Kişisel Gelişim Nedir? Kişisel Gelişim Nasıl Olur, Hangi Alanları Kapsar? İşte Kişisel Gelişim için Püf Noktalar!

Kişisel gelişim son zamanlarda her ne kadar popüler olmuş bir durum gibi gözükse de insanın var olduğu ilk zamanlardan beri gerçekleşmektedir. Kişisel gelişim olmadan ne insanın ne de toplumun bir adım ileriye gitmesi mümkün değildir. Bu yüzden günümüzde kişisel gelişim kitapları, sözleri ya da kursları çok geniş yer kaplar. Peki kişisel gelişim nedir, nasıl sağlanır? […]

Kişisel gelişim son zamanlarda her ne kadar popüler olmuş bir durum gibi gözükse de insanın var olduğu ilk zamanlardan beri gerçekleşmektedir.

Kişisel gelişim olmadan ne insanın ne de toplumun bir adım ileriye gitmesi mümkün değildir. Bu yüzden günümüzde kişisel gelişim kitapları, sözleri ya da kursları çok geniş yer kaplar.

Peki kişisel gelişim nedir, nasıl sağlanır? Kişinin kişisel gelişimini desteklemesi için neler yapması gerekir?

Aslında tüm bu sorulara yanıt bulduğunuzda siz siz olmaktan çıkarak, daha gelişmiş ve farklı bir insana bürünürsünüz. Üstelik bu değişim her zaman iyi yönlü olacaktır.

Kendinizi geçmişinizdeki sizden farklı kılmak ve popüler kültürden uzak bir noktada ‘gerçek’ anlamda geliştirebilmek adına dikkat etmeniz gerekenleri yazıda bulabilirsiniz.

Önce İlk Adım Olarak Kişisel Gelişim Nedir, Ne Anlama Gelir?

Kişisel gelişim tek bir tanıma bağlı kalmayacak kadar oldukça geniş bir alana hitap etmektedir. Kişinin ve buna bağlı olarak toplumun gelişmesini sağlayan tüm bilgi ve becerileri içerir.

Sanattan psikolojiye, bilimden teknolojiye varana dek elde edeceğiniz tüm birikimlerin kişisel olarak gelişmenize katkı sunacağı bir gerçektir.

İşte tam da bu noktada kişisel gelişim kursları ya da kitapları ile elde ettiğiniz bilgiler doğrultusunda gelişirsiniz.

Yapacağınız tüm etkinlik ya da eylemlerin tamamına kişisel gelişim denilebilir. Bu bağlamda beyninizde bilgi artışı olacağı gibi psikomotor anlamda da ortaya koyabileceğiniz becerileriniz bulunabilir.

Birden fazla alana ayrılan kişisel gelişimde ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda ilerleme sağlayabilirsiniz. Üstelik gelişimi sadece yetişkinler gerçekleştirmek zorunda değildir.

Küçük yaştaki çocukların dahi öğrendiklerine bağlı olarak kendi kişisel gelişimlerini desteklediğini söylemek mümkün. Peki nedir bu kişisel gelişim bölümleri?

Kişisel Gelişim Hangi Alanları Kapsar? İşte 4 Farklı Kişisel Gelişim Alanları Örnekleri!

Kişisel gelişim alanları, birden fazla kategori altında ele alınabilir. Her bir kategoride kişinin elde edeceği gelişim düzeyi farklılaşacaktır.

Kategoriler meslek bilgisini geliştirmek, daha iyi olabilmek hatta daha iyi iletişim kurmak için bile tercih edilebilir.

İşte işte kişisel gelişime dair bilinen alanlar…

1- Bilim

Bilim alanında profesyonel olarak gelişmek her ne kadar zor görünse de en azından belirli bir düzeye kadar gelişiminizi sağlayabilirsiniz.

Bilim dergileri, yayınları ya da makalelerini okuyarak kendinizi bu noktada geliştirebilirsiniz. Üstelik bunun için ekstra bir maddiyat harcamanıza da gerek kalmayabilir.

2- Psikoloji

Kişisel gelişim için genelde ilk adımı psikoloji bölümde gerçekleşmektedir. Psikolojik anlamda kendinizi geliştirmek diğer bölümlerde de fayda sağlayacaktır.

Özellikle motivasyon aşamasında bir ilerleme sağladığınızı görebilirsiniz. Bilim de olduğu gibi psikoloji alanında da ‘uzmanlık’ edinecek kadar bilgi sahibi olmanız zordur.

Fakat günlük yaşamda kendinizi daha iyi hissetmek, insanlarla ilişkilerinizi geliştirmek adına bilgileri alabilirsiniz.

