İtalya’nın Ünlü Pisa Kulesi ve Meşhur Yedi Çanı

İtalya denildiği zaman ilk

İtalya denildiği zaman ilk akla gelen yapılardan biri olan “ Pisa Kulesi”, aynı ada sahip Pisa Şehrinde bulunur. Kentteki Mucizeler Meydanı yani Piazza dei Miracoli üzerinde yer alan kulenin ünü ise güney kısma doğru eğik halde bulunmasından kaynaklanır. Bu özelliği ile kule, tüm dünya üzerinde yer alan en ünlü yapılar arasına girmeyi başarmış ve her yıl milyonlarca gezginin uğrak noktası olmuştur.

Mucizeler Meydanı Üzerinde ki Yapılar

Eğilen Pisa Kulesi esas itibari ile Pisa şehrinin ünlü Mucizeler Meydanı üzerinde bulunan Pisa Katedralinin Çan Kulesi olarak tasarlanmış ve bu amaçla inşa edilmiştir. Bu meydan üzerinde Pisa Katedrali ile Pisa Kulesi yanında Vaftizhane ve bir de mezarlık yer alır. Katedralin Çan kulesi zaman içerisinde gerçekleşen eğilmesi ile bu meydanda ki en ünlü yapı olmasının yanı sıra İtalya’nın da simgesi olmayı başarmıştır.

Kule Neden Eğilmiştir?

İtalya’nın Kuzey bölümündeki Pisa Kentinde yer alan yaklaşık 56 metre yüksekliğindeki bu kule, Mucizeler Meydanı üzerine bulunan ve 1063 ile 1090 yılları arasında yapımı tamamlanan Pisa Katedralinden ayrı olarak 1173 te yapılmıştır. Her ayrıntı planlanarak inşa edilmesine karşın pisa kulesi nin inşa edildiği zeminin yumuşaklığının doğru hesaplanamaması neticesi yapımdaki üçüncü kata gelindiğinde son dakika eğim fark edilmiş ve zaman geçtikçe bu kuledeki eğimde artma meydana gelmiştir. Hafif bir açı ile güneye doğru eğim yapan kuleyi bu denli tanınır ve ünlü yapan hususta işte bu eşsiz özelliğidir.

Mimari Özellikleri

Yapımı çeşitli nedenler ve savaşlar ile kesilen Pisa Kulesi, 8 kattan oluşan yaklaşık 56 metre yüksekliğinde olarak yapılmıştır. Sütunlardan oluşan altı ayrı silindir biçimindedir. Silindir katın giriş katı üzerine monte edilmesi ve en üste çan kulesinin eklenmesi ile tamamlanan yapıda en üst noktaya ulaşmak için 294 basamaklı bir merdivenle çıkmanız gerekir. Romanesk tarza sahip bir orta çağ yapıtı olan ve yapıldığı yumuşak zeminin özelliği olarak seneler içinde yavaş yavaş eğilen bu kule, burayı ziyaret edenlerin meşhur kuleyi tutma pozlarına da konu olmuştur.

Her Yüzyılda 0,7 cm Eğim

Kule üzerinde yapılan çalışmalar ve hesaplamalar sonucu 5,5 derece güney kısma eğildiği tespit edilmiş ancak ağırlık merkezinin halen kule içine doğru olduğu için yıkılmadığı belirlenmiştir. Yine yapılan bu hesaplamalar, Pisa Kulesinin her 100 yılda bir 0,7 cm eğildiğini de ortaya koymuştur. Meydana gelen eğimin kule açısından tehlike oluşturması üzerine 1990 yılında kule üzerinde bakım ve restorasyon çalışmalarına başlanılmış ve bu çalışmalar 2001 yılına dek sürmüştür. 11 yıl süren bu çalışmalar sonrası kule tekrar ziyaretlere açılmış ve en az 200 yıl daha sağlam kalmasını sağlayacak çalışmalar yapılmıştır.

Kulenin Tarihi

Kule, uzun yıllar süren yapımı nedeni ile mimarlar Bonanno Pisano ve Gherardo din Gherard’ın yapımına başladığı, mimar Giovani di Simone’nin bir dönem üzerinde çalıştığı ve mimar Tommaso Pisona tarafından bitirilen bir yapıdır. Yapıldığı dönemde, bir güç sembolü haline dönüşen Venedik ve Cenova yapıtlarına karşın Pisa’da yer alması düşünülen bu kule beklenenin çok ötesinde bir ilgiye seneler içerisinde mazhar olmuştur.

Yapıldığı zeminin yumuşaklığı nedeni ile bir yapım hatası olarak değerlendirilebilecek bu husus, kuleye asıl ününü kazandırmıştır. Güney kısma eğik yapısı ile yaklaşık 56 metre yüksekliğe ve 14, 700 ton ağırlığa sahip kule, dünya üzerinde bir eşi daha bulunmayan en ilginç yapılar arasında yerini almıştır.

Kulenin Ünlü Çanları

Pisa Kulesi üzerinde bulunan kulenin bitiminden sonra kuleye eklenen yedi adet çan bulunur. Bu çanların eklenmesi ile kule turistik değer kadar dinsel yönden de değer kazanmıştır. Bu çanları kuleye ekleniş tarihlerine göre sıralayacak olursak;

Mimar Lattering tarafından, 1 ton ağırlığında olarak 1262 yılında yapılan La Dasquereccio çanı, Mimar Nicola di Jacobo’nun yaptığı yine yaklaşık bir ton ağırlığı bulunan ve 14. Yüzyılda inşası tamamlanan il Vespruccio çanı,Yaklaşık 300 kilo ağırlığı ile kulenin en hafif çanı olan ve 1473 yılında kule üzerine eklenen La Terza Çanı,Mimar Giovani Pietro Orlandi’nin yaptığı ve 1564 yılında kule üzerine eklenen, 3 ton 621 kilo ağırlığa sahip Lassunda Çanı,Mimar Vincenzo Possenti’nin yaptığı ve 1572 yılında kuleye eklenen, yaklaşık 2,5 ton ağırlığa sahip İl Crocifisso Çanı,1606 yılında kule üzerine eklenen ve 652 kilo ağırlığındaki Del Pozzetto Çanı,Mimar Giovanni Andrea Moreni’nin yaptığı ve 1721 yılında kule üzerine eklenen, yaklaşık 1, 15 ton ağırlığa sahip San Ranieri Çanı

Kule üzerindeki ünlü yedi çanı oluşturur. Bu yedi çan, her biri ayrı bir müzik notasını temsil etmesi nedeniyle de ayrıca tanınır.

Ziyaret Saatleri ve Ücreti

İtalya’nın bu en ünlü eğik kulesi her yıl milyonlara ulaşan turistin ilgi odağıdır. 1987 yılında Pisa Katedrali ve Vaftizhane ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine giren ve koruma altına alınan bu kulenin bulunduğu Mucizeler Meydanına girerek burayı gezmek ve ünlü Pisa Kulesine çıkmak için ödenmesi gereken ücret ise 30 Euro. Yaz döneminde 09.00 ile 19.00 saatleri arasında kış döneminde ise 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret mümkün oluyor.