Birçok açıdan avantaj sağlayan ve son derece de fazla tercih edilen mesleklerden olan iş güvenliği için bazı sınavlara girmek ve bu sınavlardan da geçer notu almak gerekmektedir.
İş güvenliği uzmanlık eğitimi veren kurumlardan eğitim aldıktan sonra İSG Sınavına girmelisiniz.
Sınav başvuru süreçlerinde yapılacak herhangi bir hata sınava girecek olan adayın bir senelik kaybına neden olacaktır. Peki, İş güvenliği sınavı başvurusu nasıl yapılır?
Genel Müdürlük, kimlerin sınava katılabileceğini, sınav başvuru tarihleri gelmeden önce adaylara bildirecektir. Yayınlanacak olan bu ilanda sınav başvuru şartları ve uyulması gereken zorunluluklar ayrıntılı bir biçimde anlatılacaktır. Sınava başvuru yapmaya hak kazanacak adaylar bizzat Genel Müdürlük tarafından belirlenmektedir. Sınava başvuru yapan adayların sınava girip giremeyeceğine karar verecek olan tek merci Genel müdürlük olmaktadır. Genel müdürlük adayların sınav başvurusunu inceledikten sonra sınava girmeye hak kazanan adayların bilgileri ÖSYM’ne bildirilmektedir.
Genel Müdürlüğün yaptığı incelemelerden ve onaydan sonra adayların T.C kimlik numaraları ÖSYM ‘ne bildirilecektir. Adaylar bu süreden sonra başvuru işlemlerini yapacak ve sınav ücretlerini ilgili banka hesaplarına yatıracaktırlar. Sınav ücretlerinin belirtilen tarihler arasında yatırılmaması durumunda adaylara sınav giriş belgesi çıkmayacaktır. Bu tür durumlarda Genel Müdürlük ve ÖSYM hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir.
İş sağlığı ve iş güvenliği sınavlarına başvurular elektronik ortamdan yapılmaktadır. ÖSYM sitesi üzerinden de bireyse olarak sınav başvurusu yapılmaktadır. Ayrıca ÖSYM sınav koordinatörlüklerinin adresleri de ÖSYM sayfasında bulunmaktadır. Bu sınav koordinatörlükleri resmi çalışma zamanları içerisinde açık olmaktadır.
İş Güvenliği Sınav Başvuruları
İş güvenliği sınavı başvuruları posta yolu ile yapılamayacağı gibi aynı zamanda elden yapılan başvurular da kabul edilmeyecektir. Sınav başvuruları tamamen internet üzerinden yapılmakta ve sadece elektronik başvurular geçerli sayılmaktadır. Fakat bu bazı durumlarda değişkenlik göstermektedir.
- ÖSYM internet sisteminde aday işlemleri için hiç kaydı bulunmayan yani ÖSYM sisteminde hiç sınava girmemiş olan adaylar ve ÖSYM sisteminde istenen niteliklerde bir fotoğrafı bulunmayan kişiler başvurularını direkt olarak ÖSYM koordinatörlüklerinde yapacaktır.
- ÖSYM aday işlemlerinde istenen özelliklerde fotoğrafları bulunan adaylar ise sınav başvurusunu direkt olarak internet üzerinden yapabilecektir. ÖSYM sistemine direkt olarak T.C kimlik numaraları ve aday şifreleri ile giriş yapabilmektedirler.
ÖSYM tarafından istenen fotoğraf son 50 ay içerisinde yapılan bir sınava aday bizzat başvuru yapmış, bu başvuru sırasında görevliler tarafından çekilen fotoğrafın ÖSYM kayıtlarına alınmış olması gerekmektedir. 50 ay içerisinde herhangi bir ÖSYM sınavına girmemiş olan adaylar ise bizzat koordinatörlüklere gidecek ve güncel fotoğrafını çektirdikten sonra sınav başvurusunu yapabilecektir.