3- Eğitim

Eğitim alanında gidebileceğiniz kişisel gelişim kursları bulunuyor. Kapsamı oldukça geniş olan bu alanda; bir beceri kazanabilir ya da sahip olduğunuz mesleğe katkıda sunabilirsiniz.

Örneğin bir Excel programı öğrenmek bile kişisel gelişim sayılacaktır. Keza grafik tasarımı, dikiş-nakış kursları en sık verilen eğitimlerden bazılarıdır.

Ücretli katılabileceğiniz gibi Halk Eğitim Merkezleri kapsamında ücretsiz katılıp sertifika bile alabileceğinizi belirtmemiz mümkün.

4- Kişisel Gelişim Alanları| Beyin Etkileşimini Arttırma ve Hafıza Gelişimi

Hafızayı güçlendirmek yine diğer kişisel gelişimin aşamalarında yardımcı olacaktır. Bununla birlikte beyninizin çalışmasını sağlayacağınızdan farklı alanlara yönelmeniz mümkün hale gelebilir.

Hafıza destekleyici videolardan, birebir eğitimlerden yararlanabilirsiniz. Özellikle günümüzde kimi eğitim paketlerinin de hafıza destekli hale geldiğini söylemek mümkün. Bu alan giderek önem kazanan bir noktadır.

Kişisel Gelişim Becerileri Nelerdir?

Beceri, kişisel gelişim alanında daha çok ortaya koyulabilecek davranış değişikliklerini ifade etmektedir. Becerilerin dışarıdan bir gözle görülmesi daha muhtemeldir.

Örneğin bir önceki başlıkta görülen kişisel gelişim alanları kapsamındaki bilgileri illa hayatınıza aktarmak zorunda değilsiniz. Bilim konusunda bilgileriniz beyninizin bir bölümünde kalabilir.

Halbuki beceriler daha çok hayata geçirilmesi, dışarıdan gözlemlenmesi ve karşınızdaki kişilere etki etmek adına öğrenilir.

Kişisel gelişimde beceriler daha çok; sanat faaliyetleri, iletişim, dil öğrenimi gibi aşamaları kapsamaktadır.

Kişisel Gelişimin Özellikleri Nelerdir?

Ortaya koyacağınız ve kendinizin gelişmesini sağlayacak kişisel gelişimin belirli başlı özellikleri mevcuttur. Bu özellikler arasında:

Kişinin zihinsel olarak değişime uğraması,Bilgi birikiminin artmasını sağlaması,Hepsinde olmasa da çoğunda psikomotor değişim sağlama,Farklı düşüncelere yoğunlaşmayı sağlama,Daha ‘işe yarar’ hissettirme,Kişiye bir amaç oluşturma,Belirli bir vakit alma ama bunun karşılığında deneyim elde etme gibi çeşitli özellikleri bulunmaktadır.

Kişisel Gelişim Nasıl Olur? Kişisel Gelişim Nasıl Geliştirilir?

İnsan gelişimi için ne yapmalı sorusuna hitaben verilebilecek çeşitli kaynaklar ve yöntemler mevcuttur. Başta günümüzün internet faydaları düşünüldüğünde zorlanmadan rahatlıkla kişisel gelişim desteği almanız mümkün olacaktır.

Peki kişisel gelişim nasıl olur? Öncelikle ilerlemek istediğiniz alanı belirlemelisiniz. Daha sonra bu alanda gelişimi sağlayacak alanlara odaklanmalısınız.

Örneğin bu bir kitap olabilir, hobi olabilir, yazı ya da film olabilir. Bununla birlikte özel kurslar da kişisel gelişimin vazgeçilmez noktalarındadır.

Tercih edeceğiniz kaynak doğrultusunda kişisel gelişiminizi desteklemek artık sandığınızdan daha kolay olacaktır.

A- Kişisel Gelişim Kitapları Kaynak için Yeterli! Kişisel Gelişim için Hangi Kitaplar Okunmalı?

Kitaplar geçmişten günümüze bilgi edinmenin en temel kaynakları arasında bulunmaktadır. Kişisel gelişim kitapları ise bizzat bir alanda gelişiminizi destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Fakat bir konuda sizi uyarmak gerekebilir. Günümüzde ‘kişisel gelişim’ adı altında satışa sunulan ve kişiye hiçbir faydası olmayacak birçok kitap bulunmaktadır.

Sizlerin bu noktada gerçekten ilgilendiğiniz alana uygun olabilecek kitapları tercih etmeniz gerekebilir. Böylece bilgileriniz daha doğru ve katkı sağlayacak şekilde ilerleyecektir.

