İşten Çıkarma Yasağı ve İşsizlik Ödeneği Vatandaş Destek Paketi Meclisten Geçti!

Koronavirüsü nedeniyle oluşan olumsuz

Koronavirüsü nedeniyle oluşan olumsuz ekonomik sonuçları önleyebilmek amacıyla TBMM’ye sunulan ekonomik önlemler paketi olarak adlandırılan işsizlik ödeneği ve vatandaş destek paketi Meclisten geçti. Kabul edilen paket doğrultusunda işçilere parasal destek verilirken, işletmelerinde üç ay boyunca işçi çıkaramamaları öngörüldü. Aynı zamanda KYK kredi borçları için 3 ay ertelenmesine ve bazı vergileri de düzenleme getirilmesine karar verildi. Yeni tip Corona virüs nedeniyle sunulan bu teklif yasalaşarak TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Korona Virüs salgını ile mücadelenin aralıksız devam ettiği süreç içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmaları da hızla sürüyor. Çok kısa süre içerisinde, önce kamuoyunda af yasası olarak bilinen İnfaz yasa düzenlemesi, sonra sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi ile yaz eğitimlerinin düzenlendiği kanun teklifi Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaşırken, bugün de içinde işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin desteği gibi önlemler bulunan ekonomik tedbirler paketine dair kanun teklifi yasalaştı.

Peki, bu yasa ile hayatımızda neler değişecek? Hangi alanlarda ne gibi düzenlemeler getirildi?

Kısa Çalışma Başvuruları 60 Gün içinde Sonuçlandırılacak

Kısa çalışma uygulaması ile sağlanan ekonomik imkanlardan yararlanabilmek için, çalışılan iş yerinde kısa çalışma uygulaması yapılacak döneme ilişkin başvurular, uygunluklarının tespiti hariç, başvuru gününden başlamak üzere 60 gün içinde neticeye bağlanacak.

Coronavirüsü sebebiyle işverenler tarafından yapılan zorlayıcı sebep gerekçesine dayalı olarak kısa çalışma başvuruları yönünden, uygunluk tespitlerinin tamamlanması beklenmeksizin, yalnızca işverenlerin beyanları doğrultusunda işçilere kısa çalışma ödemesinin yapılması öngörüldü.

İşveren tarafından hatalı bilgi ya da belge verilmesi sebebiyle gerçekleştirilen fazla ve yersiz ödemeler ise yasal faizleriyle beraber işverenden geri tahsil edilecek. (Kısa Çalışma Ödemeleri ile ilgili son derece ayrıntılı bilgiyi 13.04.2020 günü sitemizde yayınlanan Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kısa Çalışma Ödeneğine Başvuru İçin Gereken Şartlar Nelerdir? Bu Kapsamda Alınacak Ödenek Ne Kadardır? Başlıklı yazımızda bulabilirsiniz)

Ücretsiz İzin Desteği

Kabul edilen yeni yasa ile, düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihte iş akdi bulunmakla beraber işverence ücretsiz olarak izne ayrılmasına karar verilen ve aynı zamanda kısa çalışma ödeneğinden de yararlanamayan işçiler ile birlikte 15 Mart 2020 tarihinden sonra iş akdi feshedilen ve işsizlik ödeneğinden de yaralanamayacak işçilere günlük olarak 39,24 TL’lik (aylık 1177 TL) bir nakdi ücret desteği sağlanacak.

Ancak bu destekten yararlanabilmek için işçinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık aylığı gibi ödemeler almaması gerekiyor. Ayrıca destek fesih yapılamayacak süreyi aşmamak üzere, ücretsiz izinde oldukları ya da işsiz kaldıkları sürece verilecek. Yapılan bu destek ödemelerinden damga vergisi haricinde bir kesintide yapılmayacak.

Ücretsiz izne ayrılması nedeni ile nakdi ücret desteğinden faydalanan işçi, fiilen çalıştırılırsa işverene idari para cezası uygulaması yanında ödenen nakdi destek ücreti de yasal faizi ile geri alınacak.

