Kış Çiçekleri İsimleri Nelerdir? 5 Adımda Kışın Balkonunuzu ve Evinizi Güzelleştiren Kış Çiçekleri ve Bakımları

Kış çiçekleri bakımları itibari ile hava değişiminden en az etkilenen bitkiler olmaktadır. Özellikle bitki bakımına özenen ve bu yönde ilerlemek isteyenler kış çiçekleri isimleri araştırması yapar. Soğuk kış aylarında yaz çiçeklerinin kuruyup solması ile birlikte soğuk havaya daha dayanıklı olabilecek çiçeklerin hangisi olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Aslında kış çiçekleri nelerdir sorusuna hitaben verilebilecek birçok çiçek […]

Kış çiçekleri bakımları itibari ile hava değişiminden en az etkilenen bitkiler olmaktadır. Özellikle bitki bakımına özenen ve bu yönde ilerlemek isteyenler kış çiçekleri isimleri araştırması yapar.

Soğuk kış aylarında yaz çiçeklerinin kuruyup solması ile birlikte soğuk havaya daha dayanıklı olabilecek çiçeklerin hangisi olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

Aslında kış çiçekleri nelerdir sorusuna hitaben verilebilecek birçok çiçek ismi mevcuttur. Bu konuda çiçek seçerken sıkıntı yaşamazsınız.

İşte birbirinden farklı görüntüdeki kış çiçekleri isimleri ve bakımları!

Kış Çiçekleri Nelerdir? İşte Evinizde ve Balkonunuzda Bakabileceğiniz Kış Çiçekleri İsimleri!

Her çiçek açık havada bakılmaya uygun değildir. Her ne kadar kış çiçekleri olsa da bahçede, balkonda bakılmaya uygun olmayanlar mevcuttur.

Örneğin kış çiçekleri Petunya çiçeği bakımı ile aynı değildir. Birisi kış çiçeği diğeri yaz çiçeği olacaktır. 

Bu yüzden kış çiçeği bakacaksanız, bakım ortamına uygun olanları listeden belirlemelisiniz. Her bir çiçek hakkında temel bilgiler ve bakımı hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.

1- Açelya  Çiçeği

Açelya çiçeği anlam olarak birçok kişiyi etkilemektedir. Bu çiçeğin anlamı; bir araya gelmesi güç ilişkilerde, sevilen kişiye beslenen aşk ve acıyı simgelemektedir.

Görünüşüyle birçok çiçeğe göre oldukça güzel olan Açelya çiçeği temelde bir kış çiçeğidir. Kış çiçekleri arasında bakabileceğiniz türlerdendir.

Açelya Çiçeği Bakımı

Kış çiçekleri arasında en nazlı olan çiçeklerden birisidir. Mevsimlik değil, yıllık bir çiçektir. Bu yüzden yazın ayrı kışın ayrı ilgi göstermeniz gerekecektir.

Suyu seven Açelya çiçeğini yazın olabildiğince sulamanız gerekir. Toprağının sık sık kuruluğu bu yüzden kontrol edilmeli aksi takdirde çiçek solabilir.

Kışın ise nemli ortamlarda bulundurmanız yeterli olacaktır. Açelya çiçeği  bakımı sırasında yazın haftada 2 kışın haftada 1 sulama gerekir.

Aynı zamanda bu çiçeği hem balkonda hem de evde rahatlıkla besleyebilirsiniz. Bahçelerde de büyütmek adına yer verebilirsiniz.

Bahsedilen bu çiçeğin kış çiçekleri isimleri arasında olmasının temel sebebi ise -30 derecelere kadar dayanabilmesidir. Siz de tercihinizi bu çiçekten yana kullanabilirsiniz.

2- Nergis Çiçeği

Soğanlı kış çiçekleri arasında Nergis bulunuyor. Nergis çiçeği türüne göre mevsimsel ya da yıllık olabilmektedir. Soğanlı olanlar yıllık çiçekler olarak kullanılıyor.

Nergis çiçeği en çok beyaz ve sarı renkleriyle ortama hava katıyor. Bunun yanı sıra turuncu ve pembe renkli olanlara da denk gelebilmeniz mümkün.

