Kendinizi Sürekli Yorgun mu Hissediyorsunuz? Kendinizi Sürekli Yorgun Hissetmenizin Sebebi Bunlar Olabilir!

Uzun zamandır kendinizi yorgun hissediyor, ancak nedenini bilmiyor musunuz? İşte kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilecek 11 durum! Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Son günlerde insanların büyük bir kısmı kendisini yorgun ve halsiz hissettiğini ifade ediyor. Bunun yanı sıra hemen hepsi bu yorgunluğu günlük yaşam koşuşturmasına bağladığından, bir neden aramıyor! Günlük yaşam temponuzun hareketliliği nedeniyle yorgun […]

Uzun zamandır kendinizi yorgun hissediyor, ancak nedenini bilmiyor musunuz? İşte kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilecek 11 durum!

Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Son günlerde insanların büyük bir kısmı kendisini yorgun ve halsiz hissettiğini ifade ediyor. Bunun yanı sıra hemen hepsi bu yorgunluğu günlük yaşam koşuşturmasına bağladığından, bir neden aramıyor! Günlük yaşam temponuzun hareketliliği nedeniyle yorgun hissetmeniz normal kabul edilebilir. Oysa ki hiçbir şey yapmadığınız dönemlerde, kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız bunun altında yatan nedenleri araştırmalısınız. İşte o nedenler!

Aşırı Karbonhidrat Tüketiyor Olabilirsiniz!

Aşırı Karbonhidrat Tüketiyor Olabilirsiniz!

Aşırı karbonhidrat tüketmek, kuşkusuz kısa süreli enerji verecektir. Fakat şekerli, işlenmiş ya da benzeri karbonhidrat içerikli gıdalar sonraki süreçte aşırı bir yorgunluk hissiyatı verecektir. Kan şekeriniz açlık döneminde önemli bir düşüşe geçer. Sonrasında aniden yoğun karbonhidrat almanız, kan şekerinin çok hızlı bir sürede artış göstermesine neden olur. Kan şekerinde yaşanan bu değişim vücudu yorar ve inanılmaz bir rehavet verir. Yorgunluk hissi yaşıyorsanız, birkaç gün sebze ve protein ağırlıklı beslenerek nedene ulaşabilirsiniz.

Kaliteli Uyku Uyuyamamak

Kaliteli Uyku Uyuyamamak

Kaliteli uyku uyuyamadığınızda, kendinizi gün boyu yorgun ve halsiz hissetmeniz kaçınılmazdır. Vücut uyurken metabolizma hızını düzenlemekte, vücut için gerekli olan hormonların salınımını desteklemektedir. Yetişkin bir birey minimum 6-7 saat uyumadığı takdirde, gün içerisindeki enerjisini toplayamayacaktır. Uyku kalitenizde problem varsa uyku öncesi rahatlatıcı ritüeller yapmanız ve her gün aynı saatte yatağa yatmanız önerilir. Tüm bunlar yeterli gelmiyorsa, bu durumda bir psikoloğa başvurulması önerilmektedir.

Yanlış Saat Aralığında Uyumak

Yanlış Saat Aralığında Uyumak

Uzmanlara göre yanlış zaman aralığında uyumakta sizi yorgun hissettirebilir. Kendinizi yorgun hissetmek istemiyorsanız, gün içerisinde uyumamaya gayret göstermelisiniz. Gün içerisinde uyumak kendinizi daha yorgun ve isteksiz hissetmenize neden olacaktır. Bu nedenle uyku için en ideal zaman süreci olarak 22:00-08:00 saatleri tercih edilmelidir. Vardialı ya da gece mesaisi ile çalışmak zorunda kalan kişilerin ise, mümkün olduğunca karanlık ortamları tercih etmesi gerekir.

Hareketsiz Yaşam

Hareketsiz Yaşam

Hareketsiz bir yaşam tembelliği de beraberinde getirir. Çok tembelleşmiş bir vücut, kendini gün içerisinde yorgun ve halsiz hissedecektir. Yapılan araştırmalara göre düzenli egzersiz yapan kişilerin tamamı kendilerini gün içerisinde daha enerjik hissetmektedir. Hormonlarla alakalı olduğu sonucuna ulaşılan bu durum, hareketsiz kişilerde tam tersidir. Hareketsiz kalındığında vücut için gerekli hormonlar yeterli olarak salgılanamaz ve kronik yorgunluk sendromu açığa çıkar. Gün içerisinde çok hareketsiz olan bireylerin, günde minimum 1-2 saat yürüyüş ya da egzersiz yapması önerilir.

