Kod Adı İkinci Deri! Kimyasal Tehditlere Karşı Akıllı Üniforma Geliştirildi

Wiley Online Library elektronik kütüphane sisteminde Advanced Functional Materials yayınları altında yayınlanarak dünyaya duyurulan İkinci Deri kod adlı giyilebilir biyolojik koruma kalkanı geliştirildi.  ABD federal araştırmacılar tarafından geliştirilen bu yapay deri sayesinde biyolojik ve kimyasal tehditlerle savaş artık çok daha kolay olacak.  Sağlık Çalışanları Derin Bir Nefes Alacak Özellikle sağlık ve güvenlik hizmetlerinde çalışan kişilerin […]

Wiley Online Library elektronik kütüphane sisteminde Advanced Functional Materials yayınları altında yayınlanarak dünyaya duyurulan İkinci Deri kod adlı giyilebilir biyolojik koruma kalkanı geliştirildi. 

ABD federal araştırmacılar tarafından geliştirilen bu yapay deri sayesinde biyolojik ve kimyasal tehditlerle savaş artık çok daha kolay olacak. 

Sağlık Çalışanları Derin Bir Nefes Alacak

Özellikle sağlık ve güvenlik hizmetlerinde çalışan kişilerin corona virüsle mücadele döneminde ön safta savaştığı son günlerde sağlık çalışanlarının yüzünü güldürecek haber ABD’den geldi.  

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı ( Kaliforniya – ABD) araştırmacıları ile Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Pentagon ortaklığında geliştirilen bu özel kumaş giysi hem nefes alabiliyor hem de koruyucu özellik taşıyor. 

Kod Adı İkinci Deri olan bu yeni teknoloji ile askerler, polisler ve sağlık çalışanları akıllı üniforma giyerek kimyasal tehditlere karşı korunabilecekler. 

Otomatik Koruma

İçerisinde nanopartiküller bulunan ve özel sensörlere sahip olan bu özel nanoteknolojik giysi, derinin nefes almasına engel olmazken; aynı zamanda vücuda zararlı olabilecek kimyasal madde ya da patojenleri otomatik olarak algılayarak kumaşın hücreleri aralarını dolduruyor. Böylece zararlı maddeler ten ile nüfus edemeden etkisiz hale getiriliyor. 

İkinci Deri Nasıl Çalışıyor ?

Kod adı İkinci Deri olan bu özel kumaş doku, herhangi bir tehdit karşısında içerisinde bulunan ultraince copolimer zar yapısındaki açık gözenekler hızla kapatılıyor. Tehdit anında daralarak kapanan gözenek çapları, tehditin uzaklaşması ile birlikte açılarak eski haline dönüyor. Çok çok ince yapılı ikinci deri, tek duvarlı bir karbon nanotüp oluşumu içeriyor. 

Nefes Alabilen İkinci Deri

Kod adı İkinci deri olan bu özel yapı hava ve su alışverişi yaparak, terleme ya da üşüme durumlarından derinin dilediği gibi hareket etmesine olanak sağlıyor. İçerisinde bulundurduğu karbon nanotüplerin çapı saç telinin 5 binde 1 ‘i kadar. Bu ince zar katmanının üstünde yer alan dinamik zincir polimer tabaka, insan gözü ile fark edilmeyen kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı adeta bir kalkan görevi görüyor. 

Bölgesel Savunma 

İkinci deri ayrıca saldırı ya da zararlı kimyasal madde ile temas ihtimaline karşılık bölgesel savunma geliştirebiliyor ve tehdidin geldiği noktadaki deriyi biyolojik bir kalkana çeviriyor. Kod adı İkinci Deri projesinin etkin bir şekilde insan hayatına entegre edilmesi için ise 5 yıllık bir test sürecine ihtiyaç duyuluyor. 

Koronavirüs ile mücadele döneminde büyük bir savunma mekanizması oluşturabilecek İkinci deri nedir , ikinci deri nasıl çalışıyor ve ikinci derinin avantajları konularını incelediğimiz yazımız ile ilgili tüm düşüncelerinizi yorum bölümünden paylaşabilir, bu konudaki yeni gelecek bilgiler den haberdar olmak için sayfamızı takip edebilirsiniz. 

Bonus: Nanoteknoloji Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir ?

Nanoteknoloji Nedir/Kullanım Alanları

Exit mobile version