Israrlı Takip Nedir? Türk Ceza Hukuku Kapsamında Israrlı Takip Ne Anlama Gelir?

Israrlı takip nedir? Önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelmesi beklenen “Acil Yargı Paketi” ile yapılması düşünülen değişiklikler kapsamında, kadına karşı işlenen suçlarda iyi hal indiriminin zorlaştırılması, sağlık çalışanlarına şiddet suçlarının cezalarında artış yapılması, tıbbi malpraktis davalarında yeni düzenlemeler, kadına karşı şiddet suçlarının tutuklama için katalog suçlar kapsamına alınması gibi düzenlemeler öngörülüyor. Yine bu […]

Israrlı takip nedir? Önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelmesi beklenen “Acil Yargı Paketi” ile yapılması düşünülen değişiklikler kapsamında, kadına karşı işlenen suçlarda iyi hal indiriminin zorlaştırılması, sağlık çalışanlarına şiddet suçlarının cezalarında artış yapılması, tıbbi malpraktis davalarında yeni düzenlemeler, kadına karşı şiddet suçlarının tutuklama için katalog suçlar kapsamına alınması gibi düzenlemeler öngörülüyor.

Yine bu paket kapsamında “Israrlı Takip” eyleminin de ayrı bir suç tipi olarak tanımlanması düşünülüyor.  Buna göre “Israrlı Takip” eyleminin, Türk Ceza Kanunu içerisinde 6 aydan 2 yıla dek hapis cezası öngörülen bir suç olarak yer alması planlanıyor. Gereken durumlarda, ısrarlı takip halinde tutuklama kararı dahi verilebilmesinin önü açılıyor. Peki, ısrarlı takip nedir?

Israrlı Takip Nedir?

En klasik tanımıyla ısrarlı takip, bir kişinin güven hissinin zedelenmesine neden olan, yaşamının korku, endişe ve tehdit altında geçirilmesine sebebiyet veren eylemler bütünü olarak tarif edilebilir.

Israrlı Takip Suçu

İlk imzacısı olduğumuz ancak daha sonra ülkemizin imzasını çektiği İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ ise ısrarlı takip nedir konusunu; “başka bir kişiye yönelik gerçekleştirilen ve bu kişinin kendi güvenliği için korku duymasına neden olacak biçimde tekrar eden kasıtlı ve de tehditkar davranışlar” şeklinde tanımlamıştır.

Bu tanımlamalar kapsamında, mağduru bir sokakta takip, girdiği – çıktığı yerleri izleme, dijital olarak takip etme, sürekli e-mail ya da mesaj atma veya devamlı telefonla arama gibi çok farklı şekillerde ısrarlı takip olarak nitelendirilebilecek eylemler ile karşılaşmak mümkündür.

Genel olarak kadınların karşılaştığı büyük zorluk ısrarlı takip nedir? Yapılan bir bilimsel araştırmaya (Hacettepe Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen) göre, her on kadından üçünün en az bir defa ısrarlı takibe maruz kaldığı istatiksel olarak ortaya konulmuştur.

Israrlı takip nedir, ısrarlı takip nasıl anlaşılır? Israrlı takip eyleminde, mağdurun bezdirilmesi, mağdurda koku ve kaygı oluşturulması hedeflenmekte ve bu şekilde mağdurun günlük yaşantısının değişmesine neden olunmaktadır.

Israrlı Takip Nedir? Israrlı Takip Suç mu?

Ceza hukukumuz kapsamında ısrarlı takip nedir? Ceza hukukunda bu eylem ayrı bir suç türü olarak düzenlenmemiştir. Israrlı takip, halihazırda Türk Ceza Kanunu (TCK) 123. Maddesinde düzenlenen “Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma” kapsamında yer almaktadır.

TCK 123. Madde düzenlemesinde ısrarlı takip nedir, yaptırımları nelerdir konusunda;

“Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir”

Hükümlerine yer verilmiştir. Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun oluşması için sayılan eylemlerin ve hukuka aykırı davranışların bir kez işlenmesi yeterli olmamaktadır. Bu eylemlerin ısrarla tekrarlanması ve de süreklilik arz etmesi gerekmektedir. Ayrıca bu eylemlerin huzur ve sükunu bozma kastı ile işlenmelidir.

Bu düzenleme kapsamında, ısrarlı takip eylemi de sırf bir kişinin huzur ve sükununu bozma amacıyla gerçekleştirildiğinden ve süreklilik arz ettiğinden, şu an mevcut bulunan cezai düzenlemeye göre TCK 123. Madde kapsamında değerlendirilmektedir.

Peki ısrarlı takip nedir, ne zaman ayrı bir suç unsuru olarak düzenlenecek? Ancak önümüzdeki hafta, Meclis gündemine gelmesi beklenen “Acil Yargı Paketi” kapsamında “Israrlı Takip” eyleminin kendi başına ayrı bir suç olarak düzenlenmesi ve cezasının da altı aydan iki yıla kadar hapis olarak belirlenmesi planlanmaktadır.

Bakalım kısa süre içerisinde yasalaşması beklenen bu yeni düzenleme ile ısrarlı takip gibi şiddet eylemlerinin önüne geçilebilmesi mümkün olacak mı?

Exit mobile version