Kimerizm nedir ? Hiç duydunuz mu ? Evrende memeli canlılardan erkeklerin hiç biri, çok eşliliğin mümkün olması nedeniyle hiç bir zaman bir bebeğin kendisine ait olduğundan yüzde yüz emin olamaz. Ama kadınlar öyle mi? Her kadın, aylarca karnında taşıyıp dünyaya getirdiği bebeğin, bebeğin karıştırılması ya da değiştirilmesi ihtimali dışında kendisine ait olduğunu bilir. Peki, ya her zaman bu böyle değilse?
Doğurduğunuz Çocuğun Annesi Siz Olmayabilirsiniz!
Aylarca karnınızda taşıdığınız ve zorlu süreçler sonrasında dünyaya getirdiğiniz bebeğinize hukuksal ya da sağlıksal bir nedenle gen testi yapıldığını varsayın. Gen testi sonucunda bebeğin babaya ait olduğunun kanıtlandığını ancak bebeğin annesinin siz olmadığının ortaya çıktığını düşünün. Bu gerçek olabilir mi? Doktorların, hemşirelerin gözü önünde sizin rahminizden çıkan bebeğin size ait olmaması mümkün mü?
Böyle bir şey mümkün değil gibi gözükse de aslında bilimsel olarak mümkün ve daha önce yurtdışında böyle vakalar kayda geçmiş. Biyoloji bilimi ve hukuk dünyasında adeta depreme yol açan bu vakaların tek açıklaması ise; Kimerizim.
Kimerizm Nedir ?
Kimerizm kısaca; tek bir bireyde, iki farklı kişinin genomlarının bir araya gelmesi durumudur. Yani; bir kişinin vücudunda iki farklı kişiye ait olan genomlar bulunur. Bu bireylere ise kimera bireyler denir. Dolayısı ile eğer siz de kadın bir kimera birey iseniz, kendi rahminizden çıkan bebeğin sizin geninizi taşımama ihtimali var.
-
Kimerizm Nedir ?
Kimerizm kısaca; tek bir bireyde, iki farklı kişinin genomlarının bir araya gelmesi durumudur. Yani; bir kişinin vücudunda iki farklı kişiye ait olan genomlar bulunur.
Kimerizm Neden Olur ?
Kimerizim gelişimsel bir bozukluktur ve üremenin erken evlerinde meydana gelir. Anne rahmindeki 2 yumurtanın iki farklı sperm tarafından döllenmesiyle meydana geliyor. Bu yumurtalar eğer normal şekilde gelişecek olsaydı çift yumurta ikizi dünyaya gelecekti ve bu kardeşlerin genomları, birbirinden yüzde 50 farklı olacaktı.
Ancak kimerizim adlı biyolojik olayda, 2 farklı sperm tarafından döllenen 2 farklı yumurta, birkaç bölünme sonrası birbiri ile kaynaşıp birbirinin içine geçiyor ve tek bir embriyo haline geliyor.
Dolayısı ile kimera bireyler, doğum yaptıklarında da bebeklerinde onlara ait bir gene rastlanmayabiliyor. Yani; biyolojik bir olay olan kimerizm nedeniyle, kimera bireylerin çocuklarının annesi, doğmamış ikizleri olabiliyor!