Kadın Sığınma Evi Şartları Nelerdir? Kimler Kadın Sığınma Evlerinde Kalabilir? Kadin Siginma Evleri Sartlari 2020

Kadın sığınma evi şartları günümüzde oldukça fazla araştırılıyor. Çünkü çeşitli şiddet türlerine maruz kalan kadınlar, bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumak için bir çözüm yolu arıyor. Ailesinden veya eşinden şiddet gören kadınlar hem kendilerini koruma altına almak hem de can güvenliğini sağlamak adına kadın sığınma evlerinde kalmayı tercih edebiliyor. İşte kadın sığınma evi şartları 2020 bilgileri… […]

Kadın sığınma evi şartları günümüzde oldukça fazla araştırılıyor. Çünkü çeşitli şiddet türlerine maruz kalan kadınlar, bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumak için bir çözüm yolu arıyor. Ailesinden veya eşinden şiddet gören kadınlar hem kendilerini koruma altına almak hem de can güvenliğini sağlamak adına kadın sığınma evlerinde kalmayı tercih edebiliyor. İşte kadın sığınma evi şartları 2020 bilgileri…

Kadın Sığınma Evleri Nedir?

Kadın sığınma evleri, aile içi şiddet gören kadınların yaşayabildiği evlerdir. Bu evler devletin koruması altındadır. Dolayısı ile şiddet gören kadınlar, devletin sağladığı imkânlardan yararlanarak barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Bu evlerin kuruluş amacı; şiddet gören kadınlara ve çocuklara güvenli bir ortamı tahsis etmektir. Kadın sığınma evleri içinde kalan kadınlara, hayata katılımlarını sağlayacak olan yeni çözümler ve önlemler sunulmaktadır.

Kadın Sığınma Evi Şartları 2020 Nelerdir?

Kadın sığınma evi şartları 2020, kadına yönelik şiddetin her geçen gün artması nedeniyle oldukça merak ediliyor. Ortalama olarak her 3 kadından 1’inin şiddet gördüğü ülkemizde, devlet tarafından kadınlara güvence sağlanıyor. Şiddet gören kadınlar, bu evlerde kalmak için başvuru yaparak sığınma talep edebiliyor.

Kadın sığınma evi şartları 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da geçerliliğini koruyor. Fiziksel şiddet veya psikolojik şiddet gören kadınlar eğer belirtilen şartlara uygunluk gösteriyor ise bu evlerde yaşamını güven içinde sürdürebiliyor. Kadın sığınma evi için en temel şart da; şiddet görmek olarak karşımıza çıkıyor. Kadın sığınma evi koşulları arasında şiddet görülüyor olması yer almaktadır.

Bir kadının eşinden, abisinden, babasından, annesinden ve benzeri gibi kişilerden şiddet görmesi, kadın sığınma evlerinde kalması için yeterli bir neden olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik bu şiddetin yalnızca fiziksel olması gerekmiyor. Ekonomik şiddet veya psikolojik şiddet gören kadınlar da kadın sığınma evi başvurusu yapabiliyor.

Kadın Sığınma Evi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yaşadığı hanede şiddet gören ve bir çıkış yolu arayan kadınlar, kadın sığınma evi başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtını da araştırıyor. Bu evlerde kalmak isteyen kadınların İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması gerekiyor. Bu başvurular şahsen alınıyor. Kadın sığınma evi şartları arasında, başvuruda bulunan kadınlardan herhangi bir belge de istenmiyor.

Günümüzde Türkiye’de her ilde kadın sığınma evi bulunuyor. Dolayısıyla Türkiye’nin neresinde olursa olsun, şiddet gören her kadın sığınma evi başvurusu yapabiliyor. İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü dışında Sosyal Hizmetler Kurumu’na da başvuru yapılabiliyor. İstanbul’da yaşayan kadınlar için mor Çatı alternatifi de bulunuyor. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı da ailesinden şiddet gören kadınların barınmasını sağlıyor.

Kadın Sığınma Evinin Kuralları

Kadın sığınma evinin kuralları arasında zorlu şartlar bulunmuyor. Şiddet gördüğünü ifade eden ve gerekli kurumlara başvuru yapan kadınlar bu evlerde barınma hakkına kolaylıkla sahip olabiliyor. Ancak kadın sığınma evlerinde kalacak olan kişilerin belirli başlı kurallara uygunluk göstermesi gerekiyor. Kadin siginma evi sartlari arasında misafir kabul edilmemesi yer alıyor.

