Dünyanın en büyük uluslararası polis kuruluşu olan İNTERPOL (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) tarafından çıkarılan Kırmızı Bülten nedir? Kimler için çıkarılabilir? İşte, merak edilen tüm yönleriyle…
Kırmızı Bülten Nedir?
Kırmızı Bülten, İnterpol’e üye olan bir ülkenin adli makamları tarafından aranan hükümlüler, şüpheliler ya da sanıklarla ilgili olan ve talep eden ülkeye geri gönderilmesi amacı ile görüldüğü yerde yakalanmasını içeren bir bültendir.
Bu bülteni, İnterpol Genel Sekreterliği çıkarma yetkisine sahiptir. Kırmızı Bülten’de aranılan kişiye ait kimlik bilgileri, işlediği ileri sürülen suça dair adli bilgiler, kişilerin yakalanması durumunda alınması gerekli tedbirler ile bulunuyorsa fotoğraf ve de parmak izi bilgileri bulunur.
Difüzyon Mesajı Ne Demektir?
Difüzyon mesajı ise, aynı kişiler (aranan hükümlüler, şüpheliler ya da sanıklar) ile ilgili olarak gerçekleştirilen bir uygulamadır.
Kırmızı Bülten çıkarılması zaman alan bir süreç olduğundan gecikme yaşanmaması için, kaçak olan kişilerin yakalanması amacıyla ilgili ülke İnterpol birimi tarafından diğer ülke İnterpol birimlerine gönderilen dağıtımlı teleks yazıları “Difüzyon Mesajı” olarak tanımlanır.
Difüzyon mesajı içinde, Kırmızı Bülten’e dair kriterler bulunmalıdır.
Kırmızı Bülten Uygulaması Nasıldır? Aranan Teröristler ve Yakalanma Süreçleri Nasıl İlerler?
Ülkemizde Kırmızı Bülten çıkarılması için, öncelikle mahkeme kararı ya da savcılık talebinin Adalet Bakanlığı’na iletilmesi gerekir.
Adalet Bakanlığı bünyesinde yer alan Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce uygun görülürse, söz konusu bu talep ülkemizde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı’na gönderilir.
Daire Başkanlığı’da hazırlanan bu bülten istemini İnterpol Genel Sekreterliği’ne gönderir. Bu aşamadan sonra Kırmızı Bülten çıkarıp çıkarmama yetkisi İnterpol’e aittir.
Kırmızı bülten çıkarılırsa yapılacak uygulama ise şu şekildedir. Kırmızı bülten ya da difüzyon mesajı uyarınca aranan bir kişinin ülkesi içinde olduğunu tespit eden devlet, eğer gerekli bulursa söz konusu kişinin geçici olarak tutuklanmasını sağlayarak, kişiyi arayan devleti haberdar eder.
Bunun üzerine ise, arayan devlet kişinin geri verilmesi için talepname gönderir. Bu talep üzerine ise, hakkında iade istemi bulunan kişi için, bulunduğu ülkede “iade yargılaması” yapılır. Bu yargılama sonucu aranan kişinin iade edilip edilmeyeceği o ülke adli birimlerince karara bağlanır.
Interpol Kırmızı Bülten Dışında Kategorileri Neler? Kırmızı Bülten Arananlar Listesi Kaça Ayrılıyor?
Kırmızı Bülten, İnterpol tarafından çıkarılan sekiz ayrı bültenden biridir. Diğer bültenler ise şu şekildedir;
Mavi Bülten;Kişilerin kimliklerinin tespiti ve suç faaliyetlerine dair yardımcı bilgilerin toplanabilmesi amacı ile çıkarılan bültendir.Yeşil Bülten;Sabıkalı ya da suç işlemeye meyilli kişiler hakkında uyarı ve de istihbari bilgilerin üye ülkelere iletimini sağlayan bültendir.Sarı Bülten; Başta çocuklar olmak üzere kayıp kişilerin yerlerinin tespiti amacıyla çıkarılan bültendir.Siyah Bülten; Kimliği belirsiz buluntu cesetlerin, kimlik tespitleri amacı ile düzenlenen bültendir.Turuncu Bülten;Genel güvenliğe tehdit oluşturan silah, bombalı paket ya da diğer tehlikeli maddeler konusunda polis teşkilatlarını ve kamu kuruluşlarını bilgilendirici mahiyette çıkarılan bültendir.Mor Bülten; Özel yöntemlerle işlenen suçlara dair detayların açıklandığı bültendir.İnterpol – BM Özel Bülteni;Terörizmle bağlantısı bulunan kişi, grup ya da kuruluşların listesinde yer alanların aranması için hazırlanan arama bültenidir.
İlginizi Çekebilir: Uluslararası Adalet Divanı Nedir? Ukrayna – Rusya Savaşından Dolayı Merak Edilen Uluslararası Adalet Divanı Hakkında Bilgiler