Aynı zamanda kış çiçekleri saksı içinde yetiştirmek isteyenlere de fırsat sunuyor. Çünkü bu çiçekleri saksıda rahatlıkla büyütebilirsiniz.

Nergis Çiçeği Bakımı

Nergis çiçeği bakarken eğer yıllık bitkiyse öncelikle ekimine dikkat etmelisiniz. Soğanlı kış çiçekleri arasında bulunduğundan soğanını toprağa ekmelisiniz.

Fakat bu aşamada mutlaka eldiven kullanmalısınız, soğanında zehirli maddeler içerebilir. Evde evcil dostu olanlarda bu çiçeği evde beslememeye dikkat etmeli aksi takdirde zarar görmelerine sebep olabilir.

Aynı zamanda ekim için Kasım ayından itibaren Şubat ayı başına kadar zamanı değerlendirmelisiniz. Kendileri bu aylarda ekilip, kış ayında genelde dinlenir. İlkbaharın gelişini çıkan çiçekleriyle müjdeler.

Saksıda yetiştirmek istiyorsanız başlangıç için küçük bir saksı yeterli olacaktır. Sulamaları için haftalık kontrol yapmalısınız.

Çok su sevmezler ancak toprağında kurumaması gerekir. Haftada 1-2 sulama gerekir.

3- Kış Sümbülü

Her ne kadar kış çiçekleri arasında bulunsa da belirli bir sıcaklık altında bulundurulmaması gerekir. Bu çiçekler ortalama olarak 0-10 derece altında beslenmemeli.

Sümbül genel olarak soğanlı bitkiler arasındadır. Dikiminde dikkatli olmak gerekir, saksıdan ziyade direkt toprağa dikilmesi gerekir.

Kış Sümbülü Bakımı

Kış sümbülü bakımı sırasında dikkat etmeniz gereken ilk şey toprağıdır. Toprağı çok sık olmamalı, biraz gevşek yapıda olması gerekir.

Sulama konusunda ise haftada 1-2 sulama yeterli olacaktır.

Direkt güneş ışığı sevmezler, dolaylı güneş ışığı aldıklarında büyümeleri daha iyi olur.

Çiçeklerini açtıkları dönemde ekstra vitamin verirseniz daha çok geliştiğini görebilirsiniz. Kısmen soğuğa dayanıklı bahçe çiçekleri arasındadır.

Balkonda yetiştirilmeye çalışılsa da balkondan ziyade açık alanlarda bahçelerde yer verilmelidir.

4- Sıklamen Çiçeği

Görünüş itibariyle tavşanın kulaklarını andırmasından ötürü toplumda ‘tavşan kulağı çiçeği’ olarak da adlandırılıyor. Kırmızı kış çiçeği rengiyle görenleri etkilemekle kalmayıp almasına sebep oluyor.

Kış çiçekleri arasında kısmen bulunabilen Sıklamen çiçeği, 7 dereceye kadar dayanabilmektedir. Ortalama olarak 14-15 derece kendisi için yeterli olacaktır.

Sıklamen Çiçeği Bakımı

Sıklamen çiçekleri kapalı havasız ortamlardan hoşlanmaz. Bu yüzden balkon ve bahçe çiçekleri arasında bulunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu çiçeği saksıdan ziyade toprakta bizzat yetiştirmeniz daha doğru olacaktır. Ancak saksıda da büyütebilirsiniz.

Ekim-nisan ayı arasında çiçeklerini açan Sıklamen çiçekleri, yaz boyunca dinlenmeye geçer. Bu yüzden her iki mevsimde bakımını farklı yapmanız gerekir.

Direkt güneş almaması çiçeğin sağlığı için gereklidir. Güneş ışığı çiçeğin yanmasına ve buna bağlı solmasına neden olacaktır.

Yaz aylarında dinlendiği için karanlık, serin ve kuru bir alanda dinlenmeye bırakılmalıdır. Saksısından çıkarmamalısınız.

Kış döneminse ise sulamasına dikkat etmek ve gerekli koşullarda vitamin vermek gerekir. Toprağının kuru olmasından hoşlanmaz ancak bol su da sevdiği şartlar değildir.

