Kargo Hasar Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur? Kargo Şirketleri Hasarlı ya da Zarar Gören Kargodan Sorumlu mudur?

Korona virüs pandemisi ile

Korona virüs pandemisi ile mücadele döneminde yaşanan en büyük sorunlardan biri kargo şirketleri tarafından hasarlı ya da zarar gören kargo paketlerinin sorumluluğunun alınmaması ve kargoyu teslim alan kişinin Kargo Hasar Tespit Tutanağı hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasıdır. Son bir yılda internet üzerinden yapılan alışverişlerde önemli oranda artış yaşanıyor. Yine bu alışverişler kadar başka yerlerde yaşayan vatandaşlarda birbirlerine kargo yolu ile çeşitli gönderiler yolluyor. Bu gibi nedenlerde ülkemizde bir günde milyonlarca kargo dağıtımı gerçekleşiyor. Peki, kargo esnasında zarar ve hasar gören eşyalardan kim sorumludur? Zarar gören kargolar konusunda ne yapılabilir? İşte, konuya dair merak edilenler…

Hasarlı Kargo Geldiğinde Ne Yapılmalı? Kargo Hasar Tespit Tutanağı Ne Zaman Tutulmalıdır? 

Kargo şirketleri tarafından kargo yolu ile size teslim edilen ürünlerde ilk yapılması gereken husus, kargo görevlisi ayrılmadan onun huzurunda, gelen kargonun hasarlı olup olmadığını kontrol etmektir. Bu nedenle kargo görevlisinin yanında kargo paketini açarak ürünün hasar görüp görmediğini kontrol etmeniz gereklidir. Eğer size gelen kargo konusu eşya da hasar tespit ederseniz, yine kargo görevlisi yanında “ Kargo hasar tespit tutanağı ” tutmanız gerekecektir. Bu esnada yani kargo görevlisi yanında kargo açılırken ürünün ya da eşyanın fotoğraflarını çekmeniz de sonraki aşamalarda ispat kolaylığı açısından işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.  

Kargo Hasar Tespit Tutanağı Nedir?

Kargo hasar tespit tutanağı, online satın alınan bir kargonun size hasarlı bir şekilde ulaştığında kargo görevlisiyle birlikte düzenlemeniz gereken bir tutanaktır. Durum Tespit Tutanağı olarak da isimlendirilebilir.

Kurumsal kargo firmalarında bu kargo hasar tespit tutanakları taslak şekilde bulunmaktadır ve bunu gerektiği durumda kargo görevlisinden isteyebilirsiniz. Kargo görevlisinde böyle bir tutanak bulunmuyorsa, kargo firması, tüketici (müşteri), gönderen, kargo takip numarası, kargo içeriği ve adedi, hasar durumu gibi bilgileri yazarak tutmanızda mümkündür.

Kargo hasar tespit tutanağı ancak kargo alındığında düzenlenebilir. Çünkü uygulamada kargo firmaları gönderiyi teslim ettikten sonra sorumluluk almazlar.  

Kargo Hasar Tespit Tutanağı Sonrası Yapılabilecekler Nelerdir?

Hasarlı eşyaya dair tuttuğunuz tutanak sonrası dilerseniz ürünü kabul etmeyerek iade prosedürünü başlatabilir, dilerseniz de firma ile irtibata geçerek hasarsız bir ürün gönderilmesini talep edebilirsiniz. Çünkü alınan bir ürünün tüketiciye sağlam olarak tesliminden gönderici firmanın sorumluluğu bulunur. Firma daha sonra kargo şirketinden gerekli talepleri yapabilecektir. 

Tanıdık bir kişiden size ulaşan kargoda hasar oluşması durumunda ise yine öncelikle hasar tespit tutanağı ile bu durumu tespit etmeniz sonrasında gönderiyi size ulaştıran kargo hizmet birimine ya da bağlı olduğu il, bölge ya da genel müdürlüğüne zararınızın giderilmesi için yazılı bir şekilde başvurabilirsiniz. Bu kargo şikayet dilekçelerinde açık kimlik bilgileriniz, taşıma faturası bilgileri, kargoda meydana gelen zarar ile zararın oluşumuna dair bilgiler, istenilen tazminat tutarı gibi bilgilerin ayrıntılı ve anlaşılır şekilde belirtilmesi şikayet dilekçesi ile sonuç almanızı kolaylaştıracaktır.  

Tüketici Hakem Heyetine Başvuru

Uğramış olduğunuz zararları bu şekilde gidermediğiniz ve sonuç alamadığınız durumlarda ise kargo hasar tespit tutanağı, zararı gösteren fotoğraflar, taşıma faturası bilgileri gibi haklılığınızı ortaya koyan belgeler ile birlikte gönderi değerine göre il ya da ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru hakkınız da bulunmaktadır. (Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru usulü hakkında ayrıntılı bilgiyi ise yine sitemizde yayınlanan 03 Mart 2020 tarihli “ Ayıplı Mal Nedir? Ayıplı Mal ile Karşılaşan Tüketicinin Hakları Nelerdir? Tüketici Şikayeti Başvuruları Nereye ve Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz)

Son olarak belirtelim ki, vatandaşların kendi gönderecekleri kargo ve gönderiler kırılacak ya da hassas bir paketse, bu durumu mutlaka kargo şirketine bildirmeli, gönderilen bu tür kargoların değerli koli ya da sigortalı olarak gönderilmesini sağlamaları da kendi menfaatlerine uygun olacaktır.