Kamp yapmak, doğa ile baş başa kalmak birçok tatilcinin ve doğaseverin hoş vakit geçirdiği bir aktivitedir. Çadırını veya karavanını alan kişiler, orman içinde, deniz kıyısında veya bir göl kıyısında doğanın keyfini sürmektedirler. Odun ateşinde pişirilen yemekler, kaynatılan çaylar, temiz hava herkesi cezp etmektedir.
Tabi bu kadar güzelliği olan bu aktivitenin belli başlı zorlukları ve dikkat edilmesi gereken püf noktaları da vardır. Doğada sağlıklı şekilde vakit geçirebilmek için bilgi birikimi ve teçhizat bilgisi gereklidir. Tüm bu bilgileri kampa öncesi öğrenmek ve kampa hazırlıklı gitmek gerekir.
https://www.youtube.com/watch?v=5fiLFBe0S38
Pandemi sonrası, kamp yapmak tatilcilerin son gözdesi haline geldi. Sosyal mesafe kuralına uyarak, doğada bir başına vakit geçirmek en çok tercih edilen tatil türü haline geldi. Siz de bu zor fakat zevkli tatili tatmak, doğa ile baş başa kalmak istiyorsanız şu 8 altın bilgiyi mutlaka not edin.
1- Çift Olarak Hareket Edin
Doğada yapılacak hataların başında tek olarak takılmak gelmektedir. En basit iş gibi gözüken işleri bile yanınızda bir arkadaşınız ile yapmaya özen gösterin. Çünkü bilmediğiniz bir ortama giriyorsunuz. Başınıza ne gibi bir tehlike gelebileceğini kestiremiyorsunuz. Bu nedenle yanınızda bir arkadaşınızın olması sizi her zaman avantajlı konuma getirir.
Tabi kamp arkadaşlarının seçimi de çok önemlidir. Kafa dengi ve uyumlu kişiler ile yola çıkmanız önerilmektedir. Doğada herkesin iş yapması gerekir. Sizinle sadece keyif yapmaya gelecek, bir işin ucundan tutmayacak kişilerle kamp yapmayın. Aksi halde kampınız size ve yanınızdakilere zehir olacaktır.
2- Kampınızı Sudan Uzak Yere Kurun
Kampın en cezbeden yönlerinden birisi suyun dibinde yaşamaktır. Tertemiz ve serin nehrin dibinde bir kamp düşüncesi çok çekici değil mi? Aslında değil. Bir su yatağının dibine kamp kurmak yapacağınız ne büyük tehlikelerden birisi olacaktır. Güvenliğiniz için kamp bölgenizi su yataklarından, gölden uzak bir yere kurmak olacaktır. Bu sayede herhangi bir su taşkını veya gelgitten korunacaksınız.
3- Vahşi Doğada Tetikte Olun
Kamp yapmak vahşi doğa ile karşı karşıya olmak demektir. Kamplar şehir merkezine ve hemen yardım alabileceğiniz yerlere uzaktır. Doğada yaşamda bu nedenle tamamen kontrol sizdedir. Vahşi hayvanlara karşı her zaman tetikte olmalısınız. Kampınızın etrafını korunaklı hale getirmelisiniz. Unutmayın sizler misafirsiniz ve evin gerçek sahipleri sizi istemeyebilirler.
4- Kamp Yapmak İçin Gideceğiniz Yeri Yakınlarınızı Bildirin
Her ne kadar telefonlarınızı olsa da tedbirli olmak her zaman hayat kurtarır. Çünkü gittiğiniz yerde telefon çekmeyebilir, telefon bozulabilir veya şarjınız bitebilir. Eve dönüş gününüzde, eve dönmezseniz sizleri aramak için gelecek ekiplerin nerede olduğunuzu bilmeleri için ailenize kamp yerini gitmeden söylemelisiniz. Bu davranışınız hayatınızı kurtarabilir.
5- Kamp Ekipmanlarınızı Kontrol Edin
Doğaya çıkmadan önce doğada işinize yarayabilecek eşyalarınızı tamamlamanız gerekir. Her türlü duruma hazırlık olmalısınız. Benim başıma gelmez, ben iyiyimdir diye düşünmeniz sizi istemediğiniz durumlara sokabilir. Böyle durumları yaşamamak için her zaman tedbirli olmalısınız. Kamp çantanızda şunları mutlaka bulundurmalısınız.
Haberleşme ve acil durum çağrısı için yerinizi belli edecek, güçlü bir düdük bulundurun. Düdüğün çalışır durumda olduğundan emin olun.Yaralanmalara karşı ve ağrılara karşı tedarikli bir ilk yardım çantası hazırlayın. Doktor tavsiyesi ile alacağınız mide ilacı, ağrı kesici gibi ilaçlar bulundurun.Kış aylarında yapılan kamplarda hipotermi olma riskiniz yüksektir. Bu riski yenebilmeniz adına yanınızda mutlaka termal bir battaniye bulundurun.Vahşi hayvanları uzak tutmak adına; biber gazı, torpil, maytap, ses tabancası gibi aletler edinin. Bunları hayvanlara zarar vermek için değil uzat tutmak için kullanın.Ormanlık alanda aşırı yağış ile karşılaşmanız muhtemeldir. Böyle durumlarda çadırdan çıkamayabilirsiniz. Hem ısınmak hem de yiyecek bir şeyler hazırlayabilmek için kamp tüpü bulundurun. Bu tüpü kullanırken çadırın karbondioksit oranına dikkat edin. Ara ara havalandırın.