Bahsedilen bu kış çiçeği için toprağının kuru kalmamasına dikkat etmek yeterli olacaktır. Bununla birlikte çiçeklerini açtığı dönemlerde ekstra vitamin takviyesi yapabilirsiniz.

5- Kış Çiçekleri Arasında Bir Güzel Şebboy Çiçeği

Şebboy, kış çiçekleri arasında bulunup turpgiller ailesinde bulunan bir türdür. Renkleri açısından size geniş bir seçenek verir.

Genelde kırmızı rengiyle görülse de sarı, turuncu, mor, pembe gibi çok farklı renklerde de büyümesi mümkündür.

Anlam olarak da temizlik, saflığında temsilcisi olduğu bilinir. Bu yönüyle sevdiklerinize hediye etmek için de düşünebilirsiniz.

Şebboy Bakımı

Şebboy çiçekleri yapraklarından ziyade çiçekleriyle daha çok dikkat çeker. Bu yüzden bakımı bir tık daha kolay olabilmektedir.

Diğer çiçeklerde olduğu gibi bu çiçeğin bakımı sırasında doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat etmelisiniz. Dolaylı ışınları alması gerekir.

Toprağı nemli kalacak şekilde sulama yapmalısınız. Bunun için haftada 1-2 sulama yeterli olacaktır.

Eğer bakımını doğru yaparsanız mevsimlik değil, yıllık bir bitki olacaktır.

Dış Mekan Kış Çiçekleri Saksı İçinde Bakılabilir mi?

Her çiçeğin saksıda bakımı doğru olmayacaktır. Özellikle köklerini çok geniş alanlara sığan büyük çiçeklerin saksıda bunalıp gelişimini durdurduğu görülür.

Verilen kış çiçekleri isimleri arasında bazı türler saksıda bakılmaya uygundur. Örneğin; Açelya ve Nergis çiçeğini besleyebilirsiniz.

Fakat sıklamen için daha çok direkt bahçeye ekilmesi önerilir. Bu gibi bakmak istediğiniz çiçeklerin bahçede mi balkon/evde mi bakılmaya daha uygun olup olmadığına özellikle dikkat etmelisiniz.

Kış Çiçekleri Balkon Bakımına mı Uygun Yoksa Kapalı Alanlara mı?

Kış çiçekleri soğuğa dayanıklı olmasından dolayı çoğu zaman açık alanda bakılmak istenir. Fakat her ne kadar kış çiçeği olarak adlandırılsalar da soğukluk açısından etkilenme olasılıkları mevcuttur.

Örneğin Açelya çiçeği eksi derecelere kadar dayanabilmektedir. Bu tarz çiçeklerin dış alanda ya da balkonda, kapalı alanda bakılması mümkün.

Bunun yanı sıra Şebboy çiçeği eksi derecelerin altında yaşamaya devam edemez. Bu yüzden daha çok bu çiçeğin kapalı alanlarda beslenmesi gerekir.

Evde bakımını yapabileceğiniz gibi balkonda özel bir alan oluşturmanız doğrultusunda da bakabilirsiniz.

Temelde bakmanız gereken çiçeklerin kaç dereceye kadar dayanabilmesi ve ne kadar havadar ortamdan hoşlandıklarıdır. Bu özelliklere göre belirleme yapabilirsiniz.

Soğuktan Etkilenmeyen Çiçekler Mevsimlik midir Yıllık mıdır?

Her ne kadar soğuktan etkilenmeyen kış çiçekleri bakım konusunda sizleri heyecanlandırsa da sürekli çiçekli yapıda olması yıl boyu beklenemez.

Çoğu zaman yıllık bitkiler olanlar soğanlı kış çiçekleri arasında görülür. Soğanlı yapısından ötürü daha düşük soğuklara dayanıklı olup yıllar boyu bakılabilir.

Fakat çiçekli yapıları yıllık bitkilerde dahi belirli aylarda mevcuttur. Keza yine bazı kış çiçeği türleri mevsimlik olabilmektedir.

Soğanlı olmayan tohum ile ekilen çiçeklerin de mevsimlik olduğunu birkaç ay sonunda bakamayacağınızı bilmelisiniz.

Soğanlı bitkileri besleyerek yıllık bakmak isterseniz; bitkinin dinlenme süresinde soğanlı kısmını alarak dikme süresine kadar bekletmelisiniz.