Başvuruların yapılması, sınavların uygulanması, sınavlar için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması, sınav ücretlerinin yatırılması ve sınav sonrasında sorulara ve sonuçlara itiraz etme süreçleri sınavların başvuru tarihleri dönemlerinde ÖSYM internet sitesi üzerinden açıklanmaktadır.
İş güvenliği sınavına başvuru yapacak olan adaylar ÖSYM internet sitesi üzerinden Aday Başvuru Formunu dolduracak ve bu forumla başvuru merkezlerine bizzat giderek başvurusunu yapacaktır. Bu başvuru formları internet üzerinden doldurulup elektronik ortamda da gönderilmektedir. ÖSMY koordinatörlüklerine gidecek olan adayların Aday Başvuru Formu yanı sıra yanlarında nüfus cüzdanları veya süresi geçerli olan pasaport belgeleri bulunmalıdır. Burada adayların başvuru formları ve bilgileri alınarak çekilecek olan fotoğraftan sonra bu bilgiler tamamen elektronik ortama yüklenmektedir. Sistem üzerinde fotoğrafı olan adayların fotoğrafları ise direkt sistem tarafından engellenmektedir.
Bilgiler eksiksiz şekilde düzenlendikten ve adayın da fotoğrafı çekildikten sonra tamamlanan başvurunun çıktısı adaya göstertilecek ve bilgilerin doğrulu kontrol edildikten sonra başvuru tamamlanmış olacaktır. İş güvenliği sınavı başvurusu nasıl yapılır sorusunda dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardan biri de adayların sınav bilgilerini doğru bir şekilde bildirmesi olacaktır. Eğer aday bilgileri yapılan incelemelerden sonra eksik, hatalı veya yanlış çıkarsa aday sınava alınmayacaktır. Sınava girmiş olsa bile bu adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. Bu işlemler yapıldıktan sonra başvuru tam anlamıyla yapılmayacaktır. Bu aşamadan sonra sistemin belirleyeceği sınav giriş ücretinin belirtilen tarihler arasında yatırılması gerekmektedir. Yatırılmayan sınav ücretlerinden dolayı sınava girilemeyecektir. Aynı zamanda başvuru sırasında adaylardan çıktı, fotoğraf ve hizmet karşılığı ücret talep edilecektir.
Sınav ücretlerinin yatırılmasında sürenin son gününde bankadan yatıranlar için mesai bitimi içerisinde gerçekleşmektedir. Ancak ÖSYM internet sayfasında bulunan online ödemeler noktasından kredi kartı veya banka kartı ile yapılacak olan ödemeler ise 23.59’a kadar geçerli olmaktadır. Bu süre sonunda yapılmayan ödemelerden hiçbir şekilde ÖSYM, Genel Müdürlük sorumlu tutulmayacaktır.
Adayların yaptıkları ödemeler sadece dönem içerisinde geçerli olan sınav için sayılacaktır. Yapılan ödemeler bir sonraki sınav dönemlerini kapsamayacaktır. Başvuru merkezi üzerinden başvurusunu tamamlayan ve sınav ücretini yatıran adaylar T.C kimlik numaraları ve aday giriş şifreleri ile sisteme girerek sınav ücretlerinin yatırıldığının onayını almalı ve sonrasında ÖSYM tarafından oluşturulan sınav giriş belgesinin çıktısını almalıdır.
İş güvenliği sınavı başvurusu nasıl yapılır sorusunda yanıtlanacak olan son soruları da hızlı bir şekilde geçersek;
Başvurular yapıldıktan sonra adayların nerede ve hangi tarihte sınava girecekleri ÖSYM sistemi tarafından bildirilecektir.
Adaylar sınava girerken yanında soğuk damgalı nüfus cüzdanını, sınav giriş belgesini veya onaylı geçerli sürede olan pasaportunu getirmelidir.
Adaylar sınav salonlarına kalem ve silgi getirmeyecektirler. Tüm sınav malzemeleri ÖSYM tarafından verilecektir. Saat, hesap makinesi, numarasız gözlük veya herhangi bir elektronik cihaz adayların üzerinde bulunmamalıdır. Bu tarz durumlarda adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.