Keratin Nedir ve Nerelerde Bulunur? Saç ve Tırnaklarda Keratin Uygulaması!

Yaşamın en temel yapı taşlarından biri olan Keratin nedir ve nerelerde bulunur? Peki binlerce yıldır dokularımıza, barınaklarımıza, süslemelerimize, mutfak eşyalarımıza nasıl bir şekilde etki etmiştir. Keratin; cilt, saç ve tırnaklarımızın ortak temel bileşenidir. Yapısında bulunan; Protein yapı bloklarıÇapraz bağlı veSert ve yumuşak aminoasit zincirine sahip bir maddedir. İnsanları birbirinden ayıran cilt, saç ve tırnak üçlemesinde […]

Yaşamın en temel yapı taşlarından biri olan Keratin nedir ve nerelerde bulunur? Peki binlerce yıldır dokularımıza, barınaklarımıza, süslemelerimize, mutfak eşyalarımıza nasıl bir şekilde etki etmiştir. Keratin; cilt, saç ve tırnaklarımızın ortak temel bileşenidir. Yapısında bulunan;

Protein yapı bloklarıÇapraz bağlı veSert ve yumuşak aminoasit zincirine sahip bir maddedir.

İnsanları birbirinden ayıran cilt, saç ve tırnak üçlemesinde en önemli yere sahip olan keratin; ince, esnek cilt, güçlü saçlar ve sert tırnaklara sahip olmamızı sağlar. Önemli bir not olarak düşmek gerekirse, embriyonik dişlerde bile keratin tabakası bulunmaktadır.

Keratin Özellikleri Nelerdir?

Kreatin Nedir ? Nasıl Kullanılır ?Keratin; saçları, cildi ve tırnakları oluşturan protein türlerinden biri olarak açıklanabilir. İç organlarda bulunabilir. Vücudun üretmiş olduğu hücre tiplerine göre; çizilmeye ve yırtılmaya daha az meyilli, koruyucu bir protein türüdür.

Keratin, protein ve kükürt açısından zengindir ve suda çözünmezler.Keratin saç, deri ve tırnakta bulunur.Aminoasitlerden oluşan keratin, saç, deri ve tırnakları korur.Alınan glisin ve alanin aminoasitlerinde keratin yüksek oranda bulunur.

Farklı hayvan tüyleri, boynuzları ve yünlerinden elde edilebilen keratin, saç ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Keratin saçların ve tırnakların temel yapı taşı olduğu için, kullanılan saç ve tırnak ürünlerinde keratin takviyesi kullanılabilmektedir.

Keratin Nerelerde Bulunur?

https://www.youtube.com/watch?v=wsPDJR5ZMD8Keratin, monomer demetleriyle ara filamanlardan oluşur. Keratin filamentleri, keratinositler olarak bilinen hücrelerde, cildin epidermisinde kornifiye tabakasında bulunmaktadır.

Keratin; hayvan hücrelerinde de bulunur ve özel dokular oluşturmak için kullanılan lifli proteinlerdir. Keratinler A Keratinler ve β Keratinler olmak üzere farklı formları bulunmaktadır.

A Keratinler:

BoynuzlarPençelerToynaklarSaçlar

β Keratinler:

Sürüngen tırnaklarıKuş pençeleriKaplumbağa kabuklarıTüylerKuş gagalarıBalinaların balya tabakları keratinden oluşmaktadır.

İnsan vücudunda keratin; ciltte, saçlarda ve tırnaklarda bulunur. Dişlerde de önemli bir protein bileşenidir. Aminoasit seviyelerine bağlı olarak, tırnaklar esnek ya da sert olurken, ciltte yumuşak şekilde bulunmaktadır.

Keratin Olmasıydı Vücudumuzda Nasıl Değişiklikler Olurdu?

Keratin, vücudun en önemli yapı taşlarından biridir. Keratin olmasa; sadece saçlar değil, vücuttaki tüm yumuşak doku hücreleri bozulmaya başlar. Kemik içinde bulunan kalsiyum yapısında yani osteoblast hücrelerinin içinde de keratin bulunmaktadır. Keratinin olmaması, cildin parçalanmasına ve iç organlarda yapı bütünlüğünün bozulmasına yol açar.

Keratin ile ilgili oluşan cilt ve saç hastalıkları arasında;

Keratoz pilaris, vücudun aşırı keratin üretmesiKeratinopati / Genetik distorsiyon; kuru, küllü, huysuz cilt ve saç kaybı

Keratin Etkisi Nasıldır?