Bu malzemelerin tedariki ile kamp yapmak çok daha eğlenceli olacaktır.
6- Yediklerinize Dikkat Edin
Doğada beslenmek şehirde beslenmekten çok daha önemlidir. Hem çok fazla kalori kaybedersiniz hem de daha dirençli olmanız gerekir. Bu nedenle yedikleriniz ve içtikleriniz son derece önemlidir. Tabi bir de midenizi bozacak ürünlerden uzak durmalısınız. Doğada bulduğunuz ve emin olmadığınız bitkilerden de uzak durmalısınız.
Eğer mantar bilginiz yoksa mantarlar uzak durmanız gereken ürünlerdir. Yabani olarak yetişen mantarların çoğu zehir içerir. Bu mantarları tüketmeniz hayatınıza neden olabilir. Doğadır, suyu temizdir diye düşünmeyin ve her su kaynağından su içmeyin. Çevre köylerden kamp yeri hakkında bilgi alın eğer su uygunsa için. Onun dışında çok susamış iseniz bir bez ile suyu arıtın.
Sıcak havadan dolayı bozulacak yiyeceklerden uzak durun. Kurutulmuş gıdalar kamp yaparken kurtarıcınız olacaktır. Eğer hemen tüketmeyecek iseniz tavuktan uzak durun. Buzu çözüldüğü an kokmaya başlayacaktır. Sucuk ve pastırma gibi gıdalar daha uygundur.
Bilincinizin her daim açık olması gerekir. Dikkatiniz dağıtacak alkollü içeceklerden uzak durmaya çalışın. Çok içmek isterseniz de sarhoş olmayacak miktarda tüketin.
7- Yıldırımlardan Korunun
Açık alanlar yıldırım tehlikesini artırmaktadır. Kamp yapmak bu tehlike ile karşı karşıya gelmeniz anlamına gelebilir. Hafif yağmur iyidir. Çadırın tepesine hafif dokunuşlar ile sizi mest eder. Ayrıca toprak kokusu ile sizi rahatlatır. Fakat bir şimşek ile tüm keyfiniz kaçabilir. Şimşeklerden korunmak için;
Çadırda durmak yerine hemen arabanıza sığının ve şimşekler bitene kadar çıkmayın.Ağaç kümeleri altında durmak tehlikeye davetiyedir. Yıldırımın çarptığı ağaç dalları üzerinize düşebilir. Ağaçlar arasındaki boşluklarda durmanız daha doğru seçim olacaktır.Üzerinizde yıldırımı çekecek metal parçalar taşımayın.Çadırda bulunan alüminyum direkler yıldırımı çekecektir. Bu nedenle çadırdan uzak durun.Yakınlarda mağara var ise oraya sığınmak en güvenli seçim olacaktır. Tabi mağaranın bir ayının evi olmadığından emin olun. Yoksa yıldırım korkusu ile girdiğinizden mağaradan yıldırım hızı ile kaçabilirsiniz.
8- Şiddetli Rüzgarlara Karşı Tedbirli Olun
Hava basıncı doğada çok hızlı değişmektedir. Bu değişimler yağmur ve rüzgar olarak sizlere görünür. Böyle durumlarda eğlenmek yerine güvenlik önceliğiniz olmalıdır. Çadırınızı ve kendinizi bu fırtınalardan korumalısınız. Rüzgar altında güvenli bir kamp yapmak için dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;
Su baskınlarına karşı yüksek yerlere çıkabilirsiniz. Su yataklarından uzak durmanız bu nedenle önemlidir.Kurumuş dallar fırtına nedeni ile yerinden kopar ve üzerinize düşer. Bu durum ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ağaç altlarından uzak durun.Güçlü rüzgarlar nedeni ile çadırın savrulup gitmemesi için çadırın iplerini gerginleştirin. Çakılı olduğu kazıkları güçlendirin.Kamp eşyalarınızı ve yakacaklarınızı korunaklı bir alana taşıyın. Yağmur almaması ve rüzgardan uçmaması için elinizden geleni yapın.Ağaç düşmesinden, su taşkınından emin iseniz, çadırınızda sıcak çayınızı demleyin. Fincanınıza doldurun ve çadır içinde fırtınanın geçmesini bekleyin. Kamp yapmak o zaman zevkli bir hale gelecektir.
Haziran 2020, Temmuz 2020, Ağustos aylarında bir şekilde kamp alanları keşfetmek istiyorsanız tam zamanı. Uygun bir kamp alanı seçin ve evde geçirdiğiniz vakitlerin öcünü alın. Çok güzel bir kamp yapmaya, uyku tulumu içinde doğaya merhaba demeye hazırlanın.