Kalp Çarpıntısı Olanlar Dikkat! İşte Hızlı Kalp Atışına Sebep Olan 10 Neden

Kalbin hızlı atması belirli bir seviyeden sonra gerçekleştiğinden istenmeyen durum olarak görülür. Normal şartlarda insanın 50-100 arasındaki kalp ritmi normal kabul edilir. Özellikle sporcularda kalp ritimleri daha düşüktür. Fakat kalp atışlarınız 100’ün üstüne çıkarsa bu durumda bazı sorunların habercisi olarak nitelendirebilirsiniz. Ortaya çıkan kalp çarpıntısı belirli bir davranışa, olaya karşı çıkabileceği gibi durduk yere oturduğunuz […]

Kalbin hızlı atması belirli bir seviyeden sonra gerçekleştiğinden istenmeyen durum olarak görülür. Normal şartlarda insanın 50-100 arasındaki kalp ritmi normal kabul edilir.

Özellikle sporcularda kalp ritimleri daha düşüktür. Fakat kalp atışlarınız 100’ün üstüne çıkarsa bu durumda bazı sorunların habercisi olarak nitelendirebilirsiniz.

Ortaya çıkan kalp çarpıntısı belirli bir davranışa, olaya karşı çıkabileceği gibi durduk yere oturduğunuz yerden de gerçekleşebilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre kalp çarpıntısı yani taşikardi, kadınlarda daha fazla görülüyor. Birazdan belirtilecek hastalıkların kadınlarda daha yaygın olması bunun sebeplerinden birisidir.

Ancak genel olarak hızlı kalp atışları strese bağlı olarak özellikle son dönemlerde kadın ve erkeklerde yaygın olarak görülmeye devam ediyor.

Peki hangi sebepler hızlı kalp atışı nedenleri arasında yer alıyor? İşte detaylar…

1- Anemi

Anemi hastalığı, kan hastalığı olarak bilinir. Yeterli miktarda hemoglobin üretmemek ve buna bağlı olarak vücuttaki oksijen miktarının düşmesini temsil eder.

Vücutta yeterli kan miktarının bulunmaması başta kalp olmak üzere diğer organları etkiler. Kan pompalayan kalp bu duruma tepki olması amacıyla zorla kan üretmeye başlayabilir.

Kendini ekstra bir çalışma ve çaba içerisine sokan kalp giderek hızlı artmaya başlar.

2- Stres

Günümüzde yaşantıların neredeyse vazgeçilmezi haline gelen stres, kalp için başlıca düşmanlardan birisidir.

Stres altındaki kişilerin fiziksel olarak tepkiler geliştirdiği görülür. Oluşan bu durum karşısında kortizol hormonu daha fazla üretilmeye başlanır ve tansiyon artar.

Artan tansiyona karşı kalp atışları da kontrolsüz bir şekilde artış gösterir. Beklenen bu tepki ileri gittiği takdirde baygınlıklara bile sebep olabilir.

3- Kahve ve Alkol Tüketimi

Toplum arasında belki de en çok bilinen kalp çarpıntısı sebepleri arasında kahve tüketimi gelir. Aslında genel olarak fazla miktarda uyarıcı almak bu sorunları yaratır.

Başta kahve olmak üzere; alkol ve sigara tüketimi de yaygınsa kalp çarpıntısı kaçınılmaz bir sorun olarak karşımıza çıkar.

Kahve tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan taşikardiler en azından daha kolay kontrol altına alınabilir. Bu da kahve tüketimini azaltmak ve kontrol altında tutmakla sağlanabilir.

4- Susuzluk

Susuzluk ile birlikte kişilerin kan hacminde azalma meydana gelir. Bu durumda dehidrasyon ve buna bağlı olarak hacmine azalmayla birlikte kalp atışında hızlanma oluşur.

Dehidrasyon durumunu ortadan kaldırabilmek adına; odanızı havalandırın, serin ortam oluşturun. Bacaklarınızı daha yüksek şekilde tutun ve su tüketimini unutmayın.

5- Anksiyete

Ruh sağlığı sorunları arasında dünya çapında en çok anksiyete görülmektedir. Kaygı bozukluğu olarak bilinen bu hastalığın vücutta kortizol üretimini arttırmasına sebep olur.

Artan bu hormona göre tansiyonda artış ve kalp atışının hızlanması ortaya çıkar. Anskiyeteyi kontrol altına alabilmek adına nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

Stres sebeplerinden uzak durmanız, kaygı oluşturabilecek noktalarda yer almamanızda dikkate alabileceğiniz şeylerden bazılarıdır.

6- Uykusuz Kalma

Günümüz dünyasında stres gibi en çok gözlenen durumlardan birisi uykusuzluktur. Uykusuz kalmak vücudun hormon dengesini tamamen değiştirmektedir.

Hormon dengesinin bozulması taşikardiye sebep olur. Uzmanlar tarafından da yapılan önerinin 7-9 saat uyku olduğunu düşündüğümüzde bu sınırlarda uyumanız gerekir.

Aksi takdirde uykusuzluğa bağlı olarak taşikardi başta olmak üzere faklı tepkilerle de karşılaşabilirsiniz.

7- Baş ya da Eklem Ağrıları

Ağrı yaşamak kişinin vücudunda da normal karşılanmayan bir durumdur. Vücut baş ya da yaralanmaya bağları kemik ağrılarında alarma geçer.

Alarm durumuna geçmesi vücudu strese sokar ve buna bağlı olarak taşikardi oluşumuna sebep olur. Bu normal görülen ve kontrolü biraz daha zor olan taşikardidir.

8- Hamilelik

Anne adayı fetüsü beslemek ve kan ihtiyacını karşılamak adına farkında olmadan kalbini yormaktadır. Kalbe yüklenmiş olan ekstra bu görev kalp atışının hızlanmasına neden olur.

Özellikle anne adayında kansızlık gibi bir durum söz konusuysa doktoru tarafından bu bilgilerine bakarak ekstra kan takviyesi de yapılabilmektedir.

9- Tiroid Sorunları

Hormonlar kalp üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Tiroid diğer hormonların oluşması ve üretilmesinde aktif rol oynar.

Üretilen bazı hormonlar kalp atışını yavaşlatırken diğerleri ise daha fazla kalp artışına bağlı olarak, taşikardiye sebep olur.

Başta tiroid sorunu olanların doktor kontrolüne gitmek ve kontrol altına almak gerekecektir.

10- Soğuk Algınlığı

Başta soğuk algınlığı olmak üzere grip gibi hastalıklarda öksürük, hapşırma gibi durumlar anlık olarak kalp ritmini arttırır. Ancak bununla sınırlı kalmaz.

Vücudunuz bir virüsle karşı karşıya kalıp mücadele ettiğinin farkında olduğundan kalbin ekstra çalıştığı görülür. Bu da taşikardi oluşmasına sebep olacaktır.

Exit mobile version