Kanada ‘da Yaşam ve Eğitim Nasıldır? Kanada’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Günümüzün en büyük sıkıntılarından

Günümüzün en büyük sıkıntılarından biri iyi bir eğitim almak ve iyi bir yaşam sürmektir. Bu yüzden öğrenciler, daha iyi şartlarda yaşamak ve eğitim almak için Kanada ‘da yaşam ve eğitim standartları konusunda bilgi sahibi olmak istemektedir. Kanada, yaşam standardının yüksek seviyede olduğu ülkeler arasındadır. Doğası, adaletli gelir dağılımı, suç ve şiddetin çok fazla olmadığı bir ülke olan Kanada’ da, resmi dil olarak Fransızca ve İngilizce konuşulur. Kanada’ nın Fransız ve İngiliz kökeninin yanında aldığı göçler sayesinde etnik ve kültürel yapısı da oldukça zengindir.

Türkiye’deki kış şartlarına göre Kanada’da yaşanan kış oldukça zorludur. Kış aylarında Kanada’da bulunan kişiler, yoğun kış şartlarına uygun kıyafetler kullanır. Kanada’da kış aylarındaki en büyük avantaj dışarısı ne kadar soğuk olursa olsun bina içleri her zaman daha sıcaktır. Yemek konusuna gelindiğinde ise eğer yemeğinizi kendiniz yapıyorsanız ayda 500 dolara yakın parayı gözden çıkarmanız gerekir. Kanada’nın yemek konusunda en önemli ayrıntısı, insanlarını evinde yemek yaptırmaya özendirmesi için çiğ gıdalardan vergi alınmamasıdır.

Kanada’da araba kullanmak da oldukça önemlidir. Eğer sürekli araba kullanmak istiyorsanız Kanada’da ehliyet alınmalıdır. Türkiye uyruklu ehliyetiniz Kanada’ya giriş yaptığınızdan itibaren 6 ay geçerlidir. Ondan sonrasında Kanada’dan tekrar ehliyet alınması gerekir.

Kanada’da sağlık hizmetleri fiyatları yüksektir. Yabancı uyruklu kişiler için zamlı uygulama vardır ve özel sağlık sigortası bu konuda en iyi alternatiftir. Kanada’ya ulaşım ise biraz zorludur. Kanada’ya Türkiye’den direk uçuş yoktur. Kanada’nın Uluslararası havaalanları Toronto, Halifax, Montreal ve Vancouver havalimanlarına, Amerika üzerinden uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Hava trafiği oldukça gelişmiş olan Kanada’da kara ulaşımı olarak ucuz ve rahat olan otobüs ile sağlanmaktadır.

Kanada’da Üniversite Eğitimi Almak

İyi bir eğitim almak, güzel kariyerler yapmak herkesin hayalidir. Ülkemizde öğrenci statüsünde olan ve iyi bir eğitim ve gelecek isteyen birçok öğrenci Kanada’da üniversite eğitimi almak için uğraşmaktadır. Kanada’da, dünya genelinde saygınlık kazanmış, büyük çoğunluğu devlet üniversitesi olmak üzere 100’ün üzerinde üniversite vardır. Hatta bu üniversitelerin beş tanesi dünya sıralamasında ilk yüzdedir.

Kanada’ nın üniversitelerinde eğitim almak isteyenler lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi yapabilirler. Kanada’da her üniversitenin kendine göre öğrenci kabul şartları vardır. Bu şartların içinde İngilizce yeterlilik seviyesi ve not ortalaması en önemli kriterler arasında yerini almaktadır. Kanada’da üniversite okumak istiyorsanız ilk önce dil yeterliliğinizi belgeleyebileceğiniz TOEFL, CAEL, IELTS gibi belgelerinizin olması gerekmektedir. Bunların yanında üniversiteler, bünyelerinde okumak isteyen öğrencilerden, her okulda farklı olabilen standart test ve asgari notların oluşturulmasını da istemektedir. Eğer Kanada üniversitelerine kabul edilir ve eğitiminizi de tamamlarsanız Kanada’da iş imkânı da bulabilirsiniz. Kanada hükümeti yabancı öğrenciler için Montreal, Vancouver ve Toronto gibi şehirlerinde mezuniyet sonrası ücretli çalışma imkanını 1 yıl olarak belirlemiştir. Kanada’nın diğer şehirlerinde ise bu imkân 2-3 yıl arasında değişmektedir.