İş Sözleşmeleri 3 Ay Süre İle Feshedilemeyecek

TBMM Genel Kurulu ‘nda yeni kabul edilen Kovid-19 Salgınının Ekonomik ve Sosyal Yaşama Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Kanun ile ayrıca işverenlerce, her tür hizmet ve iş sözleşmeleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına uymayan durumlar dışında üç ay süre ile feshedilemeyecek. Bu feshedememe yasağı düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olacak.İşverenler, yine düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten başlamak üzere 3 aylık yasal süreyi aşmamak üzere işçilerini kısmen ya da tamamen ücretsiz izine ayırabilecekler. Ücretsiz olarak izne ayrılma, işçi yönünden haklı neden ile fesih hakkı da vermeyecek.Bu belirlenen dönemde iş akdini fesheden işveren ya da işveren vekiline idari para cezası verilecek.Bu üç aylık sürelerin altı aya kadar uzatılabilmesi konusundan Cumhurbaşkanının takdir hakkı bulunacak.

Beş Yüz Bin Liraya Kadar Ceza

Yeni kabul edilen Yasa ile ayrıca, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunda bulunan ceza hükümlerini düzenleyen maddede de değişikliğe gidildi.

Bu kapsamda bir mal ya da hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapanlara 10 bin liradan başlamak üzere 100 bin liraya dek, tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunanlara ise 50 bin liradan başlamak üzere 500 bin liraya dek idari para cezası verilebilecek. (Fahiş Fiyat ile ilgili ayrıntılı bilgilere 27.03.2020 tarihinde sitemizde yayınlanan Coronavirüs Sebebi İle Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yollar Nelerdir? Başlıklı yazımız ile ulaşabilirsiniz)

Bu idari para cezalarını uygulama yetkisi ise Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna ait olacak.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Geliyor

Üreticiler, tedarikçiler ve perakende işletmeler tarafından bir hizmet ya da malın satış fiyatında fahiş oranda artış yapılamayacak.Üreticilerin, tedarikçilerin ve perakende işletmelerin özellikle bu süreçte fahiş oranda fiyat artışı ile stokçuluk uygulamalarına karşı düzenlemeleri yapmak, gerektiğinde ise denetimleri ve incelemeleri yaparak idari para cezaları uygulamak ve her tür önlemi almak amacı ile 13 üyeden oluşacakHaksız Fiyat Değerlendirme Kurulu kurulacak.

Peki, Meclise Sunulan Teklif Kapsamında Yasalaşarak Alınan Diğer Kararlar Nelerdir? 

Hazine taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller, erişim bedelleri, Devlet İhale Kanunu gereğince kiraya verilen yerler ve taşınmazlar, Belediye ve özel idareler taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller 3 ay erteleniyor.Faaliyet yetkileri durdurulan veya faaliyette bulunmayan işletmelerin yıllık ilan ve aidat ve reklam vergileri ilke çevre vergileri alınmayacak

KYK Kredilerinin 3 Ay Ertelenmesine Karar Verildi!

Yüksek Öğrenim kredi borçları üç aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenlerle sınırlı kalmak üzere başvuru şartı aranmaksızın üç ay erteleniyor.Ticaret gemiler için düzenlenen ve 11.03.2020 tarihi ile 31.07.2020 arasında süresi dolan veya dolacak denize elverişlilik belgeleri 01.08.2020 tarihine kadar uzatılıyor.Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu göre verilecek bildirim ve beyannameler ile dernek Genel Kurul toplantıları 31.07.2020 tarihine kadar ertelenecekKooperatifler Kanunu kapsamında Genel Kurul toplantıları 31.07.2020 tarihine kadar ertelenecek.

Son dakika haberler olarak yayınlanan İşsizlik ödeneği ile ilgili tüm şartları Nisan 2020 itibariyle yukarıdaki gibidir. Ayrıca ek olarak, işsizlik sigortası primi, işsizlik maaşı başvurusu gibi konular içinde sitemiz içerisinde bulunan hukuki içeriklere bakabilirsiniz veya sitemiz içerisinde verdiğimiz Youtube videolarından faydalanabilirsiniz.