Kariyer Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta 

Etkili Kariyer Planı Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir? Kariyer planı, kişinin tüm hayatını etkileyen; onun günümüz ve gelecekteki yaşam standartlarını belirleyen en önemli karar ve programlardan biridir. Doğru ve etkili bir gelecek planı, kişinin gelecekte çok başarılı olmasına ve kendini gerçekleştirmiş olmasına katkı sağlar. Bazı insanlar çok doğru gelecek planları yaparken; bazıları ise bazı küçük detaylardan […]

Etkili Kariyer Planı Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Kariyer planı, kişinin tüm hayatını etkileyen; onun günümüz ve gelecekteki yaşam standartlarını belirleyen en önemli karar ve programlardan biridir. Doğru ve etkili bir gelecek planı, kişinin gelecekte çok başarılı olmasına ve kendini gerçekleştirmiş olmasına katkı sağlar. Bazı insanlar çok doğru gelecek planları yaparken; bazıları ise bazı küçük detaylardan dolayı yanlış kararlar verebilmektedir. Peki, doğru gelecek planı için neler yapılmalıdır? Neler yapılmamalıdır?

Kariyer Planı Yaparken Sıkça Yapılan Hatalar Nelerdir?

Geleceğini planlamak isteyen günümüz gençleri, birçok noktada hata yapabilmektedir. Bunlardan en önemlisi ve en sık yapılanı maddi hedefler için hedef belirlemektir. Yani, sırf daha yüksek maaşı olduğu için o mesleğe yönelmek, kişinin becerisi olmayan ya da yeterince motive olamayacağı bir işte çalışmasına neden olabilmektedir.Kişiler, bazen maddi çıkarları için mutlu olmayacakları işlerde çalışabilirler. Bunların başında polislik, uzmanlık, subaylık ya da askerlik gibi meslekler gelmektedir. Bu mesleklerin son dönemde çok ilgi görmesinin temelindeki neden, yüksek maaş getirisidir. Kişi, mutlu olmayacak olsa dahi ekonomik koşullar sonucunda bu mesleklere yönelebilmektedir. Bunun sonucunda ise mutsuz ve isteksiz çalışma koşulları ortaya çıkmaktadır. Bu da söz konusu işin layık bir şekilde yapılmasının önüne geçen bir durumdur.Başarılı bir hayat hikayesi ve kariyer planı için geçici değil uzun süreli çözümler üretmek gerekmektedir. Geçici çözümler üretmek, kişinin anı kurtararak, gelecekte iyi bir plan yapmasının önüne geçen bir durumdur. Bazı durumlarda geçici çözümlere sığınmak kolay olduğundan bunun sık sık yapılmasına ve sonunda alışkanlığa dönüşmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle uzun vadeli çözümlere yönelmek çok daha başarılı bir gelecek için altın anahtardır.Kariyer programı yaparken yalnızca iş ilanlarını takip etmek, en çok hangi iş alanında açık olduğunu anlamak için yeterli değildir. Çünkü bazı sektörlerin ilanları seri ilanların olduğu sayfalarda ya da her ilanın olduğu gazetelerde bulunmaz. Doğru meslek ve gelecek planı için doğru alanda ilerlemek gereklidir.Kendinin farkında olmamak ve tanımamak ise en büyük hatadır. Kişinin kendini iyi tanımaması, doğru mesleğin ve geleceğin planlanmasının önüne geçen en önemli engellerdendir.Hızlı kararlar almak ve hızlı hareket etmek, kariyer planı yaparken yapılan hatalardan bir diğeridir. Hızlı davranmak, detaylıca düşünmeden karar almak yalnızca günü kurtarır.

Etkili Gelecek Planı İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Etkili ve doğru bir kariyer planı için 5 sistematik adım takip edilmelidir:

1. Hedef Belirleme

Kariyer planının ilk aşaması hedef belirlemedir. Etkili bir geleceğe sahip olmak, iyi bir kariyer yapmak için öncelikle kişinin kendisine uygun hedefler belirlemesi gerekmektedir. Bu noktada, kendini tanıma ve potansiyelinin farkında olmak büyük önem taşımaktadır.

Kendini Tanıma Testi İçin Tıklayınız.

2. Sektörünü Belirleme

Kariyer planı hazırlarken önemli olan bu 2. adımda çalışmak istenen sektör ve hatta bölüm planlanır. Bilişim alanında eğitimci olarak çalışmak ile bilişim alanında yazılımcı olarak çalışmak arasında dağlar kadar fark vardır. Bu nedenle kişinin kendini güçlü ve zayıf yönleri ile tanıması büyük önem taşımaktadır.

3. Rol Model Bulma

Kariyer planı hazırlarken önemli bir adım daha olan rol model aşamasında, kişinin kendisine uygun rol modeli seçmesi büyük önem taşır. Kendi çalışmak istediği alanda başarı elde etmiş ve hatta başlangıçta kendi koşullarına benzer koşullara sahip olan bir kişiden esinlenmesi, kişinin çok daha başarılı olmasına yardımcı olur. Örneğin maddi durumu kendisi ile benzer koşullarda başlayan bir kariyer planı ile kendisinden çok daha fazla imkanla yola çıkan birini rol almak aynı etkiyi yaratmaz. İkinci seçenekteki rol modele benzeyememe durumunda, kişinin ilk bahanesi maddiyat olur. Başarı hikayesi güçlü kişileri rol model almak, kişinin her adımda daha ileri gittiğini hissetmesine yardımcı olur.

4. Tasarruf Yapmayı Öğrenme

Kişinin kariyer planı yapmasını öğrenmesi, yani tasarruf gücünü kuvvetlendirmesi çok önemli bir planlama adımıdır. Karar verme, aldığı kararların sorumluluğunu kabullenme ve yeni kararlar alırken risk almaktan çekinmeme, yapılan planın kolayca uygulanmasına yardımcı olur.

5. Diğer İş Pozisyonlarını Düşünme

Kariyer planı hazırlanırken bir plana bağlı kalarak inatlaşılmamalıdır. Elde edilen planın doğru çalışmadığı durumlarda anında yönelinebilecek kuvvetli iş planları eklenerek, yeni iş alanlarının ve diğer iş pozisyonlarının da kenarda bir köşede bekliyor olması gerekmektedir. Bu noktada multi-tasking insan olmak önemli bir özellik olacaktır. Bakınız: Multi – Tasking İnsan nedir? 

Exit mobile version