Kıdem Tazminatı Değişikliği Teklifi Yeniden Düzenlendi Yeni Kıdem Tazminatı Nasıl Olacak?

15 milyon çalışanı ve

15 milyon çalışanı ve 2 milyon işvereni ilgilendiren kıdem tazminatı değişikliği teklifi hakkında yeni kararlar alındı. Teklif edilen modeller yasallaşır ise; çalışanların brüt ücretlerinden %3’lük kısım her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılacak. Diğer yüzde 5.33’lük kısım ise eski usul devam edecek ve işverenin sorumluluğunda olacak.

Geçen hafta bakan Berat Albayrak, istihdam kalkanı paketinin hazırlandığını duyurmuştu. Bu paket ile beraber kıdem tazminatı için de yepyeni bir dönem başlayacak. İşçi ve işveren arasında bir uzlaşmaya varılarak kıdem tazminatı fonunun tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılması hedefleniyor.

Yeni Düzenlemede Hangi Değişiklikler Yer Alıyor?

Yeni düzenleme ile beraber birçok yenileme yapılıyor. İşçiler, hesaplarında biriken tutarları 60 yaşına geldiklerinde alabilecekler. Bu tutarın yüzde 25’i peşin olarak alınacakken geri kalan bölüm ise çalışanlara ek gelir olarak verilecek. Bu ek gelirin amacı ise emeklilik gelirini artırmaktır.

Ödemelerin yapılaması için bazı öncelikler de olacak. Çalışan kişi ilk konut alımı, evlenme, ağır hastalık, işten çıkış gibi durumlar yaşarsa istisnai durum sayılacak ve ödemeler önden yapılabilecek. Fakat bu istisnai durumlarda ödemelere sınırlama getirilecek. Bir kişi ilk konutunu almak isterse hesabında biriken tutardan sadece %10’luk bir ödeme alabilecek.

Sendikalar ile Görüşüldü

Konunun görüşülmesi için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Hazine Maliye Bakanı Berat Albayrak dün sendikalar ile görüştü. Toplantıda yer alan sendikalar ve başkanları ise şu şekilde;

Türk-İş Başkanı Ergün AtalayTİSK Başkanı Özgür Burak AkkolTOBB Başkanı Rifat HisarcıklıoğluHak-İş Başkanı Mahmut Arslan

Bakanların ve sendika başkanlarının ortak toplantısında kıdem tazminatı ve istihdam kalkanı paketinin ayrıntıları konuşuldu. Görüşmede iki model üzerinde fikirler paylaşıldı. Alınan ortak kararların yakında yasallaşması bekleniyor.

Birinci Model Zorunlu Olacak

Yeni dönemin ekonomik modeli bir zorunluluğu beraberinde getiriyor ve yasallaşırsa tüm çalışanlar bu yasaya dahil edilecek. İşverene zorunluluk getiren bu birinci modele göre; işverenler çalışanların brüt ücreti üzerinden %3’lük kısmı tamamlayıcı emeklilik hesabına yatıracak. Bu yüzdelik kısım yıllık olarak 11 günlük bir tazminata denk geliyor.

Geriye kalan yüzde 5.33’lük kısım ise 19 günlük tazminatı kapsıyor. Bu kısım da eski usul devam edecek. İşveren bu kısımda kendisi sorumlu olacak ve işçinin işten ayrılması durumunda ödeme yükümlülüğü işverene ait olacak.

İkinci Model Seçenekli Olacak

İkinci model ise taraflara seçme hakkı tanıyor. Bu modelin yasallaşması durumunda taraflar isterlerse eski usule devam edebilirler isterlerse de yeni modele geçebilirler. Yeni modelde devlet payı da işveren payı ile beraber ele alınacak. Çalışanlardan prim ödenmesi istenecek.

Asgari ücrete kadar maaş alan işçilerin prim ücreti, aldığı ücretin yüzde 0.5’lik kısmı kadar olacak. İki asgari ücreti kadar maaş alan kişilerin katkı payı %1.5 kadar olabilecek. Eğer asgari ücretin iki katından fazla bir ücret söz konusu ise bu kesinti yüzde 2.5 olabilecek. Devlet bu puanlara 1 puan katkı sağlayacak. Yeni kıdem tazminatı modelleri hakkındaki görüşmeler devam ediyor.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Birçok kişinin gündeminde olan bu konunun ne anlam ifade ettiği kafalarda karışıklığa neden olmaktadır. Kıdem tazminatı; çalışan kişinin, işten çıkarılması veya herhangi bir nedenle ayrılmak zorunda kalması nedeni ile kendisine ödenen paradır. Bu para işte çalıştığı gün sayısınca hesaplanır ev brüt kazanç üzerinden verilir.

Örnek verecek olursak; bir kişi bir iş yerinde 4 yıl çalışmış ve yasada yer alan koşullar uyarınca işten ayrılmak zorunda kalmış. Bu kişi işten ayrılırken 4 brüt maaş kadar tazminat ödemesi alacaktır. Brüt maaşın kaçtan hesaplanacağı ise işten çıkmadan önceki brüt maaşın miktarına bakılarak görülür.