Kefaret Nedir Ne Anlama Gelir? Kefaret Ne Demek Hangi Davranışlar Kefaret Gerektirir?

Kefaret nedir ? Hangi davranışlar kefaret gerektirir ? Kefaret nedir din ve hukuk alanında sıkça karşımıza çıkan önemli bir konudur. Ancak kişiler kefaret sözcüğünde kastedilen mana açısından ne ile karşı karşıya olduklarını bilmek isterler. Özellikle dini vecibeler (oruç, yemin, adak vb…) konusunda “halk arasında “kefaret nasıl ödenir” gibi sorularla karşılaşmak mümkündür. Kefaret nedir kısaca anlamı […]

Kefaret nedir ? Hangi davranışlar kefaret gerektirir ? Kefaret nedir din ve hukuk alanında sıkça karşımıza çıkan önemli bir konudur. Ancak kişiler kefaret sözcüğünde kastedilen mana açısından ne ile karşı karşıya olduklarını bilmek isterler.

Özellikle dini vecibeler (oruç, yemin, adak vb…) konusunda “halk arasında “kefaret nasıl ödenir” gibi sorularla karşılaşmak mümkündür.

Kefaret nedir kısaca anlamı na bakmak konu hakkında kastedilen manayı tam anlamak gereklidir. Bu sebeple hangi durumlarda kefaret gerekir, hukuken kefaretin anlamı nedir detayları şekilde bilmekte fayda vardır. Peki kefaret nedir nasıl verilir ? Kefaret ne demek kısaca izah edelim…

Kefaret Nedir ?

Kefaretin anlamı özellikle Fox TV de yayınlanan Kefaret dizisi ile bir kez daha gündeme gelmiştir. Nurgül Yeşilçay, Mert Fırat ve Yurdaer Okur’un başrollerini paylaştığı Kefaret dizisi büyük beğeni topladı.

Ancak dizinin isminin kefaret oluşu dizinin konusunu ile olan alakasının da sorgulanmasına sebep oldu. Peki kefaret nedir ? Hangi durumlarda gerekir ?

Kefaret Nedir? - Ramazan Sözlüğü 8.Bölüm (İşaret Dili)

Kefaret ne demek kısaca açıklamak gerekirse; kefaret in Türkçe karşılığı “diyet” tir. Kefaret kelimesi arapça kökenlidir. Keffaret ne demek şeklinde de aratılabilir. Çünkü Arapça kelime kökeninde “fe” harfinde şedde yer almaktadır.

Keffaret diye okunan Arapça kökenli bu kelime için Türk Dil Kurumu da açıklayıcı bir tanım yapmıştır. Buna göre;

1- Kefaret Ne Demek TDK Anlamı Nedir ?

TDK Resmi web sitesinden bahsi geçen kelime tanımı için şu açıklamaya yer verilmiştir:

“Bir günahı Tanrı’ya bağışlatmak umuduyla verilen sadaka veya tutulan oruç”

Kefaret, bir hata ya da suçun karşılığını ödemektir. Aslında dini bir terimdir. Dinin belirli yasaklarını çiğneyen kişilere mağfiret dilemek maksadıyla yükümlü tutulduğu husustur. Ancak hukuk alanında da bir suçun karşılığını ödemek manasında kullanılır.

2- Kefaret Ne Demek Osmanlıca

Kefaret orucunu tutmak günahların affına vesile midir?

Kefaret ne demek Osmanlıca lügatta ne manaya gelir ? Osmanlıca lügatta kefaret kelimesinin anlamı şu şekildedir:

“Bir günahı affettirmek ümidiyle yapılan ibadet veya çekilen sıkıntı.”

Kişi dinen bir günah işlerse önce mağfiret dilemek sonra kefaret ödemek durumundadır.

Kefaret Ne Demek Hukuk Terimi Olarak Ne Anlama Gelir?

Bir hukukçu için adalet ve yasaların koyduğu kurallarçerçevesinde bir yasağı çiğnemek ya da bir suç işlemek kefaret gerektirir. Buna göre işlediği suçun karşılığında kesilen kefaret yargı birimlerince tespit edilir ve bunu ödemekle yükümlüdür.

Kefaret Nedir Din Konularında Kefaret Ne Demek Anlamı ve Önemi

Kefaret nedir ne anlama gelir ? Dinde ya da sosyal toplum hayatında bazı davranışların iyiye sevk etmek amacı ile cezası söz konusudur. Bunlar başında hukuki kurallarda kefaret ile, dinde yemin ve oruç kefareti gelir.

1- Kefaret Ödemek Ne Demek ?

Kefaret nedir sorusunun devamında karşımıza eğer bir kefaret söz konusu ise bu nasıl ödenir sorusu çıkar. Burada din alimlerinin ve hukukçuların farklı tanımları yer almaktadır.