Keratin etkisi özellikle saç ve tırnaklarla ilgilidir. Epitel hücrelerini, hasar ve stresten korurken, keratinin dış tabakasına zarar verilmesi ise, yeni hücrelerin gelişimini etkilemektedir.

Saçta oluşan keratin kaybı dolayısıyla, saç korteksi ortaya çıkar ve saçın daha fazla hasara uğramasına neden olur.Keratin, saçın yumuşatılmasında yardımcıdır. Ancak keratin tedavisi uygularken, içeriğinde bulunan formaldehit madde için güvenilir seçenekler tercih edilmelidir.Keratin tedavisinde, ısı ve nem bariyerleri oluşturulur. Bu bariyerler, mükemmel sağlıklı saçlar ortaya çıkarırken, kıvırcık saçlar da doğallığına yeniden kavuşur.Keratin, saça gençliğini ve sağlıklı görüntüsünü kazandırırken, esnekliği ve gücü de kazandırmaktadır.

Keratin Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Keratin; saçlarda, ciltte ve tırnaklarda bulunan yapısal bir protein olmakla birlikte, saçların güçlendirilmesinde oldukça etkilidir. Bu yüzden saçların şekillendirilmesi, temizlenmesi ile ilgili ürünlerde yaygın şekilde bulunmaktadır.

Keratin; kıvırcık saçların yumuşatılmasında, saçların parlaklığını kazanmasında kullanılabilir. Saçların daha düzgün ve pürüzsüz hale getirmek için glikoksilik asit çözeltisi uygulanır.

Çözelti sonrasında fönle kurutulduktan sonra yassı demir yardımıyla kapatılır. Saçın göstereceği etki ise yaklaşık 3 ila 6 ay içinde görülmektedir. Keratin tedavisi, çoğu saç tipinde oldukça etkilidir.

Keratinin Tırnaklara Etkisi Nedir?

Saçları besleyip onaran, sağlığına kavuşturan keratin, tırnaklara da büyük yararı bulunmaktadır. Tırnaklarda keratin eksikliği, tırnakların zayıflamasına ve kırılgan olmasına neden olmaktadır.

El tırnakları 50 kat keratin hücresinden oluşurken, ayak tırnakları yaklaşık 100 katman keratin hücresinden oluşmaktadır. Bunun anlamı tırnakların güçlü olmasının yanında esnek olması anlamına gelmektedir.

Keratin ile Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Keratin tırnak bakımı yaparken, fırçalı ürünlerden ve doğal keratin ürünlerinden yararlanmanız gerekir. Doğal içerikli keratin ürünleri sayesinde yapacağınız tırnak bakımında, tırnaklarınızın düzelmesini sağlarken, doğal yağlar sayesinde, tırnaklarınızı da beslemiş olursunuz.

Tırnak bakımı yaparken;

Tırnaklar kuru ve temiz tutulmalıdır.Nemlendirici kullanılmalıdır.Koruyucu tabaka kullanılmalıdır.

Keratin, tırnağın gücünü tekrar kazanabilmesi için tırnaklara eşit olarak uygulanmalıdır. Tırnaklar, oje ve diğer yağlı ürünlerden arındırılmış olmalıdır. Aylık olarak yapılabilecek tırnak bakımında, keratin maddesi, aseton içerikli olmayan maddelerle çıkarılarak tekrar uygulanabilir.Keratin bakımı sayesinde, tırnaklar beslenir. Tırnak yatağını güçlendirdiği gibi sertleşmesini sağlayarak, tırnak uçlarının pürüzsüzleşmesini sağlar. Keratin, tırnakların gücünü yeniden kazanmasına olanak tanırken, kırılganlığını da geçirir.

Saç Düzleştirme ile Keratin Tedavisi Aynı mıdır?

 

Keratin tedavisi, saç düzleştirme tedavileriyle benzerlik gösterse de belli başlı farklılıklar bulunmaktadır. Keratin tedavilerinde çoğunlukla formaldehit kullanılmaktadır. Formaldehit kullanımı son derece tehlikeli ve titizlik gerektiren bir durumdur. Bu yüzden güvenilir olmayan yerlerde bu tür tedavilerin yaptırılması önerilmez.

