Jülyen Günü Nedir? Jülyen Günü Nasıl Hesaplanır?

Eski zamanlarda ölçüm sistemi olarak kullanılan Jülyen Günü, Jülyen Tarih sisteminde yer almaktadır. Astronomi ile ilgili çalışmalarda kullanılan ve Uluslararası Astronomi Birliği tarafından önerilen Jülyen Günü, Milattan Önce 1 Ocak 4713 tarihinden itibaren başlar. Peki, Jülyen Günü Nedir? Jülyen Günü Nasıl Hesaplanır?  Jülyen Günü Hakkında Bilgi Jülyen Günü Nasıl Hesaplanır? Evrensel zaman ile öğle vaktinden […]

Eski zamanlarda ölçüm sistemi olarak kullanılan Jülyen Günü, Jülyen Tarih sisteminde yer almaktadır. Astronomi ile ilgili çalışmalarda kullanılan ve Uluslararası Astronomi Birliği tarafından önerilen Jülyen Günü, Milattan Önce 1 Ocak 4713 tarihinden itibaren başlar. Peki, Jülyen Günü Nedir? Jülyen Günü Nasıl Hesaplanır? 

Jülyen Günü Hakkında Bilgi

Jülyen Günü Nasıl Hesaplanır?

Jülyen Günü Nasıl Hesaplanır?
Evrensel zaman ile öğle vaktinden itibaren bir günün zaman aralığını günün kesirleri şeklinde sunan Jülyen Günü, 1 Ocak 4713 Pazartesi, günü itibarıyla başlar. Yani günün başlangıç saati olarak öğle vakti seçilmiştir. İlk gün de bu günde 0 olarak kabul edilir. Bu şekilde de 7 ve 7 nin katları her zaman pazartesi gününe denk gelir. JT adıyla kısaltılan Jülyen Tarihi, iki şekilde bulunabilir.

Astronomi yıllıklarındaki çizelgeler kontrol edilir.
Jülyen Günü hesaplama formülü kullanılır.

Jülyen Günü hesaplama formülü ise;
JT = 2415020 + 365 x ( yıl – 1900 ) + N + L – 0.5
Yukarıda yazmış olduğumuz bu formül ile herhangi bir tarihe denk gelen Jülyen Tarihini bulabileceksiniz. Bu hesaplamada Evrensel Zaman yani EZ=0 olarak kabul edilir. N ise yılbaşından sonra geçen gün sayısını, geriye kalan L de 1901 yılı ile hesaplanması istenen tarih arasındaki artık yıl sayısını ifade eder.
Jülyen Hesaplaması
N sayısını bulmaya yarayan formül ise şu şekildedir:
N=-2+I-30
Yukarıdaki formül de M ay sayısını, I ise ayda bulunan günü ifade eder. Aynı zamanda ise parantez içerisindeki sayının tam kısmını ifade eder.
Jülyen Tarihi’nin ondalık kısımlarının saat, dakika ve saniye cinsinden karşılıkları:

0,1 = 2,4 saat veya 144 dakika veya 8640 saniye
0,01 = 0,24 saat veya 14,4 dakika veya 864 saniye
0,001 = 0,024 saat veya 1,44 dakika veya 86,4 saniye
0,0001 = 0,0024 saat veya 0,144 dakika veya 8,64 saniye
0,00001 = 0,00024 saat veya 0,0144 dakika veya 0,864 saniyedir.

Jülyen Takvimi Nedir?

Jülyen Takvimi
Güneş takvimlerinin en ünlüsü olan Jülyen Takvimi, Roma imparatoru Jül Sezar tarafından hazırlanmış ve 16. Yüzyıla kadar batı dünyasında kullanılmış. Julius Takvimi olarak da bilinen bu takvim, Miladi takvimin ilk versiyonu olarak da kabul edilebilir.
Jül Sezar’ın ölümünden sonra takvimde bazı değişiklikler yapılsa da istenilen seviyede uygulanamamıştır. Takvimde düzenleme yapan kişi ise artık yılın 3 yılda 1 olarak yapılmasına olanak sağlamıştır. Bu şekilde uygulamaya geçileceğinden dolayı 40 yıl boyunca 3 gün kayma meydana gelmiştir. Roma İmparatoru Augustus, Milattan Önce 8. Yüzyılda, 12 yıl boyunca artık yıl uygulamasını durdurarak bu kaymayı düzeltmiştir.
Jülyen Takvimi
Son yapılan düzenlemelerle Temmuz ayının 31, Ağustos ayının 30 gün çekmesi üzerine Şubat ayından 1 gün alınarak Ağustos ayına +1 gün eklenmiştir. Bu şekilde her dört yılda bir Şubat ayı 29 gün, diğer yıllarda ise 28 gün çekmiştir. Bu dört yılda bir yıl da artık yılı temsil etmektedir.
Artık yıl uygulamasına Dünya tarihi boyunca ilk kez Jülyen Takviminde geçilmiştir. Bu hesaplamalarda ise tespit edilen şeye göre Jülyen Takviminde her 128 yılda 1 günlük kayma meydana gelebilmektedir. Jülyen Takvimi 16. yüzyıla kadar uygulanmıştır. 16 yüzyıldan sonra ise Gregoryen Takvime geçiş yapılmıştır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2-8 Aralık Arası Haftalık Burç Yorumları

Exit mobile version