Kefaret nedir hukuk ve din ayırımında aslında temel çıkış noktası aynıdır. Her iki alanda da işlenen bir suçun telafisi ve özrü için bir eylem şart koşulur.

Oruç kefareti manevi atmosfere saygı ve ciddiyet için gerekli görülmüştür. Allah’ın huzuruna çıkmayı yılda bir fırsat bilen her Müslüman oruç tutar.

Ancak bu durumda ilahi bir duanın kabulü ya da bu manevi atmosfere sebepsiz zarar vermek alsa kabul görmemektedir.

Kefaret bu noktada dini vecibelere hassasiyet ve ciddi yaklaşımın temel sebebi olarak görülür. Gerçekten bu vazifeyi ciddiyetle yerine getirmek isteyen Müslümanlar oruç tutar.

Eğer mazereti varsa din zaten bu farz vazifeden Müslümanları muaf tutar. Buna rağmen maneviyatı arttıracak bir vazifede ciddiyetsiz duruş için elbette bir yaptırım söz konusudur.

2- Kefaret Orucu Ne Demek ?

Kefaret orucu nedir ? Oruç tutulması farz olan ramazan ayında, tutulması gereken orucun tutulması halinde bazı şartlar yerine getirilmelidir.

Oruç tutarken, kasten ya da herhangi bir mazeret olmaksızın (orucu bozan haller dışında) orucun bozulması kefaret gerektiren bir davranıştır. Buna göre orucunu kasten bozan kişiler için kefaret şarttır.

Eğer kişi sahurda oruç için niyet etmişse gün boyunca oruçlu sayılır. Bunun için orucun geçersiz sayılacağını düşünmek gaflete düşmektir. Orucun manevi iklimine saygı göstermek gereklidir.

Bunun için oruç Allah katında yapılan en kıymetli ibadetler arasında yer alırken bu manevi yaklaşım havasını isteyerek ve mazeretsiz bozmak büyük bir gaflet sayılır. Bunun için tevbe ve istiğfar gerektiği gibi kefaret de gereklidir.

3- Yemin Kefareti Nedir ?

Keffaret-i yemin olarak dinde geçen olayda; kişinin bir yeminini yerine getirmemesi durumunda şeriat hükümlerince şart koşulan eylemin gerçekleştirilmesi söz konusudur.

Yemin kefareti için fitre miktarı ile 10 fakir doyurmak ya da 3 gün aralıksız oruç gibi kefaretler söz konusudur.

4-Kefaret Nasıl Ödenir ?

Yemin Bozmanın Kefareti Nedir?

Kefaret nedir nasıl verilir konusunda ayırım oruç ya da yemin konusunda iki şekilde ele alınabilir.

a- Yemin Kefareti Nasıl Ödenir ?

Kişi eğer bir yemin etmiş ve bu yemini eğer tutamamışsa kefareti Kur’an-ı Kerim Maide Suresi 5/89 ayetinde sırasıyla şu şekilde ödemesi gerektiği izah edilir:

1- 10 fakire fitir sadakası miktarı para vermek ya da

2- 1 fakire 10 gün boyunca her gün bir fıtır sadakası miktarı para vermek ya da

3- 10 yoksulu sabah akşam doyurmak şeklinde ödenebilir.

Eğer kişinin bunları yerine getirmeye maddi durumu yani buna gücü yetmiyorsa; ara vermeden 3 gün oruç tutması gereklidir.

b- Oruç Kefareti Nasıl Ödenir ?

Oruca niyet edip herhangi bir mazereti olmaksızın kişi eğer orucunu bozar ise burada kefaret söz konusu olur. Peki oruç kefareti nasıl ödenir?

Peygamber Efendimiz SAV döneminde sahabiler konu ile ilgili soru yöneltince Hz. Muhammed SAV şu tavsiyelere yer veriyor:

1- Varsa köle azad edilmelidir.

2- Köle yoksa ard arda 60 gün oruç tutulmalıdır.

Kefaret orucu tutarken yine gerekçe olmadan oruç bozulursa bu defa 2. Bir 60 günlük oruç devreye girer. Yani kefaretin kefareti olur.

Kişi ramazan ayında hastalık, yolculuk gibi sebeplerle orucunu tutamamışsa buna kefaret gerekmez. 1 güne 1 gün oruç tutarak borcunu öder. Ancak oruç kefaretinde 1 güne 60 gün hesap edilir. Kişi oruç kefaretini ödemeden diğer oruç borcunu ödeyemez.

Kefaret Nedir – Diyanet Açıklamaları

Kefaret nedir sorusuna yemin ve oruç kefareti bakımından diyanet gerekli açıklamaları şu şekilde yapmaktadır:

Kefaret Orucu Nasıl Tutulur?

 

Exit mobile version