Aynı zamanda uzun süreli keratin tedavileri, saça zarar verebilir. Çok ince ve hasar görmüş saçlarda, keratin tedavisinin yapılmaması gerekir. Keratin tedavilerinde ilk kural, sudan ve saçı at kuyruğu şeklinde toplamaktan uzak durulması gerekir.

Saçın tedavi sırasında yıkanması için sülfat içermeyen şampuanlarla yıkanması gereklidir. Her saç için keratin tedavisi uygun olmamakla birlikte, saçın özel dokusuna bağlı şekilde, kimyasal gevşetici gibi farklı ürünler, yine güvenilir yerlerde yaptırılabilir.

Keratin Zengini Gıdalar Hangileridir?

Keratin oldukça geniş bir gıda yelpazesinde bulunmaktadır. Keratin üretimi için aynı zamanda, proteinin altyapısını güçlendiren biyotin gibi besinler, mineraller ve vitaminler gereklidir. Aslında keratin, tüm gıda alt gruplarında bulunmaktadır.

Protein bakımından zengin gıdalar:

BalıkKırmızı etTavuk eti YumurtaYoğurtFındıkFasulyeKinoaFındık ezmesi

Biyotin bakımından zengin gıdalar:

FasulyeFındıkKarnabahar MantarKepekli tahıllarYumurta sarısı

Biyotin yönünden zengin gıdalar, keratin oluşturmak için proteinden emilen aminoasitlerin metabolizması için gereklidir. Biyotini bol bulunan gıdalar, keratin alımında önemli rol oynamaktadır.

A Vitamini yönünden zengin gıdalar:

Turuncu sebzelerTatlı patatesKabakÇiğ havuçKavunLahanaIspanak

A vitamini alarak, vücudun keratin miktarını güçlendirebilirsiniz.

D Vitamini yönünden zengin gıdalar:

Ton balığıSomon balığıÇiğ sütMantarYumurtaYulaf ezmesi

Çinko bakımından zengin gıdalar:

YengeçİstiridyeHindiTavukDana etiBuğday tohumuNohutFıstık ezmesi

Omega 3 yağ asitleri:

UskumruSomonRinga balığıSardalyaTon balığıAlabalık

Vücudun keratin üretiminde en önemli ayaklardan birisi omega 3 yağ asitleridir. Omega 3 yağ asitleri alırken özellikle hamile kadınlar, fetüsün beynine ve sinir sistemine zarar vermemesi için, içinde yüksek miktarda cıva bulunan uskumruyu yememelidir.

Vitamin ve Minerallerin Keratin için Önemi Nedir?

Saç bakımında keratin kullanımına dikkat edilmelidir. Keratin bakımı sırasında, uygulanacak formaldehit formunun, konusunda uzman kişiler tarafından uygulanması gereklidir.

Birçok gıdada bulabileceğiniz vitamin ve mineraller sayesinde, keratin bakımını yapabilir, saçlarınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Diğer yandan saçlarınıza keratin desteği sağlamak için çeşitli şampuan ve saç kremlerinden yararlanabilirsiniz. Saç büyümesini sağlamak saçları güçlendirerek kalınlaştırmak ve sağlıklı tutmak için çeşitli yollar bulunmaktadır.

B5 vitamini ile saçlarınıza keratin takviyesi yapabilirsiniz. B5 vitamini; mayada, yoğurtta, yumurta sarısında, sütte, brokoli ve yer fıstığında, balık ve kabuklu deniz ürünlerinde bulunur.

B5 vitamini:

Saçlara esneklik kazandırır.Güç ve parlaklık verir.Saç dökülmesini ve grileşmesini önler.

B6 vitamini:

Kepeği önlemenin yanında, saç sağlığını geliştirmede oldukça etkilidir. Tahıllar, yumurta sarısı ve karaciğer ürünleri, B6 vitaminini alabileceğiniz gıdalar arasında yerini alır.

B12 vitamini:

saç dökülmesini önlemesiyle bilinmektedir. En çok balık, yumurta, tavuk ve sütte bulunmaktadır. Silika, sülfür, çinko, magnezyum gibi mineraller ise sağlıklı saçlarda bulunmaktadır.

B1, B2 vitaminleri, niasin ve pantotenik asit vitaminleri:

Saç folikülü hücrelerinin beslenmesi için gereklidir. Erkekler için günlük B1 vitamini dozu (tiamin) 1.2 mg, kadınlar için ise günlük 1.1 mg’dır. B2 vitamini (riboflavin), erkekler için 1.3 mg, kadınlar için ise 1.1 mg’dır.

