Kadınlar Neden Erkeklerden Daha Uzun Yaşıyor? Kadınların Erkeklerden Daha Uzun Yaşamasının Sırrı Çözüldü!

Kadınlar neden erkeklerden daha uzun yaşıyor, sorusunun cevabı hep merak edilmiştir. Genel olarak yapılan tüm araştırmalar ortalama yaşam olarak, insan ve hatta kuşlar hariç tüm canlı türlerinde dişilerin erkeklerden daha uzun yaşadığını gösteriyor. Uzun zamandır da bu durumu bilim insanları araştırmaktaydı ve çözmek istiyordu. Yapılan araştırmalarla kadınların erkeklerden daha uzun yaşamasının sırrı çözüldü. New South […]


Kadınlar neden erkeklerden daha uzun yaşıyor, sorusunun cevabı hep merak edilmiştir. Genel olarak yapılan tüm araştırmalar ortalama yaşam olarak, insan ve hatta kuşlar hariç tüm canlı türlerinde dişilerin erkeklerden daha uzun yaşadığını gösteriyor. Uzun zamandır da bu durumu bilim insanları araştırmaktaydı ve çözmek istiyordu. Yapılan araştırmalarla kadınların erkeklerden daha uzun yaşamasının sırrı çözüldü.
New South Wales Üniversitesi’nin bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarla ilgili detaylar Biology Letters dergisinde yayınlandı. Dergide yayınlanan araştırmaların neticesine göre cinsiyet kromozomundan iki kopyaya sahip olmak, daha uzun yaşamla bağlantılı görünüyor. Bu araştırmaya göre uzmanlar ikinci kopyanın bir tür koruma vazifesi gördüğünü bildiriyor.
Ayrıca gerçekleştirilen bu araştırmanın sonuçlarına göre ortaya çıkan bir diğer ayrıntı ise uzun yaşamanın sırları ile alakalı önemli verilerde içeriyor. Uzmanların bildirdiklerine göre bu veriler insan ömrünü uzatmak için kullanılabilir bir nitelik taşıyor. Fakat araştırmaların tüm ayrıntılarıyla devam edilmesi ve çalışmaların sürdürülmesi yönünde bilim insanları ayrıca bir dipnot düşüyorlar.
Kadınların Erkeklerden Uzun Yaşamaları İle İlgili Yapılan Araştırmalarİkinci cinsiyet kromozomunun bünyede koruyucu etki yaptığıyla ilgili uzun zamandır uzmanlar bilimsel araştırmalar yapıyor ve memeli canlılar inceliyordu. Hatta bu konu araştırmacılar tarafından sıkça gündeme gelerek tartışma konusu da oluyordu.
Bilim insanları tarafından bu durum, memelilerde dişi olan ve X kromozomundan iki tane sahip olanların hem doğurgan olmalarından hem de süt üretmelerinden dolayı neslin devamının sağlama alınması olarak görülüyordu. Fakat tam tersi olan kuşlarda bu konu açıklanamıyordu. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bu araştırmalarla 229 farklı canlı türü incelenerek, cinsiyet kromozomları ile ilgili detaylı bilgiler toplandı ve toplanan bu verilerle bir karşılaştırma yapıldı.
Kadınlar Neden Daha Uzun Yaşıyorlar?Yapılan araştırmaların verdiği neticelere göre dişi canlılar erkeklere yüzde 17,6 oranla daha uzun yaşıyorlar. İnsanlarda ise kadınların yüzde 20,9 ortalamayla daha uzun yaşadıkları görülüyor. Erkek cinsiyetine sahip ve iki cinsiyet kromozomu taşıyan kuşlarınsa dişilere göre yüzde 7,1 oranla daha uzun yaşadıkları belirlenmiş.
Peki, Kadınlar Neden Erkeklerden Daha Uzun Yaşayor?Araştırmaların sonucuna göre bilim uzmanları  kadınların erkeklere göre daha uzun yaşamasının sırrını şu şekilde açıklıyorlar:
İnsan hücrelerinde yer alan DNA’larda kromozomları gelişigüzel bir şekilde ya XY ( erkek ) ya da XX ( dişi ) şeklinde var oluyor. Fakat dişi canlıların hücrelerinde bulunan X kromozomlarından yalnızca bir tanesi gelişigüzel bir şekilde aktive oluyor.Buda bir hücrenin içinde oluşan zararların otomatik olarak karantinaya alınmasını sağlıyor.Yaşam Şartları Erkeklerin Ömür Uzunluğunu BelirliyorAraştırmaları yürüten Dr. Zoe Xirocostas erkek ömrünün dişilere göre daha az olmasının nedenlerinden biri olarak da erkeklerin yaşam şartlarının daha zor olduğunu vurguluyor. Bu durumun sadece genlerle alakalı olmadığına da ayrıca dikkat çekiyor. Dr. Xirocostas’a göre erkekler kendilerine doğru eşi bulabilmek için daha fazla risk alıyor. Ayrıca kavga etmek ve diğer erkeklerle aralarında bulunan rekabette erkek türünün yaşam süresini belirliyor.
Dünya Sağlık Örgütü ortalama yaşam süresiyle ilgili hemen hemen her yıl açıklamalarda bulunuyor. Cinsiyetler arasındaki yaşam süresi farkı her ne kadar tam olarak açıklanamamış olsada yapılan her araştırma farklı bir sonuçla ilerliyor.

Exit mobile version