Kimlik üzerinden işlem yapma sürecinin başlatıldığı ülkenizde kimlik değiştirme işlemi nasıl yapılır ? Özellikle Pandemi sürecinde ortaya çıkan bilgi kirliliği nedeniyle kafa karışıkları meydana gelebilmektedir. 2016 Yılında İçişleri Bakanlığı tarafından alınan bir karar gereği kimliklerin yenilenmesi zorunlu tutulmuştur. Söz konusu yenileme işlemi sayesinde vatandaşların güveliği de ciddi anlamda artmıştır. Peki, kimlik değiştirme işlemi nasıl yapılır ?Vatandaşlar tarafından merak edilen bu sorunun yanıtını gelin birlikte inceleyelim.
Adım Adım Kimlik Değiştirme İşlemi
Yeni kimlikler üzerinde bulundurduğu banka optimizasyonu özelliği ile oldukça işlevsel bir hal almış durumdadır. Aşağıda yer alan işlem basamaklarını takip ederek sizler de kolay bir şekilde kimlik değiştirme işlemlerini yapabilirsiniz. İşte, söz konusu işlemin tüm ayrıntıları;
1 – Yeni Kimlik Randevusu
Kimlik değiştirme işlemi için öncelikli olarak randevunun alınması gerekmektedir. Yaşanan Pandemi süreci nedeniyle randevusuz işlemler ne yazık ki kabul edilmemektedir. Söz konusu işlemleri başlatabilmek için alo 199 hattından randevu alınması mecburidir. Alo 199 hattı üzerinden alacağınız randevular ise tamamen ücretsiz olarak verilmektedir.
2 – Yeni Kimlik İçin Evraklar
Kimlik değiştirme işlemi için öncelikli olarak birtakım evrakların hazırlanması gerekmektedir. Söz konusu işlemleri başlatabilmek için gözlüksüz ve son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğrafa ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, bankaya yatıracağınız ücretin de dekontu mutlaka yanınızda olmalıdır. Yukarıda yer alan evrakları eksiksiz olarak hazırladıktan sonra başvuru işlemlerini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.
3 – Kimlik Yenileme Ücreti
Kimlik yenileme ücreti, her yıl olduğu gibi bu yıl da farklılık göstermektedir. Kimlik değiştirme işlemlerini başlatabilmek için 25 TL ödenmesi gerekmektedir. Söz konusu ücret 2020 yılı için açıklanan fiyattır.
4 – Ödeme Yapılan Kurumlar
Kimlik yenileme ücretini sorunsuz bir şekilde yatırabileceğiniz kurumlar ise şu şekildedir;
PTTGaranti BankasıDenizBankFinansİNGAk BankHSBCOdeaZiraatVakıfİş Bankası ATM’lerini kullanarak söz konusu işlemleri hızlı, pratik ve kartsız olarak kolaylıkla yapabilirsiniz.
Kimlik Teslim Süresi Ne Kadar Sürer?
Yeni kimlik teslim süresi, birçok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Yukarıda yer alan adımları eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra 7 iş günü içerisinde kimliğiniz adresinize teslim edilecektir. Ayrıca, yeni kimliğinizin başvuru ve basım sürecini de www.randevu.nvi.gov.tr adresinden kolaylıkla ve pratik bir şekilde takip edebilirsiniz.
Herhangi bir nedenden ötürü yeni kimlik kartları teslim edilemezse, kartlar bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlükleri’ne gönderilmektedir. Ayrıca söz konusu kimlik kartını alabilmek için mutlaka imza atmanız gerekmektedir.
Kimlik Değiştirme İşlemi İçin Son Tarih Ne Zaman?
İçişleri Bakanlığı tarafından 2016 yılında açıklanan bir genelgeyle kimlik yenileme işlemi zorunlu tutulmuştur. Her ne kadar o dönem 2020 yılı bakanlık tarafından son tarih olarak belirlense de bu süre 2023 yılına kadar uzatılmıştır. Kısacası, söz konusu kimlik değiştirme işlemi için son tarih 2023 yılı olarak açıklanmıştır.
Yeni Kimlik Kartları Özellikleri
TÜBİTAK tarafından özel olarak tasarlanan ve geliştirilen yeni kimlik kartları özellikleri ile dikkat çekiyor. Taklidi mümkün olmayan söz konusu kartlar, kişilerin güvenliğini ciddi anlamda arttırıyor. İşte, söz konusu kartların özellikleri;
Yeni kimlik kartlarında temaslı ve temassız çipler bulunmaktadır.Söz konusu kartların taklidi mümkün değildir.Dünya standartlarına uygun olarak üretilen yeni kimlik kartları, tasarımsal olarak da oldukça mini boyuttadır.Yeni kimlik kartları içerisine ilerleyen yıllarda ehliyet, banka ve kredi kartları da monte edilecektir. Kısacası tek bir kart ile tüm işlemler kolaylıkla ve pratik bir şekilde yapılacaktır.Söz konusu kartlar da bulunan fotoğraflar ve imza sayesinde kişilerin tespiti de oldukça kolay bir şekilde yapılacaktır.
Video Anlatım : Yeni Kimlik Kartı Nasıl Alınır?
Kimlik kartı almak için ne yapmak gerekir? Hangi devlet daire ve birimleri bu konuda yetkilidir. Kimlik kartı almak için randevu kayıt işlemi nasıl yapılır? Vatandaşlık ve Nüfus Müdürlüklerine nasıl gidilir? Sürücü Belgesi ve kimlik birleşiyor mu? Kimlik başvurusu yaparken eski nüfus cüzdanı gerekli midir? Kimlik değiştirme başvurusu nasıl yapılır? Siz de kimlik değiştirme ve daha fazla resmi işlemler için bizi takip etmeyi unutmayın.