Yurtdışı eğitimi almak için fırsatları değerlendirmek gerekir. Dil okullarından iyi bir dil okulu seçerek Kanada dil kurslarına gidebilirsiniz. Bu şekilde atacağınız büyük bir adım ileri ki zamanda kariyerinizi pek çok konuda güzelleştirecektir. İyi bir şekilde atılacak olan adımlar sayesinde geleceğinizi planlayabilirsiniz. Bunun yanında Kanada gibi bir yerde eğitim ile ilgili daha fazla bilgi almak için genel olarak ilgili kurumları arayabilir veya e-mail gönderebilirsiniz. Dil okulları sorduğunuz soruların cevaplarını size çok daha fazla ayrıntıyla verecektir.

Kanada’da Vize Süresi

Her ülkenin vize süresi farklıdır. Kanada’da vize süresi 6 aydır. Bu süre Kanada’yı ziyaret edenlere verilen süredir. Eğer öğrenci olarak Kanada’da bulunmak istiyorsanız öğrenci vizesi almanız gerekir. Vize uzatma işlemi içerisinde vize kalış şartları değiştirebilir, alınan bir eğitimden başka bir eğitim alanına geçme imkânı bulunabilmektedir. Ancak bu işlemlerin de vize bitimine 1 ay kala yaptırılması gerekmektedir. Bu şartlara uyulmadığı takdirde ise hem öğrenci olma durumu kaybedilir hem de Kanada’dan ayrılmanız istenir. Tüm bunların yanında Kanada hükümetinin belirlediği bazı durumlarda öğrenci vizeniz bitmiş olsa bile 90 gün içinde öğrenci vize şartlarını taşıma kuralı ile vizenizi yenileme imkânı bulabilirsiniz.Kanada’ya öğrenci olarak giriş yaparken bazı kuralları da bilmeniz gerekir.

Kanada’da bulunma sürenizEğitim göreceğiniz yerAlacağınız eğitim seviyesi

Bu kriterler, Kanada’ya geldiğinizde; Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu tarafından öğrenci vizelerine yapıştırılan pulda olması gereken bilgilerdir. Kanada’da eğitim almak için bulunan kişiler, vize başvurularını yaparken eğitimin uzun sürebileceğini göz önüne alarak yapmalıdır. Kanada öğrenci vizesinin başvuru belgeleri türüne göre farklılık gösterir. Eğer eğitiminiz 6 aydan kısa süreli ise farklı belgeler eğer 6 aydan çok uzun süreli ise farklı belgeler istenmektedir.

6 Aydan Uzun Süreli Eğitim İçin İstenen Belgeler

Altı aydan uzun süreli eğitimlerde yabancı öğrencilerden aşağıdaki belgeler istenmektedir.

