Kayseri şelale ortamlarıyla ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatmaya devam ediyor! Eğer Kayseri’ye yolunuz düşerse mutlaka Kayseri şelaleler bölgesine uğramalısınız.
Kayseri, Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde bulunan ve özellikle yemekleriyle ünlü şehirlerden birisidir. Kayseri dendiğinde akla ilk mantısı gelse de şehrin ünlü olmasının tek sebebi bu değildir.
Aslında tüm şehirlerde olduğu gibi Kayseri’de gezilecek yerler çok geniş bir alan kaplar. Zira hem doğal hem de tarihi güzellikleri ile ziyaretçilerini beklemektedir.
Ciddi turizm potansiyeline sahip olan Kayseri şelale bölgesiyle de dikkat çekiyor. Özellikle Kayseri şelaleler alanına yazın sıcaktan bunalan insanların akın ettiği görülmektedir.
1- Kayseri Şelale Bölgesi Nerede? Güzelliğiyle Büyüleyen Kayseri Şelale İsimleri ve Konumları
Kayseri şelaleleri denildiğinde akla ilk olarak gelen tartışmasız Kapuzbaşı şelaleleri olmaktadır. En bilinen Kayseri şelale isimleri arasında bulunmasıyla turist akınına da uğramaktadır.
Özellikle Kayseri’de gezilecek sulu yerler ve doğal yerler görmek isteyenlerin başlıca tercihi doğal alanlar olmaktadır. Bu doğal alanların başında da geniş bir alana yayılarak birden fazla şelalenin bulunduğu Kapuzbaşı noktası gelir.
Kapuzbaşı içerisinde bulunan şelaleler ile gezi güzergahı sunmaktadır. Doğa alanında yürüyüş ve tırmanmayı seviyorsanız mutlaka rotanıza eklemelisiniz.
Göreceğiniz Kayseri şelale örnekleri size unutulmaz anlar yaşatacaktır. Özellikle yaz aylarında sıcaktan bunalanlar için çok ferah ve serin bir bölge sunduğu da bir gerçektir.
Kayseri şelale isimleri arasında:
- Elif Şelalesi
- Takım Şelaleleri
- Güney Şelalesi bulunmaktadır.
2- Kayseri Şelaleleri | Kapuzbaşı Şelale Nerede? Kapuzbaşı Şelaleleri Özellikleri Neler?
Kayseri gezilecek yerler rotasında mutlaka yer alması gereken Kapuzbaşı şelaleleri daha önce bahsedildiği gibi birden fazla bulunmaktadır.
Kişiler tarafından değerlendirildiğinde unutulmaz anlar sunacak olan bu şelaleler, doğal bir güzelliği net şekilde gözler önüne sermeye devam ediyor.
Şelaleler 500 metrekare alana yayılarak bulunmaktadır. Kayaların arasını gücüyle delip geçen sular, taze ve oldukça soğuk bir şekilde akmaktadır. Üstelik Kayseri’nin soğuğuna rağmen kışın bile donmadan görmeniz mümkün.
Yahyalı ilçesine bağlı olarak bulunan bir alanda yer aldıkları görülmektedir. 76 kilometre içerisinde Kapuzbaşı adındaki köyde bulunmasından dolayı ismini buradan almıştır.
Suyun asıl kaynağı ise Aladağ ve Aksu sularının birleşmesiyle oluşur. Birleşimi sonrasın Zamantı Irmağını takip edip en son Türkiye’nin en büyük akarsularından Seyhan Nehrine aktıkları bilinir.
Kayseri şelale takımları genelde kar yağışıyla beslenmektedir. Bol kar yağışı alan şehrin karın erimesiyle birlikte debisinde yükselme meydana gelir.
Üç şelalenin birleşmesiyle Takım Şelaleleri adını aldıkları görülüyor. Elif Şelalesi olarak bilinen ise daha yayvan/geniş alana yapılarak dağınık bir görünüme sahiptir. Aynı zamanda bu alan Kayseri’de gezilecek sulak alanlar arasında bulunmaktadır.
Genel anlamda Kayseri şelaleleri Aladağlar Milli Parkı içerisinde bulunmaktadır. Milli park olmasından dolayı özel bir duruma sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Şelaleler, 76 kilometrelik bir irtifa akışına sahiptir. Bu durum dünyaca ünlü Niagara Şelalesi’nden bile büyük olduğunu göstermektedir. Eğer Kayseri Kapuzbaşı şelaleleri görmek istediğiniz noktalardan birisiyse 700 metre rakım aşmanız gerekir.
Kayseri Kapuzbaşı Şelalesi Kaç Km Kayseri’ye?
Genelde turistler ya da şehir dışından gelenler Kayseri merkez üzerinden Kapuzbaşı Şelaleleri görmeye geçmektedir. Kayseri merkeze olan uzaklığı 147 kilometredir. Özel araçla gitmeye kalktığınızda 2 saat 30 dakikalık bir yol aşmanız gerekmektedir.
Fakat Kayseri’ye güneyinden ulaşmak istediğinizde doğrudan Kayseri şelale takımları bölgesine ulaşmanız daha kolay olacaktır.
