımı süresince ara vermeniz sizin yararınıza olacaktır.
Deride görülen enfeksiyonların varlığı ve kepeklenme sonucunda saçta dökülme meydana gelmektedir. Konazol mantar şampuanı sayesinde kepeklenmeye ve mantar seviyesinin azaltılmasına gidilerek saç dökülme oranı azaltılmaktadır.
Konazol İlaç şampuan kullanırken deride oluşacak mantar enfeksiyonlarının önüne geçilmiş olacaktır. Ayrıca şampuan kullanımı ile deride oluşan kızarıklıklarda zamanla azalmada meydana gelecektir. Diğer tüm kimyasal şampuanlarda olduğu gibi, medikal ürün olan bu şampuanın da göz ile temasından kaçınılmalıdır. Göz ile temas edildiği takdirde bol su ile yıkanmalıdır.
Konazol Şampuan Hamilelikte Kullanılır mı?
Eğer hamileyseniz ya da hamile olduğunuza dair şüpheleriniz var ise; medikal ürün olan bu şampuanı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz. Ancak genel olarak şampuanın kullanılmasında genel bir risk durumu söz konusu olmamaktadır. Emzirme durumunda olan anneler için de aynı durumlar geçerli olmaktadır.
Konazol Şampuan Yan Etkileri Nelerdir?
Tüm ilaçlarda olduğu gibi konazol şampuan içerisinde bulunan maddelere reaksiyonu olan kişilerde yan etkiler meydana gelmektedir. Bu şampuanın kullanılmasında meydana gelebilecek başlıca yan etkileri sıralamak gerekirse;
En şiddetli görülebilecek yan etkileri arasında; yüzde, ağızda ve boğazda oluşacak şişlikler,Şiddeti olan bir diğer yan etkiler arasında; kurdeşen ve nefes darlığı şeklinde alerjik durumlar yer almaktadır. Bu medikal şampuanın kullanılmasında bu zamana kadar gerçekleşen herhangi bir şiddetli yan etki meydana gelmemektedir. Bunların hepsi çok ciddi yan etkiler olduğundan, görülmesi muhtemel bir durum değildir.
Eğer bunlardan birini yaşıyorsanız, şampuana karşı ciddi bir alerjik reaksiyonunuz vardır. Derhal acil müdahaleye gerek duyulan bir durumdasınız demektir. Ancak bu görülen yan etkilerin çoğu, çok nadir görülmektedir. Ciddi yan etkilerinin görülmemesi yanında, hafif yan etkileri bulunmaktadır.
Diğer tüm şampuanlarda olduğu gibi konazol şampuan kullanımında da az da olsa yan etkiler bulunmaktadır. Bu yan etkilerin görülmesi durumunda dilerseniz doktorunuza müracaat edebilirsiniz. Hafif atlatılan yan etkiler arasında;
Şampuanın uygulandığı bölgelerde tahriş sonucunda oluşan yanma hissi, Deri üzerine veya saçlı deri üzerine uygulanan şampuan, alerjik reaksiyon durumunda kaşıntı görülebilir. Saç tipine göre değişiklik gösterdiğinden, saçta yağlanma ya da kuruma oluşabilir, Saçlara uygulanan boya işlemleri ile fön, yanma sonucunda hasar görmüş olan saçlara uygulandığında değişiklik gösterebilir, Kırlaşmış saçlarda saçların renginde hafifte olsa farklılık oluşabilir,Saça uygulandığında verilen reaksiyonlar olarak sıralanabilir.
Tüm bu belirtilen yan etkiler çok nadir görülmektedir. Öyle ki yapılan araştırmalarda 10000 kişiden yalnızca 1’inde bu bulgulara rastlanmıştır. Ayrıca konazol şampuan ambalajında bulunan son kullanma tarihine uyarak kullanmakta fayda vardır. Konazol Krem aynı adı taşıyan şampuanın, krem halinde olan ve cilt enfeksiyonlarında kullanılan medikal bir türüdür. Konazol şampuan SGK karşılıyor mu sorusu için verilebilecek cevap, şampuanın uzman doktor tarafından reçete edilmesi sonucunda SGK tarafından karşılanıyor olarak verilebilir.
Konazol Şampuan Fiyatı Ne Kadar?
Konazol şampuan fiyat konusu kullanmak isteyen kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Konazol şampuan fiyat reçeteli ve reçetesiz olmak üzere değişir. 2022 yılının Eylül ayı itibari ile eczanede Konazol şampuan fiyatı 29.16 TL’dir. Doktorunuza ilacı yazdırdığınız sürece daha uygun bir fiyata alabilirsiniz.