Vize formuPasaport (kalacağınız süre kadar geçerlidir)Son altı ay içinde çekilen 35×45’lik 2 adet resim (arka yüzü beyaz olmalıdır)Garanti Bankası’na ödenen vize ücreti dekontuHangi üniversitede okuyacaksanız oradan aldığınız okula kabul mektubuTürkiye’de okuduğunuz en son okuldan aldığınız diploma fotokopisiEğer hala Türkiye’de eğitiminiz devam ediyorsa, eğitiminizin devam ettiği okuldan öğrenci belge ve not çizelgesiİngilizce eğitimi gördüyseniz gittiğiniz dil eğitim kursundan aldığınız sertifikanın aslı ya da fotokopisi. (Bunlar yok ise kursa gittiğinize dair kurs devam tarihleri ve seviyenizi gösterecek kurstan resmi mektupEğer çalışma durumunda iseniz işyerinizden alacağınız izin belgesi ve döndüğünüzde de aynı işinize devam edeceğinizi gösteren işyerinizden alacağınız belgeÜlke dışında kalacağınız süre içinde geçiminizi sağlayabileceğinize dair belge. (Okul masrafları, yeme içme, barınma vs. gibi ihtiyaçlarınız için en az kişi başına düşen 10.000 Kanada Doları’nızın olduğunu gösterebileceğiniz resmî belge)Kanada’da okumayı seçtiğiniz okula yönelik niyet mektubu (bu mektupta, okuyacağınız okulun hedeflerinize uygun olup olmadığını, hedeflerinizi uyup uymadığını göstermelisiniz. Bu mektubu İngilizce ya da Fransızca yazılmalı ya da tercümesi sunulmalıdır)18 yaş ve üzeri kişiler eğitim için Kanada’yı seçtiklerinde Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’ndan iyi hal belgesi almak zorundadır.Başvuru formunuz için üzerinde belirttiğiniz adresin bulunduğu A4 büyüklüğünde bir zarfEğer eğitim alacak kişi 18 yaşından küçük (bazı yerlerde 19 yaş olabilmektedir) ise Kanada’da bir noterde hazırlanacak olan ebeveyn ve Kanada’da öğrenciyi himaye edecek kişinin imzaladığı izin belgesi. Yine bu belge de İngilizce ya da Fransızca hazırlanmalıdır ya da noter tasdikli tercümesi ile sunulmalıdır.

Eğer Kanada’da 6 aydan kısa süreli bir eğitim görmek istiyorsanız Cumhuriyet Savcılığı’ndan iyi hal kâğıdı almanıza ve iyi niyet mektubuna gerek yoktur. Gördüğünüz gibi Kanada’da eğitim almak oldukça güzel bir durumdur. Ancak sizden istenenleri sağlayamadığınız da bu eğitimi alabilmeniz imkansızlaşır.

Kanada’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Kanada’da çalışma izni için dört kriter önemlidir. Devlet üniversitesi ya da devlet destekli üniversitelerde tüm gün okuyan öğrenciler, vizelerini göstermeleri ile kampüs içinde çalışma hakkını da alıyorlar. Kampüs dışında okuyan öğrenciler için bazı şartlar aranır:

Öğrenci vizesiKampüs dışı çalışma izin programı olan okulda okumak (bunun için kampüs dışı çalışma izni programına katılan üniversitelerde geçerli)Bu izin belgesine başvurulduğu tarihten en az 6 ay önce öğrenci konumunda olmak

Bu şartlar sağlandığı zaman Kanada’da kampüs dışı çalışma imkânı da bulabilirsiniz. Mezuniyet sonrası çalışma izni devlet ve devlet destekli yüksek öğrenim kurumlarında en az 8 aylık eğitimi tamamlamış olmak ve bu okullarda okurken istenen özellikleri taşıdığına dair belge sunmak gereklidir. Bu belgeler içinde not çizelgesi, teyit mektubu gibi belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler ile öğrenciler 90 gün içinde çalışma izni için başvuru yapmak zorundadır.Sizlere tavsiyemiz, Kanada’ya öğrenci olarak gitmek istiyorsanız ilk önce yapmanız gerekenleri çok iyi araştırmanızdır. Yurt dışından gelenlerle bağlantı kurabilir, Facebook grupları üzerinden Kanada’da yaşayan ve öğrenci olan kişilerle temasa geçebilirsiniz. Bu gruplarda gönüllü çalışan kişilerle tanışarak Kanada’da konaklamanıza, havaalanında nasıl hizmetler alacağınıza, neleri yapabileceğinize dair hizmetler almanızdır.