3- Kayseri’de Gezilecek Yerler Neresi? Kayseri’nin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Kayseri gezilecek yerler sadece şelaleleri ile sınırlı değil elbette! Eğer kısa ya da uzun süreli bir tatil yapmayı düşünüyorsanız, Kayseri’de gezilecek yerler konusunda bir rota oluşturmalısınız.
Kayseri şelaleleri dışında doğal ve tarihi güzelliklerini görebilirsiniz. Mutlaka meşhur Kayseri mantısını da tadabilirsiniz.
A- Kayseri Akarsu ve Gölleri
Kayseri doğal güzellikleri arasında akarsu ve gölleri de bulunmaktadır. Kayseri gölleri arasında:
- Camız Gölü
- Çöl Gölü
- Sarıgöl
- Yay Gölü
- Tuzla Gölü bulunmaktadır.
Göller dışında aynı zamanda akarsuları da bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük akarsuları arasındaki Kızılırmak’ın 128 kilometrelik boyu Kayseri’den geçer. Kayseri’de Kızılırmak’ı besleyen kollar ise:
- Sarımsaklı Suyu,
- Kestuvan Suyu,
- Değirmendere Suyu olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye’nin bir diğer önemli akarsuyu Seyhan Nehri de yine Kayseri’de belirli kollarla beslenmektedir. Seyhan Nehri’ni Kayseri şelale takımlarının birleşimiyle oluşan Zamantı ve Sarız Çayı sularıyla destekler.
B- Kayseri’nin Tarihi Güzellikleri
Geçmişe tanıklık eden ve önemli tarihi topluluklara ev sahipliği yapan Kayseri’de çok bulunmasa da elbette tarihi mekanlar bulunmaktadır.
Özellikle Kayseri şelaleleri kadar türbeleri ve camileriyle bilindiği görülmektedir. Kayseri’de tarihi gezilebilecek yerler arasında:
- Kayseri Cumhuriyet Meydan
- Kayseri Kalesi
- Kayseri Saat Kalesi
- Gevher Nesibe Hatun Medresesi
- Aygunlu Medresesi
- Hatuniye Medresesi
- Kayseri Atatürk Evi
- Mimar Sinan Evi
- Etnografya Müzesi
- Bürüngüz Camisi
- Kurşunlu Camisi
- Zeynel Abidin Türbesi
- Meryem Ana Kilisesi
- Agios Prokopios Kilisesi
- Melik Mehmet Gazi Türbesi
- Ulu Camisi
- Emir Ali Türbesi
- Kümbetler gibi alanlar bulunur.
Kayseri hem Anadolu Selçuklu hem de Osmanlı zamanında çeşitli tarihi mekanların oluşturulmasına tanık olmuştur. Bununla birlikte Hristiyanlar için değerli olan kiliselerin de bulunduğu görülmektedir.
C- Kayseri’de Gezilecek Sulu Yerler: Kayseri Şelale Takımları
Kayseri gezilecek yerler rotanıza daha önce de bahsedildiği üzere Kayseri Şelale takımları eklenmelidir. Kapuzbaşı şelalesi görenleri mest ederek tekrar gelinmesini sağlar.
Yalnız sadece şelaleler de değil üstelik! Aladağ Milli Park sınırlarında bulunmasından dolayı doğal alanları da tek tek görebilirsiniz.
Dağların yüksek alanlarına tırmanış yapabilir, düz patika alanlarında düz yürüyüş de yapabilirsiniz.
4- Kayseri’de Nerede Kalınır?
İster Kayseri şelale isterseniz diğer Kayseri gezilecek yerler arasında herhangi bir mekan için şehre gelmiş olun. Dikkat etmeniz gereken temel unsurlardan birisi kalacak yer konusudur. Aslında Kayseri diğer şehirler gibi benzer kalma olanakları sunmaktadır.
A- Oteller
Oteller şehrin farklı noktalarında büyük ya da küçük çaplı olarak oluşturulmuştur. Özellikle merkeze yakın noktalarda oteller oluşturulmuştur.
Milli Park ortasında yerleşim yasağı olduğundan doğrudan şelaleye yakın bir otel noktası bulamazsınız. Fakat çevresinde küçük çaplı otellere denk gelmeniz mümkündür.
B- Kapuzbaşı Köşk Evleri
Kapuzbaşı Kayseri şelale takımı ile ünlenen bir ilçe haline gelmiştir. Bu ilçede sadece şelale değil, köyün dokusuna ayak uydurmuş köşk evlerde bulunmaktadır.
Her köşk ev kalmaya müsait değildir. Kimisi müze niyetine gezdirilmektedir. Ancak tarihi bu evlerin dokusunda kalacak yerler de bulabilirsiniz.
C- Çadır
Özellikle doğa ile iç içe olmayı sevenler için değerlendirilebilecek seçeneklerden birisi de çadırda kalmaktır. Milli Park sınırında oluşturulmuş özel alanlarda çadırlarınızda kalabilirsiniz.
Şelale rakım olarak yüksek bir alanda bulunduğundan iklim açısından elverişli olmayabilir. Ancak sıcak hava dönemlerine denk getirirseniz çadırda kalmak büyük keyif verecektir.
İlginizi Çekebilir: Bodrum Gezilecek Yerler| Bodrum Tatili ile Yılın Yorgunluğuna Son Verin!