İnternet üzerinden yani online alışveriş, artık günümüzün vazgeçilmez bir kolaylığı ve her geçen gün kullanım alanı artan yeni nesil bir ticaret yolu. Ancak online yapılan alışverişlerde alınan ürünlerin taşınması esnasında oluşabilecek hasar ve kırıklar noktasında tüketicilerin yapmaları gerekenler ise merak konusu.
İşte bu yazımızda, kırık ve hasarlı gelen kargolar kargo konusunda Yargıtay tarafından verilen bir emsal kararı ve ayrıntılarını sizlerle paylaşacağız…
Kırık ve Hasarlı Kargolar ile İlgili Yargıtay Kararına Konu Olay
Yargıtay’ın emsal kararına konu olau şu şekilde gerekleşti. İnternet sitesi üzerinden “Türk Kahvesi makinesi” alan bir ev hanımı, gelen kargoyu açtığında satın aldığı kahve makinesinin kırıldığını gördü ve bu durum karşısında İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulundu.
Başvuru neticesi Tüketici Hakem Heyeti, kırılan kahve makinesinin satış fiyatı olan bedelin tüketiciye geri ödenmesine karar verdi. Ancak verilen bu karara karşı kargo firması itirazda bulunarak dosyayı Tüketici Mahkemesi önüne taşıdı. Kargo firması, Tüketici Mahkemesinden teslimi yapılan paketin tüketici tarafından herhangi bir ihtirazı kayıt koyulmadan teslim alındığını, bu eşyanın kırılmasında firmalarının kusurunun olmadığını ve bu nedenle hakem heyeti tarafından verilen bedel ödeme kararının itirazen incelenmesini ve iptal edilmesini talep etti. Tüketici ise taşımadan kargo şirketinin sorumlu olduğunu ve aldığı ürünün taşıma sırasında kırıldığını, bu konuda kargo firmasının kusurlu olduğunu ve tüketici hakem heyeti kararının doğru olduğunu beyan ederek kargo şirketi tarafından açılan söz konusu bu davanın kabul edilmemesini istedi.
Tüketici Mahkemesi de kargo şirketinin eşyanın güvenlik içerisinde taşınmasından sorumlu ve yetkili tutulduğunu, ancak üstüne düşen sorumluluğu sağlayamadığını, söz konusu kargonun nakli sırasında makinenin kırıldığını, tüketicinin bahse konu olayda kusuru bulunmadığını gerekçe göstererek kargo şirketinin davasının kabul edilmemesine karar verdi.
Adalet Bakanlığı Kanun Yararına Bozma Yoluna Başvurdu
Bahse konu olayda, daha sonra Adalet Bakanlığı, kargo ile gelen malın teslimi esnasında tüketici tarafından ihtirazi kayıt konulmadığını, bu durumun da malda (kahve makinesinde) oluşan hasarın taşıma sırasında oluşmadığına karine teşkil edeceğine işaret ederek ve eksik inceleme ile karar verildiğinden bahisle Kanun yararına bozma yoluna gitti. (Kanun yararına bozma yolu, hakim ya da mahkeme tarafından verilen ancak istinaf ya da temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşen kararlarda hukuka aykırılık bulunduğunda başvurulabilen bir kanun yoludur)
Yargıtay’ın Emsal Kararı
Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına bozma yolu ile dosya önüne gelen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ise söz konusu olayla ilgili emsal teşkil edecek bir karara imza attı. Dosyayı inceleyen Yüksek Mahkeme, kargoyu teslim alacak kişinin, kargoda herhangi bir hasar ya da kırık bulunduğunu gördüğünde, haklarını kullanabilmesi için kargoyu teslim aldığı esnada ihtirazı kayıt koyması ve de kanuni zaman aralığı içerisinde gerekli bildirimi yapması gerektiğine karar verdi.
İhtirazi Kayıt Nedir?
Hukuk dilinde ihtirazi kayıt, belirli hakların kullanma hakkının saklı tutulması olarak tanımlanabilir. Yani ihtirazi kayıt, mevcut bir hakkın ortadan kalkmasına engel olur ve bu anlamda ihtirazi kayıt, esas hukuksal ilişki üzerinde ifa işleminin henüz bitmediğinin hukuksal olarak borçluya hatırlatılması etkisini doğurur.
Hasarlı ya da kırık kargo alındığı zaman tüketicinin yapması gerekenlerin neler olduğu konusunda ayrıntılı bilgiye ise, yine sitemizde yayınlanan ” Kargo Hasar Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur? Kargo Şirketleri Hasarlı ya da Zarar Gören Kargodan Sorumlu mudur? ” başlıklı yazımızdan ulaşabilirisiniz.