Kira artışında sabit oran uygulaması artık başlıyor! Son günlerde ülke gündemini meşgul eden sorunların başında fahiş kira artışları geliyor. Buna ilişkin yürütülen çalışmalarda ise sona gelindi. Bundan böyle, geçici bir süre ile kira artışları belirlenecek bir “sabit oran” üzerinden gerçekleştirilecek. Peki, kira artışlarında uygulanacak yeni formül neler getiriyor? Fahiş kira artışlarının önüne geçilebilecek mi?
Mevcut Uygulamada Kira Artışında Sabit Oran Nasıl Belirleniyor?
Kira artışında sabit oran ile ilgili açıklamalara geçilmeden önce kira artışı için uygulanan mevcut duruma bir bakalım. Halihazırdaki sisteme göre, yıllık maksimum kira artış oranı kira sözleşmesinin bitiş tarihinden bir önceki ay baz alınmak suretiyle 12 aylık TÜFE üzerinden hesaplanıyor.
Kira artış oranı nedir merak ediyorsanız, bu yazımıza göz atıp bilgi alabilirsiniz.
Yeni Formül Nasıl Olacak? Yeni Formül İçin Neler Konuşuluyor?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yapılan açıklamalara göre, bundan sonra geçici bir süreyle kira artışında sabit oran, 12 aylık TÜFE baz alınarak değil, belirlenecek sabit bir oran üzerinden gerçekleştirilecek. Ancak bu düzenleme geçici nitelikte olacak.
Yine yapılacak düzenleme uyarınca kiracılar ile ev sahipleri arasında doğabilecek uyuşmazlıklarda, mahkemeye gitmeksizin bir ay içerisinde arabuluculuk uygulaması ile çözüme kavuşturulabilecek.
Kira Artışında Sabit Oran Üzerinde Dört Bakanlık Birden Çalışıyor
Artık sona yaklaşılan kira artışında sabit oran uygulanması planlanan yeni formül üzerinde dört ayrı bakanlık birlikte çalışıyor. Buna yönelik yapılan çalışmalara Adalet Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri katılıyor.
Bu dört bakanlıktan gelen yetkililer, kira artış oranı ile ilgili dünya üzerindeki örnekleri inceleyerek, Hollanda da geçerli olan modele benzer bir uygulama ile “Oranlama Yöntemi” ile kira artış oranlarının belirlenmesi konusunda anlaşmış durumdalar. Ancak bu uygulamanın devamlı değil geçici bir düzenleme olması hedefleniyor.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Yeni Sistemi Açıkladı
Konuya ilişkin bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hem ev sahibinin hem de kiracının hukukunu koruyan bir formül ile fahiş kira artışlarının ve kiraların önüne geçmeyi hedeflediklerini, bu kapsamda kira artışlarında 12 aylık TÜFE yerine geçici süre ile sabit oran formülünü uygulayacaklarını beyan etti. Belirlenen sürenin bitiminde kira artışında sabit oran sisteminin sona ereceği ve eski uygulamaya yani 12 aylık TÜFE üzerinden maksimum kira artışının belirlenmesi uygulamasına döneceklerini paylaştı.
Cezai Yaptırım Uygulanmayacak
Kira artışında sabit oran düzenlemesi hakkında konuşan Bakan Bozdağ, cezalandırma amacı ile değil hakkaniyeti koruma amacı ile çalışma yürüttüklerini, bu nedenle cezai bir yaptırım düşünülmediğini ancak geçici süre ile kira artış oranlarının belirlenmesinde sabit oran uygulamasına geçileceğini, konulan oranın üzerine kimsenin geçemeyeceğini ifade etti. Yine doğabilecek ihtilafların daha kısa sürede ve usul ekonomisi sağlayacak bir şekilde arabuluculuk yöntemi ile çözülmesini hedeflediklerini de beyan etti.
Uygulanacak yeni modele göre, artık ev sahipleri hükümet tarafından belirlenen değerin üzerinde, evlerini fahiş fiyatlarla kiraya veremeyecekler. Konutlar için kira bedelleri tespit edilirken, kira fiyatı “puanlama sistemi” ile belirlenecek. Buna göre evin oda sayısı, büyüklüğü, konumu gibi kriterlerle bir tavan fiyat uygulamasına geçilecek.