“Kitap Okumayı Nasıl Severim?” Diyenler İçin Kitap Okumayı Sevdirecek 10 Tavsiye

Çağımızın en büyük sorunlarından

Çağımızın en büyük sorunlarından biri;

Kitap Okuyamamak!

Vaktimizi ne kadar da boşa harcıyoruz. Elimizde telefon, karşımızda bilgisayar… Ah bir de şu sosyal medyanın zamanımızı çalması… Zamanın ne kadar değerli olduğunu tekrar hatırlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Herkes hayal kurmayı, sohbet etmeyi elbette sever. Ya da seviyormuş gibi yapar. Bakın -muş gibi yapar diyorum. Çünkü tüm bunları sevmek için okumak ve bilgi sahibi olmak gerekiyor. İşin asıl korkutucu yanı ise Türkiye genelinde Kitap okumaya ayrılan vakit yalnızca 1 dakika. Maalesef kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 240. sırasında yer alıyor. Kitap okumamanın nedenine değinmeden önce gelin, “Kitap Okumayı Nasıl Severim?” Diyenler İçin Kitap Okumayı Sevdirecek 10 Tavsiye  konusunda bilgiler edinelim.

Kitap Okumayı Nasıl Severiz?

 1-  Öncelikle ”Hangi tür kitap ilgimi çekiyor?” sorusunun cevabını vermeliyiz.

Kitap okumaya başlamadan önce ne tür kitap okumak istediğimizi, hangi türlerin ilgimizi çektiğini tespit etmemiz gerekiyor. Kitap alışverişi yapmadan önce mutlaka çevremizden kitap tavsiyesi almamız gerekir.

2- Kalın kitaplarla başlamamalıyız.

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız en başta kalın ve konusu ağır kitaplara yönelmeyin. Onun yerine ince, akıcı bir öyküye sahip olan kitapları seçin.

 3- Okuma alanı oluşturmalıyız.

Kitap okumaya başladığımız anda dikkatimizin dağılmaması gerekmektedir. Bu nedenle ortamın ışığı, atmosferi, bulunduğumuz yerin rahatlığı çok önemlidir.

 4- Her gün okumaya vakit ayırmalıyız.

Her gün en az 1 saat kitap okumaya zaman ayırmanız gerekir. Başta zorlansanız da zamanla kitap okumanız alışkanlık haline gelecektir.

 5- Kitap, her zaman yanımızda olmalıdır.

Boş vakitlerimizde telefona gömülmek, sosyal medya da saatlerimizi heba etmemiz ne kadarda normal hale geldi değil mi? Oysa ki o boş vakitlerimizi okuyarak geçirmenin bize katacağı çok konu vardır.

 6- Yazar seçimi

Okuyacağınız kitabın türü kadar yazarı da önemlidir. Bir yazarın yazı dili ve anlatımı okuyucuyu etkisi altına alacaktır. Sevdiğimiz kitapların yazarlarını bilmeli ve o yazarların diğer kitaplarını da takip etmeliyiz. Böylelikle kitap okumayı sevebilir ve alışkanlık haline getirebilirsiniz.

7- Kitabın altını çizerek okumalıyız.

Kitap okurken dikkatli olmanız çok önemlidir. Etkilendiğiniz ve sizin için önemli olan bölümün altını çizerek hem okumanızı hem de konsantrasyonunuzu artırabilirsiniz.

 8- Elimizdeki kitap bitmeden başka bir kitaba başlamamalıyız.

Kitap okuma alışkanlığı kazanmanızdaki en önemli faktörlerden biri de kitabı yarıda bırakmamaktır. Bir kitabı bitirmeden diğer kitaba başlayarak, ondan da sıkılıp diğer kitaba geçerek bir başarı elde edemeyeksiniz. İlk maddede belirttiğimiz gibi seveceğiniz bir kitap türünü belirlemeniz gerekir.

9- Okuduğumuz kitabı yakınlarımızla tartışmalıyız.

Elbette kitap okuma alışkanlığı kazanmanın diğer bir unsuru ise okuduğumuz kitabı anlatmaktan geçmektedir. Yakınlarımızla aynı kitabı okumayı denemeli ve o kitap hakkında sohbet etmeliyiz.

10- Kitap fuarlarını gezmeliyiz.

Arkadaşlarınızla ya da ailenizle mutlaka kitap fuarlarını gezin. Böylelikte kitap okumayı sevebilir hem de kitap okumayı hayatınızda alışkanlık haline getirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Mustafa Çevik-Kutlu Dağlar Ülkesi Kitap İncelemesi