D vitamini:

Vücuttaki keratin üretiminin temel taşıdır. Ton balığı, somon, çiğ süt, mantar, yumurta, yulaf ezmesi gibi gıdalarda bolca bulunmaktadır. Ayrıca güneşten de belli oranda alacağınız D vitamini ile, vücudunuzun keratin eksiğini kapatabilirsiniz.

B1 vitamini

En fazla fasulye ve mercimekten alırken; yağsız etler, az yağlı sütler ise B2 vitamini açısından oldukça zengindir. Niasin için en güçlü kaynak tavuk, somon ve soyadır. Lahana, mantar ve avokado ise pantotenik asit alabileceğiniz kaynaklardır.

Vücuttaki folik asit eksikliğini, saçın grileşmesini önlemek için brokoli, Brüksel lahanası, kuşkonmaz ve bezelye tüketebilirsiniz. Biyotin almak için tüketebileceğiniz gıdalar arasında ise yumurta, karaciğer ve soya bulunmaktadır.

Hangi Saçlara Keratin Uygulaması Gerekir?

My Hair Transformation || Keratin Complex Smoothing Treatment || Eliana Jalali

Her saça keratin uygulaması yapılmamalıdır. Keratin uygulaması yapmak için, saçın bazı kusurları göstermesi gereklidir.

Saçların olduğundan daha incelmesi durumundaSaçların sürekli dolaşması durumundaSaçların olduğundan daha mat görünmesindeSaçlarda kopma şeklinde dökülmeler yaşandığındaSaçların çok daha zor taranması durumunda

Formaldehit almadan da saçlara keratin uygulanabilir. Bunun için keratin bakım şampuanları bulunmaktadır. Piyasada fiyatları 30 TL ile 250 TL arasında değişen keratin bakım şampuanları bulunmaktadır.

Keratin Yağı Nerelerde Kullanılır?

Keratin yağı nerelerde kullanılır? Keratin yağı, en çok saçları ısıya karşı korumaktadır. Saçların çok fazla föne maruz kalması, zamanla saçların matlaşmasına, donuklaşmasına ve en önemlisi içindeki keratin maddesinin azalmasına yol açar.

Kullanacağınız keratin yağı ile, saçlarınızı bu etkilere karşı koruyabilirsiniz. Keratin yağı; saçların parlak görünmesini sağlarken, saçlara yumuşaklık ve ipeksi bir doku da kazandırmaktadır.

Kalıcılığı olmayan keratin yağı, saçların onarımında rol oynağı için, tercih edilmektedir. Formaldehit içermediği için saçlarınıza ve cildinize zararı yoktur.

Keratin Saç Maskesi Nasıl Uygulanmalıdır?

Keratin saç maskesi, saçlarınızı düzleştirmez ancak saçlarınıza bakım yaparak besler. Saçlarınızı koruma altına alan maske sayesinde, saçlarınız sağlığına kavuşur. Özellikle saç düzleştirme uygulamalarında formaldehit ve paraben kullanılmaktadır. Bu uygulamalar saçları kaplayan tedavilerdir. Sık sık ve uzun süre uygulandığında, saça zarar vermektedir.

Keratin saç maskeleri, saçı kaplamazlar ve içeriklerinde paraben ya da formaldehit bulunmaz. Doğal yağlardan oluşması, içeriğinde bulunan vitamin ve proteinler sayesinde, saçlarınız korunur ve nemine kavuşur.

Evde yapabileceğiniz keratin saç maskesi:

2 yemek kaşığı doa keratinli saç maskesiYarım şişe keratin2 çay kaşığı E vitamini2 çay kaşığı B5 vitamini

Hazırlanışı:

Tüm malzemeler bir kap içinde iyice karıştırılarak, bir saç boyama fırçasıyla özenle saçın her tarafına sürülür.Ortalama 40 dakika kadar saçta bekleyen formül, ılık su ile güzelce yıkanmalıdır.

Keratin bakımının faydaları nelerdir ve bunun yanı sıra doğal olarak içerisinde bulunan keratin maskesi tarifi ile saçlarda muhteşem bir görünümün nasıl olabileceği veya bu tür soruların yanıtlarını vermeye çalıştık.

Exit mobile version