Kahve Tüketimini Ansızın Bırakmayın! İşte Kahve İçmeyi Bir Anda Bırakmanın Sonuçları!

Kahve, hepimizin sevdiği içeceklerin

Kahve, hepimizin sevdiği içeceklerin başında geliyor. Peki her gün düzenli içtiğimiz kahveyi bir anda içmeyi bırakırsak ne olur biliyor musunuz?

Neredeyse hepimiz, her gün mutlaka kahve içeriz. Bilimsel olarak kahvenin birçok faydası olduğu kanıtlanmış olsa da aynı zamanda aşırıya kaçtığımızda zararlı olabileceği kanıtları da bilimsel olarak mevcuttur.

Güne kahveyle yani kafeinle başlamak sizi zinde kılsa da özellikle hastalıkları olan kişiler için güne kafeinsiz başlamak ve kafeinsiz devam etmek daha sağlıklı olabiliyor. Ancak kahveye alışan vücudumuzu bir anda kahveden kesmek ne kadar doğru olur?

Her gün kahve içiyorsanız ve kahve içmeyi bir anda bıraktıysanız vücudunuzda “Kafein yoksunluğu” belirtilerini görmeniz çok büyük olasılıktır. İşte kahveyi bir anda bıraktığınızda meydana gelecek hoşunuza gitmeyecek sonuçlar;

Endişeli Ruh Hali

Endişeli Ruh Hali

Kahve ile çok fazla bağlantısı kurulamasa da kahve içmeyi bir anda bırakmak bünyenizde endişeli bir psikolojiye neden olabilir. Aslında sizi gergin hale getiren kahvenin içindeki kafeindir. Ama günlük kahve tüketimi sonucunda vücudunuz kafeine bağımlılık gösterir.

Bir de eğer kahveyi şekerli ya da tatlılar ile birlikte içiyorsanız o halde tatlı eksikliği semptomlarını da görebilirsiniz. Bu nedenle de kahveden bir anda uzaklaşmak gerginliğe ve endişeye neden olabilir.

Cilt Bozukluğu

Cilt Bozukluğu

Kahveden bir anda uzaklaşmanın en belirgin sonucu da anksiyete belirtileridir. Bu belirtilerin en belirgini ise aşırı terleme, hızlı ve düzensiz kalp atışlarıdır. Aşırı terleme sonucunda salgılanan yağ, cilt gözeneklerinizi tıkar ve cildiniz hem yağlı hem de siyah noktaları artmış bir görünüme sahip olabilir.

Şiddetli Baş Ağrısı

Şiddetli Baş Ağrısı

Kafein, baş ağrısına iyi geldiği bilinen bir madde olmakla birlikte aynı zamanda yukarıda da belirttiğimiz gibi bağımlılık yapan bir maddedir. Özellikle vücudunuz kahveye alışkınsa ve sabah uyandığınızda şiddetli bir baş ağrınız varsa o halde aklınıza hemen bir fincan kahve gelecektir.

Kahve, beyninizdeki kan damarlarını daraltır ve böylece baş ağrınızın geçmesini sağlar. Ancak kahve tüketimini anında bıraktığınızda beyin damarlarınız genişler, beyne akan kan miktarı artar. Bu durum sağlıklı bir olay olsa da vücudunuzun alışkın olduğu bir durum olmadığından kahve içmemek bu durumda şiddetli bir baş ağrısı yaşamanıza neden olur.

Adaptasyon Sorunu

Adaptasyon Sorunu

Sabah güne zinde başlamak, işinize hızla odaklanmanız için kahve içmek iyi bir tercih olabilir. Kahvenin içerisindeki kafein adrenalin seviyenizi yükseltirken kan basıncını da arttırır ve beyninizin uyanarak güne başlamasını sağlar.

Vücudunuz bu döngüye alıştığında bir anda kahve içmeden güne başlamaya karar verdiğinizde ise yine devreye kafein yoksunluğu girer ve rutin işlerinize adaptasyon sorunu yaşayabilirsiniz. Bu nedenle de kahve içmeyi azaltarak kademeli bir şekilde bırakmak en doğrusu olacaktır.

Diş Hassasiyeti

Diş Hassasiyeti

Vücudunuzun kafein yoksunluğuna verdiği en belirgin tepkilerinden birisi de mide bulantısıdır. Mide bulantınız kusma ile devam ettiği takdirde dişlerinizde de geçici de olsa bir hassasiyet meydana gelecektir.

Kahvenin dişleri sarartması ve lekelemesi nedeni ile diş sağlığına zararlı olduğu aşikardır. Ancak buna karşılık kahve tüketimini bir anda kesmek de diş sağlığını doğrudan olumsuz etkileyen bir durumdur.

Şiddetli Baş Dönmesi

Şiddetli Baş Dönmesi

Özellikle kahve tiryakilerinin sabah kalktıklarında ilk yaptıkları şeylerden birisi de kahve içmek gelir. Bu düzene alışmış olan vücudunuzu bir anda kafein yoksunluğuna mahkum ederseniz o halde vücudunuzda bir sersemlik hatta şiddetli baş dönmesi yaşamanız muhtemeldir.