Corona Virüs ile ekonomik anlamda yürütülen mücadele ülkemizde de çeşitli önlemler, teşvikler ve yardımlar ile sürüyor. Salgına karşı alınan tedbirler kapsamında sosyal izolasyonun sağlanması amacı ile evde kalma yönünde adımlar atılırken, bazı iş yerlerinde faaliyetin tamamen veya büyük çoğunluğunun durmasına bazı iş yerlerinde ise faaliyetlerin kısıtlanmasına neden olan önlemler alındı.
İş yerlerinde çalışanlara yönelik kapsamı genişletilen Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili detaylar son günlerde en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu yazımız ile Kısa Çalışma Ödeneği hakkında genel bilgiler yanında, başvuru şartları ve miktarı ile ilgili de bilgilendirmeler sunacağız.
Kısa Çalışma Ödeneği Nedir ?
Zorlu corona virüs ile mücadele süreci içerisinde Kısa Çalışma Ödeneğine yönelik başvurular 23 Mart tarihi itibari ile başladı ve oldukça yoğun ilgi görmeye devam ediyor.
Kısa Çalışma Ödeneği iş yerlerinde üç ayı aşmamak şartıyla sigortalı işçilere, kriz veya zorlayıcı nedenler ile iş yerinde bulunan haftalık çalışma süre ve zamanlarının geçici şekilde en az üçte bir oranı ile azaltılması ya da süreklilik şartı aranmaksızın iş yerinde yürütülen faaliyetin tamamen yahut kısmen en az 4 hafta süre ile durması halinde çalışılmayan dönem için gelir desteği sunulan bir uygulamadır.
Genel ekonomik durumu zorlayıcı sebeplerle işçilere iş yerlerinde üç ayı aşmamak kaydıyla sigortalı işçilere, çalışamadıkları dönemler için gelir desteği sağlanıyor.
İşverenlerce başvuru işlemlerinin yürütüldüğü uygulama konusunda, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı olan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamada, bu kapsamda yapılan başvuruların % 77’lik kısmının on kişiden daha az çalışanı olan iş yerleri ve firmalar tarafından gerçekleştirildiği duyuruldu. Peki Kısa çalışma ödeneğine başvuru şartları nelerdir? Kimler bu ödenekten faydalanabilir?
Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Şartları
Ülkemizde çalışan kesimin ekonomik anlamda oldukça zorlu günler yaşamasına neden olan Corona Virüs ile mücadele kapsamında son derece yoğun ilgi gören Kısa Çalışma Ödeneği açısından gerekli koşullar ise şu şekilde sayılabilir.
1 – Bir iş yerinde Kısa Çalışma uygulanabilmesi açısından gerekenler
İşveren tarafından İŞKUR’a başvuru yapılması ve bu başvuruda sektörel anlamda genel ya da bölgesel kriz yahut zorlayıcı nedenler ile iş yerinde gerçekleşen çalışma süresinin önemli derecede azaldığı ya da durduğu bildirilmelidir. Bu başvuru sonrası iş müfettişleri tarafından yapılacak uygunluk tespiti sonucunda ise bahsi geçen iş yerinin belirtilen durumlardan etkilendiği hususun tespit edilmesi gereklidir.
2 – Kısa Çalışma uygulaması işçinin yararlanabilmesi açısından gerekenler
İşveren tarafından özellikleri belirtilen İŞKUR başvurusunun yapılması,Bu talebin müfettişlerce yapılacak denetim ve inceleme sonrası uygun bulunması,Kısa Çalışmaya tabi olacak işçinin, kısa çalışmanın başladığı gün itibari ile gereken çalışma sürelerini ve de prim ödemeleri yönünden gerekli şartları (Corona virüs nedeni ile kısa çalışma başvuruları için, son altmış gün hizmet sözleşmesine tabi olmak şartıyla son üç yıl içerisinde 450 gün primin ödenmesi) sağlıyor olması,İş müfettişleri tarafından yapılan denetim ve incelemeler sonucunda tespit edilen kısa çalışma kapsamında olan işçilere ait listede işçinin de yer alması gerekir.
Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadardır ve Ne Zaman Ödenir?
Bu şartları sağlayan işçi yönünden günlük kısa çalışma ödeneği miktarı ise, sigortalı işçinin son on iki aylık prime temel alınan kazançları göz önünde bulundurularak hesaplaması yapılan günlük ortalama brüt kazancın yüzde 60’ı kadardır. Bu yol ile hesaplanan kısa çalışma ödeneğinin tamamen veya kısmen tutarı ise aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçmemesi gerekir.
Kısa çalışma başvurusu yapan işyerleri için miktarı bu şekilde belirlenen kısa çalışma ödeneği, kapsama alınan iş yerinde geçerli olan haftalık çalışma sürelerini tamamlayacak biçimde çalışılmayan süreler için, kapsama alınan işçiye aylık olarak ödenir.
Aylık prime esas alınarak yapılacak olan bu ödeme tarihi her ayın beşidir ve ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılır. Ayrıca ödeme tarihlerinin daha öne çekilebilmesi konusunda ise Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının yetkisi bulunur.
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanacak kişilerin ödeme yapılacağı zamanlar ise, günlük, haftalık ya da aylık çalışma süreleri içerisinde, iş yerindeki gelenekler ve işin niteliği de göz önüne alınarak işveren tarafından belirlenir.
Kısa çalışma yapılan sürelere dair, bu kapsamdaki işçiler için SGK aylık prim ve hizmet belgeleri de ’18-Kısa Çalışma Ödeneği’ kodlu olarak eksik günle bildirime tabidir.
Kısa çalışmaya dahil olan sigortalı işçinin, çalışılma yapılmayan hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günleri için kısa çalışma ödeneği tutarı, kısa çalışma gerçekleştirilen sürelerle orantılı biçimde ödenir.