İşte birkaç kişisel gelişimi sağlayacak kitap önerisi:

Duygusal Zeka – Goleman (Psikolojiyle ilgilenenler için),Üstün Başarı – Acar Baltaş (Öğrenmek istediği halde kaygı ve dikkat sorunu yaşayanlar için.)Savaşçı – Doğan Cüceloğlu (Hayata karşı bakış açısını değiştirmek ve düşüncelerini fark etmek isteyenler için.)Beden Dili – Joe Navarro ( Beden dili hakkında bilgi almak isteyenler için.)Eşitler Evi – Üstün Dökmen (Aile yaşamına dair bilgi kazanmak isteyenler için.) önerilebilir.

Tamamen kendi alanız doğrultusunda farklı kitapları da tercih edebilirsiniz.

B- Kişisel Gelişim Filmleri ile Hem Eğlenin Hem Öğrenin!

Kişisel gelişim filmleri belki de bu alanda en çok yatırıma sahip olan alanlardan birisidir. Filmler sayesinde kısa sürede birçok deneyime sahip olmak mümkün olacaktır.

Üstelik okumayı sevmeyip, izlemek isteyenlere de güzel bir alternatif sunar. Özellikle girişim alanında yer almak isteyenler adına günümüzde birçok kişisel gelişim film tavsiyesi verilebilir.

Birkaç kişisel gelişimi konu edinen filmleri önermek gerekirse:

Steve Jobs (Girişim ile ilgili.)The Founder (Girişimcilik ile ilgilenenler için.)Whiplash (Müzik ve hırsın getirileri)Koç Carter ( Basketbola ilgisi olup başarısızlık duygusunu yaşayanlar için.) öneriler verilebilir.

C- Kişisel Gelişim Yazıları ile Günlük Okumalar Yapın!

Kitap okumaya vaktiniz yoksa bile kişisel gelişim alanları arasından birisini seçtikten sonra kısa yazıları, makaleleri okuyabilirsiniz.

Özellikle gerçek anlamda bir gelişim sağlamak gibi hayaliniz bulunuyorsa mutlaka makalelere göz atmalısınız.

Örneğin; iletişim becerileri hakkında bir gelişim sağlamak istediğinizi düşünelim. İletişim ve iletişimin türleri, önemi hakkında yazılmış bir ton makale mevcuttur.

Bilimsel olmalarının yanı sıra kitaplara görece daha kısa ve okunabilir olması size kolaylık sağlayacaktır. Google Akademik sayfasında makalelere ücretsiz ulaşabilirsiniz.

D- Kişisel Gelişim için Hobiler Edinin!

Kişisel gelişimi desteklemek sadece pasif durumda gerçekleşmez. Bizzat içinde bulunarak yani yaparak yaşayarak da hobilerinizle gelişiminizi sağlayabilirsiniz.

Bunun için ilginiz ve hedefiniz doğrultusunda hobi edinmek yeterli olacaktır. Özellikle bu noktada sanatsal faaliyetlerin yürütüldüğü görülür.

Örneğin; kil alarak kilden şekiller üretip heykelcilik alanında kişisel gelişim sağlayabilirsiniz. Basit bir kamera ile hatta telefon kamerası ile bile fotoğrafçılık alanında çekimler yapabilirsiniz.

Buna nazaran sadece siyah kurşun kalem ve bir kağıtla dahi kara kalem çalışmalarınızı süsleyerek ilerlemeniz mümkün. Bu gibi tüm hobiler temelde sizin bakış açınızı geliştirecektir.

E- Kişisel Gelişim Kursları da Bir Seçenek!

Kişisel gelişimi her yaşta ve her bölgede sunabilmek adına kişisel gelişim kursları açılmıştır. Bu kurslar iş sahibi olmak adına verilebildiği gibi sadece bu odaklı değildir.

Kişinin gelişerek önce kendisine sonra ülkeye katkı sunması amacıyla Halk Eğitim Merkezleri, çeşitli belediyeler tarafından verilen ücretsiz kurslar bulunmaktadır.

Bu kurslara özellikle genç ve yetişkin bireyler katılım gösterir. Yaşam boyu öğrenme sağlamak amacıyla sağlanan kurslardan kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

Hafta içi ya da hafta sonu kurslarına katılım sağlamak gelişiminizi desteklemek amacıyla tercih edebileceğiniz bir seçenektir.