Soğanlarını toprağından tamamen temizleyip bekletmeniz gerekir. Açık alanda, soğukta değil ılık bir alanda bekletmelisiniz.

Bununla birlikte soğanlarına elinizi sürmemelisiniz. Bol miktarda toksin madde içerdiğinden elinize, gözünüze ve derinize zarar verebilir.

Bakımını üstlendiğiniz çiçeğin soğan ekim ayına bakarak bu aylarda zamanında eker ve bakımına başlarsanız, çiçek açma dönemine rahatlıkla çiçeklerinin açtığını görebilirsiniz. Kış çiçekleri dahil diğer soğanlı çiçeklerde de bu durum geçerlidir.

Kış Çiçekleri Fiyatları Ne Kadar?

Kış çiçeklerini çevrenizde çiçek bakanlardan elde edebilirsiniz, doğru çoğaltma yöntemi ile rahatlıkla elde edebilirsiniz.

Ancak çevrenizde böyle bir ortam yoksa bizzat satın almanız gerekir. Kış çiçekleri fiyatları satış noktasına göre değişiklik gösterse de ortalama fiyatları:

10 tohumluk Şebboy çiçeği 25 TL20 adet Sıklamen tohumu 10 TLKış sümbülü 25 TL4 adet Nergis çiçeği 27 TLAçelya çiçeği 50 TL olarak belirlenir.

Kış Çiçekleri Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Doğala Dönüş - Kış Çiçekleri - 08 11 2018

Kış çiçekleri isimleri kadar bakımları, fiyatları ve bunun dışında çok değişik konuları hakkında sorular ortaya atılır.

Kışın bakılabilen çiçekler hakkında sık sorulan sorular ve cevapları şu şekilde yer alıyor:

Soğuğa Dayanıklı Bitkiler Nelerdir?

Kışın kar soğuğuna dayanabilecek, balkon ve kapalı alanlarda da çoğu zaman bakımını üstlenebileceğiniz çiçekler; Şebboy, Açelya, Sıklamen, Kış Sümbülü, Kasımpatı, Nergis, Süs Lahanası gibi türlerdir. Aynı zamanda dağ menekşesi, çuha çiçeği de bakılabilecek türlerdir.

Kışın Balkonda Saksıda Ne Yetişir?

Saksıda sadece çiçek değil sebzede yetiştirebilirsiniz. Balkonda arpacık soğanı, ıspanak, sarımsak, marul, maydanoz, bezelye, kekik besleyebilirsiniz. Balkonunuzda ekstra bir uğraşa girmeden bu sebzeleri yetiştirerek organik beslenme yapabilirsiniz.

Uzun Ömürlü Bahçe Çiçekleri Nelerdir?

Mevsimlik çiçek bakmaktansa sürekli çiçek bakma konusunda kararlıysanız belirli çiçeklerde sabit kalmalısınız. Uzun ömürlü olan çiçekler; bodrum papatyası, çuha çiçeği, ezan çiçeği, kasımpatı, küpe çiçeği, sardunya bulunur. Bu çiçekleri hem balkonda hem de iç mekanda rahatlıkla bakabilirsiniz.

4 Mevsim Açan Çiçekler Nelerdir?

Dört mevsim boyunca çiçekleriyle evinizi, bahçenizi ya da balkonunuzu renklendirebilirsiniz. Sürekli çiçekleriyle bulunan türler arasında; hanımeli, hercai menekşe, çuha çiçeği, sıklamen, kış tatlısı, kar topu, ateş dikeni, kardelen bulunur. Kardelen kış soğuğuna en dayanıklı çiçekler arasındadır.

Dış Mekan Kış Çiçekleri Nelerdir?

Dış mekan kış çiçekleri adeta soğuğa meydan okuyarak herhangi bir soğuktan etkilenmemektedir. Elbette yaşadığınız şehrin kış şartlarına bağlı olarak değişiklik de gösterebilir. Ancak çoğu zaman kış soğuğuna karşı meydan okuyan çiçekler arasında; kasımpatı, nergis, açelya, Atatürk çiçeği, yılbaşı çiçeği, sıklamen çiçeği, çuha çiçeği bulunur.

Exit mobile version