Kedi Tuvaleti Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli ? Ev Kedilerinde Hijyen

Kedi tuvaleti temizleme konusunda bazı püf noktalar, sizin ve sevimli dostunuzun sağlığını koruyacaktır. Sevimli patiler, titiz hayvanlar oldukları için bazı temizlik kurallarına uymak gereklidir. Kediler gün içinde kendini birçok kereler temizler. Tuvaletlerini ise, bir tuvalet içinde bulunan kuma yaparak üstünü kapatırlar. Ancak bu kumun gün içinde en az 1-2 defa temizlenerek dezenfekte edilmesi gerekir. Kedi […]

Kedi tuvaleti temizleme konusunda bazı püf noktalar, sizin ve sevimli dostunuzun sağlığını koruyacaktır. Sevimli patiler, titiz hayvanlar oldukları için bazı temizlik kurallarına uymak gereklidir.

Kediler gün içinde kendini birçok kereler temizler. Tuvaletlerini ise, bir tuvalet içinde bulunan kuma yaparak üstünü kapatırlar. Ancak bu kumun gün içinde en az 1-2 defa temizlenerek dezenfekte edilmesi gerekir.

Kedi Tuvaleti Temizleme Püf Noktaları

Kediler temizlenmeyen kumun içine yapmaktan hoşlanmaz ve davranış bozuklukları gösterebilir. Bunun yanında tuvaletlerini kumun dışına yaparak evinizin de kirlenmesine neden olabilirler.

Kedilerde Tuvalet Alışkanlığı

Kediler, bulundukları evi sahiplenen canlılardır. Her ne kadar özgür ruha sahip olup eğitim konusunda inatçı olsalar da tuvalet eğitimi konusunda, sahiplerine sorun çıkarmazlar.

Kedilerin en büyük özelliklerinden birisi, tuvaletlerini yaptıklarında üzerini kapatmalarıdır. Bu yüzden küçük pati dostunuzun tuvalet sınırını çok iyi çizmeli ve uygun tuvalet kabı ve kumuyla, tuvalet alışkanlığını kazandırmalısınız.

Tuvalet alışkanlığını kazandıktan sonra yapmanız gereken tek şey, tuvaleti ve kumu temiz tutmak ve sevimli dostunuzun ve kendinizin de sağlığını korumaktır. Kedinizin tuvaletini yapacağı kum ne kadar temiz olursa, kedinizin sağlığı da o derece yüksek olacak ve siz de evinizde kötü kokulara maruz kalmayacaksınız.

Kedi Tuvalet Kumu Temizlenmezse

Tuvalet kumunun temiz kalması hem kedinin hem de sahibinin sağlığı açısından önemlidir. Bu yüzden günde en az 1-2 defa temizlenmelidir. Eğer yapılabiliyorsa sık sık temizlenerek, kedi kumunun steril kalması sağlanmalıdır.

Kedi kumu sıklıkla temizlenmezse;

Düzenli temizlik olmadığında, kedinizin idrar yolu enfeksiyonu geçirmesi kaçınılmaz olur.Eğer kumda dışkı ve idrar uzun süre kalırsa, bakteri yoğunluğu artmaya başlar.Enfeksiyonun oluşması, idrar kesesinin doğal yapısı bozar ve idrar kesesinde kristalleşmeler başlar.

Sevimli dostunuzda enfeksiyonun olduğunu anlamak için; idrar yaparken miyavlamasına, kanlı idrara, ağrıya paralel olarak kambur durma pozisyonuna, huzursuzluğuna, iştahsızlığına ve kusmasına bakabilirsiniz.

Kedi Tuvaleti Temizliği Yaparken

Kedi tuvaleti kumu alırken, topaklaşan kumları tercih ederseniz, çok daha rahat edersiniz. Topaklaşan idrar ve dışkı için ufak bir kürek yeterli olacaktır. Topaklaşan kum sayesinde, idrar topaklaşarak küreğe çok daha kolay gelmesini sağlar.

Temizlik yaparken, eldiven kullanmayı tercih etmelisiniz. Böylece herhangi bir enfeksiyon kapma riskini de yok etmiş olursunuz. Kedi tuvaleti, ayda 1 kere tamamen sökülerek temizlenmelidir.

Ayda 1 kere tam bir temizlik için çamaşır suyu kullanılabilir. Çamaşır suyunun iyice durulandığından emin olduktan sonra, kap kurulanmalıdır. Yıkama sıklığının azalması için ise, özel ipli poşetler kullanılarak, tuvalet kabı daha steril korunabilmektedir.

Kristal silika kum kullanılıyorsa, idrar ve dışkıyı yine kürekle ya da bir eldivenle rahatlıkla alabilirsiniz. Kristal silika kumlar, belli bir süre sonra kokuyu hapsedemez. Koku oluşmaya başladığında, kabın tamamen sökülerek iyice dezenfekte edilmesi gerekir. Kedinin yapacağı idrar miktarı, kabın 7 ila 15 günde bir temizlenmesini gerektirmektedir.

Çam kedi kumu, çam ağacının talaşlarından üretilir ve kedi için oldukça sağlıklıdır. İdrar yapıldığında, talaşlar tozlaşır. Temiz talaşların üstte kalması için, arada bir sallanarak havalandırılması gerekir. Kedinin dışkısı ise, kürekle temizlenmelidir. Talaşların tamamen tozlaşması sonunda, tozlar tuvalete dökülerek temizlenebilir.

Kedi Tuvaleti Kapları

Kediler, tuvaletlerini yaparken rahatlıkla eşeleyebileceği bir ortam arar. Bu yüzden kedi tuvaleti kapları, buna uygun tercih edilmelidir. Kedi tuvaletleri; açık tuvalet, kapalı tuvalet ve otomatik kedi tuvaletleri olarak üç şekildedir.

Evde koku olmaması, kumların patilerinin yardımıyla etrafa dağılmaması gerekir. Bunun yanında kediler; kuytuda, karanlıkta ve ayak altında olmayacak yerlerde tuvalet ihtiyaçlarını gidermeyi tercih ederler.

Genellikle bunun için kapalı kedi tuvaleti kapları tercih edilmektedir. Açık kedi tuvaleti kaplarını tercih edenler ise, tuvalet kabı kenarında siper kullanarak, kumların etrafa dağılmasını engelleyebilirler.

Exit mobile version