1 Ayda Kişisel Gelişim Mümkün mü? 21 Günlük Kişisel Gelişim Programı Fayda Sağlar mı?

Kişisel gelişim için x ay ya da gün yeterli olacaktır gibi bir söylem oldukça yanlıştır. Bu alana ve kişiye göre değişiklik gösteren bir durumdur.

Basit bir hedefiniz olduğunu düşünelim; örneğin Word programı öğrenmek. Temel düzeyde Word öğrenmek için 1 hafta bile yeterli olabilir.

Ancak formülleri dahil ileri düzey bir Excel öğrenmek adına bırakın 1 haftayı aylarınızı vermeniz gerekir.

Bu yüzden 1 ayda kişisel gelişimin mümkün olup olmadığı tamamen size bağlıdır. Fakat 21 günlük kişisel gelişim programı oluşturmak yanlış olmayacaktır.

Çünkü her ne kadar bu alanda hedefiniz olsa da bunu bir devamlılık haline getirmek zordur. 21 günde her gün tekrarlanan bir durum alışkanlığınız haline gelir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda 21 gün boyunca her gün yarım saat dahi olsa belirlediğiniz alana dair işlemler, eylemler yapmanız önerilir.

Evde Kişisel Gelişim Sağlanabilir mi?

Kişisel gelişim kursları her zaman gidilmesi zorunlu alanlar değildir. Çünkü gelişimin ortak bir merkezi noktası yoktur.

Gelişim her alanda mevcuttur. Ekstra bir çaba harcamadan sadece insanlarla iletişime girmek, toplumda bulunmak dahi iletişim noktasında sizi ileriye götürecektir.

Bu yüzden günümüzdeki pandemi şartlarını da düşündüğümüzde evde rahatlıkla kişisel gelişiminizi destekleyebilirsiniz.

İsterseniz tamamen kişisel olarak bir yere bağlı kalmadan becerilerinizin üzerine gidebilirsiniz. İsterseniz bir online kurstan yardım alabilir, özel derse katılabilirsiniz. Burada tüm belirleyici siz olacaksınız.

Kişisel Gelişim Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Kişisel Gelişim Nedir ?  | Kişisel Gelişim Eğitmeni Neslihan Bilir | 8'de Sağlık

Kişisel gelişimin bu derece geniş kapsamlı olması beraberinde farklı soruları ve cevapları getirmektedir. İşte kişiler tarafından en çok merak edilen o sorular…

İnsan Gelişimi için Ne Yapmalı?

Gelişim için sürekli okuma, izleme ya da gözlem yapmalısınız. Unutmayın ki durduğunuz ve sabit kaldığınız yerde gelişmeniz mümkün değil. Bu yüzden harekete geçin. Maddi durumunuz çok iyi olmasa dahi ücretsiz kurs ve kitaplardan, videolardan yararlanabilirsiniz.

Kişisel Gelişim Merkezi Nedir?

Kişi ya da kişilerin kişisel gelişim alanında kendini ilerletmesini sağlamak adına özellikle kurulmuş merkezlerdir. Kimi zaman devlet destekli olabildiği gibi kimi zaman özel kursları da kapsamaktadır. Kendini geliştirmek isteyenler ile belirli alanlardaki uzmanların bir araya gelme noktasıdır.

Kişisel Gelişim Kursları Hangileri?

Gelişim kursları çoğu zaman Halk Eğitim Merkezi kapsamında verilir. Ancak belediyeler tarafından özelliklere gençlere uygun olması amacıyla da ücretsiz bölümler kurulabilmektedir. Bu kurslar kapsamında sanattan, bilime birçok alanda faaliyet gösterebilirsiniz.

Kişisel Gelişim Kursunda Ne Yapılır?

Tercih edeceğiniz bölüme göre gelişim kursunda öğrenme, etkileşim ve becerilerinizi ortaya koyabilirsiniz. Örneğin; bir ebru sanatı kursunda ebru yapabilir, kodlama dersi alarak kodlar oluşturabilirsiniz. Yine tiyatro kursunda oyunculuk eğitimi de almanız en bilinen örnekler arasındadır.

Kişisel Gelişimimize Katkı Sağlayabilecek Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Nelerdir?

Bu alanda bahsedilebilecek çeşitli örnekler mevcuttur. Bir sosyal yardım grubuna dahil olabilirsiniz, okullara ya da belirli kurumlara yardım faaliyetleri düzenleyebilirsiniz. Bir tiyatro kursunda oyuncu ya da arka ekipte yer alabilirsiniz. Özetle insanın bulunduğu her alanda herhangi bir işi yerine getirmeniz yeterlidir.

Exit mobile version