Kalori Açığının Olması

Kalori Açığının Olması

Nasıl aşırı yemek tüketmek vücudu yorgunluğa sürüklüyorsa, az yendiğinde de bu son kaçınılmaz olacaktır. Her bireyin günlük ortalama 1700-2500 kcal aralığında kalori alması gereklidir. Kadın ve erkekte bu değer aralığı daha farklıdır. Yine kiloya göre alınan kalori içeriği de değişiklik göstermektedir. Bu belirtilen değer aralıklarının altında kalındığında, vücut kendisi için yeterli olan enerjiyi açığa çıkaramaz. Bu nedenle kendinizi iyi hissedebilmek için yeterli ve sağlıklı beslenmeniz çok önemlidir.

Yeterince Protein Alamamak

Yeterince Protein Alamamak

Günlük hayatta proteinin insana katkılarını bilmeyen yoktur. Bunlardan biri de enerji veren yönüdür. Protein tüketimi vücutta metabolizmanın hızlanmasına katkı sağlar. Metabolizması hızlı çalışan bireyler, diğer insanlara nazaran daha enerjik kişilerdir. Kilo verme sürecini destekleyen proteinler, ağır yorgunluk hissi oluştuğunda mutlaka tüketilmelidir.

Fazla Enerji İçeceği Tüketmek

Fazla Enerji İçeceği Tüketmek

Birçok insan bazı nedenlerden dolayı enerji kaybı yaşadığında, bu kaybı enerji içecekleri ile ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ancak bu kesinlikle doğru bir yaklaşım değildir. İçerisinde kafein, şeker, aminoasit, B vitamini gibi içerikler bulunan enerji içeceği ilk etapta ciddi bir enerji verir. Ancak bu enerji etkisi geçtiğinde geriye kalan halsizlik ve yorgunluk hissi olacaktır. Özellikle enerji içeceği bağımlılık yarattığında, insanlar bu içeceği içmedikçe kendilerini hasta dahi hissedebilecektir. Bu durumda enerji içeceklerini hemen değil, yavaş yavaş hayatınızdan çıkarmanız önerilir.

Su İçmemek

Su İçmemek

Su bizim hayat kaynağımızdır. Günde minimum 2 litre su içildiğinde inanılmaz bir enerji açığa çıkacaktır. Biyokimyasal tepkiler, suyun ciddi şekilde kaybolmasına neden olur. Bu nedenle hareket edildiğinde, bol su içerek bu su kaybını önlemek gerekecektir. Susuz kalan bir vücut halsizlik, yorgunluk ve yaygın olan baş ağrısı semptomlarını yaşayacaktır. Bu nedenle günlük hayatta minimum 2-3 litre su içmeye özen gösterilmelidir.

Yoğun Stres

Yoğun Stres

Yoğun stres altında yaşayan bireyler psikolojik problemleri nedeniyle kendilerini yorgun hissedeceklerdir. Vücudun stres yaratması aslında iyi bir şeydir. Ancak stresin yaşamda fazla olması, kişinin sağlığında olumsuz belirtilerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Stres ile baş eden insanların neredeyse tamamında kronik yorgunluk belirtileri ortaya çıkacaktır. Stresle başa çıkmak istiyorsanız tamamen kendinize odaklanabilir veya meditasyon yapabilirsiniz.

Gıda İntoleransı Varlığı

Gıda İntoleransı Varlığı

Gıda intoleransının ne demek olduğunu biliyor musunuz? Gluten ya da benzeri içerikleri tolere edemediğinizde gıda intoleransı tanısı konulacaktır. Gıda intoleransı genel olarak kaşıntı, sindirim problemleri ve yorgunluk ile kendini gösterir. Kronik yorgunluğun etkisinden kurtulmak için ise hangi besini yediğinizde bunun ortaya çıktığını ayırt etmeniz gerekir. Daha sonra ise bir alerji uzmanına başvurarak, bu süreçte yardım almanız önerilir.

Kansızlık

Kansızlık

B12 vitamini eksikliği kansızlığa neden olan bir durumdur. Vücuttaki kan seviyesi normal olmadığında bireylerde odaklanamama, baş ağrıları, yorgunluk ve unutkanlık gibi belirtiler ortaya çıkacaktır. Uzmanlar kansızlığın dışarıdan fark edilmesi oldukça zor olduğundan 3-6 ayda bir düzenli kan verilmesini önermektedir. Çünkü kansızlık yalnızca kan değerlerinin değerlenmesiyle tanılanabilecektir.

Exit mobile version