Kadın sığınma evinde konaklayan kadınlar hiçbir şekilde yaşam alanlarına misafir getiremiyor. Çünkü güvenlik açısından kadın sığınma evlerine misafir getirilmesi büyük bir risk taşıyor. Kadın sığınma evi şartları içinde evde kalma süresi de yer alıyor. Eğer kadın sığınma evi konuklarının 3 günden fazla süreyle evde kalmaması durumunda hak kaybı yaşaması söz konusu oluyor. Misafir ile birlikte kadın sığınma evlerine alınamayacak şeyler de bulunuyor.

Kadın sığınma evi şartları kurallarına göre buralara; alkol, uyarıcı ve uyuşturucu madde ve silah da sokulamıyor. Burada kalmak isteyen kadınların bu kuralları baştan kabul etmesi gerekiyor. Kadın sığınma evi kalma şartları içinde maksimum kalma süresi de yer alıyor. Kadın sığınma evlerinde kalma süresi maksimum 6 ay olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kurum ve kurum uzmanları, bu süre zarfında kadınların kendi ayakları üzerinde kalması için gerekli olan desteği sağlıyor.

Kadın Sığınma Evine Çocuğumla Gidebilirmiyim?

Özellikle yetişkin olmayan çocuğu ya da çocukları bulunan kadınlar, içinde bulundukları zor durumdan kendisi ile birlikte çocuklarını da kurtarmak için kadın sığınma evine çocuğumla gidebilirmiyim diye sormakta ve araştırma yapmaktadır. Kadın siginma evleri ile ilgili kurallara bakıldığında; çocukların da bu evlerde konuk edildiği görülüyor. Ancak kadın sığınma evlerine alınacak olan çocuklar için yaş şartı bulunuyor.

Kadın sığınma evi şartları kapsamında erkek çocuklar için 14 yaş şartı uygulanıyor. Kadın sığınma evi şartları 2020 kurallarında da anne ve çocuğun birbirinden ayrılmaması uygulaması devam ediyor. Yaş şartı kapsamında anneler, çocukları ile birlikte bu evlerde kalabiliyor.

Kadın Sığınma Evi Yaş Sınırı Var Mı?

Kadın sığınma evi yaş sınırı var mı sorusu da yanıtı araştırılan bir sorular arasında bulunuyor. Yalnızca genç değil; ileri yaş olan kadınlar da sığınma evlerinde kalma hakkına sahip oluyor. Dolayısıyla kadın sığınma evleri şartları arasında herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Aile işçinde şiddet yaşayan kadınlar yaşına bakılmaksızın kadın sığınma evlerine kabul ediliyor.

Kadın Sığınma Evinde Ne Kadar Kalınabilir?

Yazımızın önceki kısımlarında da belirttiğimiz gibi kadın sığınma evi şartları arasında kalma süresi de bulunmaktadır. Bu evlerde en fazla 6 ay kalınabilmektedir. İlk olarak buraya gelen kadınlar ve var ise çocukları 1 hafta dinlenmeye alınmaktadır. 1 haftalık dinlenme sonrasında kadının nasıl bir durum içinde olduğu göz önüne alınır. Uzmanların da yardımıyla kadınlar hayata geri kazandırılır.

Gerekli uzman desteğinin sağlanmasından sonra da kadınlara, hayatlarını nasıl devam ettirmek istediği sorusu yöneltilir. Eğer söz konusu olan kadınlar, eşlerinden şiddet görme nedeniyle kadın sığınma evi talebinde bulunmuşlarsa boşanma aşamasında hukuki destek de sağlanır. Kadınların isteklerine göre bir yol haritası belirlenir.

Kadın Sığınma Evi Yorumları

Kadın sığınma evi yorumları çoğu kadına örnek teşkil etmektedir. Çükü internet kullanımının yaygınlaşması sayesinde pek çok kadın, daha önce kadın sığınma evi içinde kalmış ve kalmakta olan kişilerin deneyimlerine ulaşabilmektedir. Kadın sığınma evine gitmek üzere başvuru gerçekleştirmeyi düşünen kadınlar genel olarak önceden internet üzerinde kısa bir araştırma yapmaktadır. Dolayısıyla kadın sığınma evi şartları kadar bu evlerde kalan kişilerin yaptığı yorumlar da önemlidir.

Exit mobile version