İnsanları Tanımak İçin 7 Özelliğe Dikkat Edin!

İnsanları tanımak aslında kolay gibi görünse de zor. Sizin de mutlaka tanıdığınızı düşündüğünüz ama aslında hiç tanıyamadığınız insanlar olmuştur. İşte, 7 adımda insanları tanıma yöntemi! 7 Adımda İnsanları Tanıyın! Aslında onu hiç tanıyamamışım. Bana bunu nasıl yaptı? Ondan hiç beklemezdim. Hiç de öyle birine benzemiyordu vb. cümleleri siz de hayatınız boyunca en az bir defa […]

İnsanları tanımak aslında kolay gibi görünse de zor. Sizin de mutlaka tanıdığınızı düşündüğünüz ama aslında hiç tanıyamadığınız insanlar olmuştur. İşte, 7 adımda insanları tanıma yöntemi!

7 Adımda İnsanları Tanıyın!

Aslında onu hiç tanıyamamışım. Bana bunu nasıl yaptı? Ondan hiç beklemezdim. Hiç de öyle birine benzemiyordu vb. cümleleri siz de hayatınız boyunca en az bir defa kurmuşsunuzdur. İşin enteresan tarafı bu tarz cümleleri genelde uzun yıllardır hayatımızda bulunan insanlar için kurarız. Kendi içinde çelişen bir durum olsa da aslında değildir. Bir insanı gerçekten tanıyabilmek için çok çok uzun yıllar gerektirir. Her olayı birlikte yaşamanız gerekir. Aslına bakarsanız hayatınızda ki insanların her olaya nasıl tepki vereceğini, hangi psikolojiyle ne yapacağını bilmeniz, her zaman mümkün değildir. İşte, bizler de sizler için 7 adımda insanları tanımak nasıl olur, araştırdık. Haydi, başlayalım!

1. Kendini Çok Övüyor mu?

İnsanlarla ilk tanıştığımızda ve sonrasında kendimizi anlatırken genel olarak iyi yönlerimizi ele alırız. Hatta genelde haksız olduğumuz, ya da kötü davranış sergilediğimiz bir olayı anlatmaktan kaçınırız. Tabiri caize, belki de farkında olmadan göz boyama olayına geçerek kendimizi övebiliriz.

Şimdi, eğer karşınızda kendisini size sürekli öven bir insan varsa dikkat etmeniz gereken konular var. Eğer bunları gözden kaçırmaz iseniz gayet mutlu ilişkileriniz olabilir. Öncelikle karşınızda ki insanın kendini övme cümleleri mi yoksa normal cümleleri mi daha fazla onu bir ölçün. Eğer kendine övgü dolu adeta kendi reklamını yaparcasına konuştuğu cümleleri daha ise bu cümleleri aklınızda tutun.

Daha sonra sergilediği davranışlar ile bu cümleler birbirini tutuyor mu onu izleyin. Bunun tam tersi de olabilir. Yani karşınızda ki kişi sizinle ilgili her şeyi size sorup öğreniyorsa, fakat kendiyle alakalı bir şey anlatmıyor ise bir yerde bir yanlışlık var demektir. İnsan psikolojisi karmaşıktır. İnsanları tanımak için bu tarz şeyleri bilmeniz gerekir.  

2. Etkisi Altına mı Almaya Çalışıyor?

Bazı insanlar onlarla tanıştığınız anda inandığını dini, siyasi görüşünü ya da sahip olduğu ideolojiyi anlatmaya başlar. İnsanları tanımak için belki bu tarz şeyleri bilmek önemlidir, ama asla ilk tanışma anında değil. Eğer övgü dolu sözlerle inandığı şeyleri size anlatıyor ve övüyor ise sizi etkisi altına almaya çalışıyordur. Kendi oluşturduğu ya da ürettiği şeyler üzerinden değil de başka şeyler üzerinden sizi etkilemeye çalışıyor ise o kişinin kendisine güveni yoktur.

3. Güven Verici mi?

Güven, insanlar arasında ki en önemli olgudur. Arkadaşlık, akraba ve aşk ilişkilerinin hepsi temelde güvene dayanır ve birine olan sevginiz bitse bile güveniniz baki kalmalıdır. Düzgün ve temeli sağlam ilişkilerin olmazsa olmazı birbirine karşı duyulan güven hissidir.

Buradan yola çıkarak bilmeniz gerekir ki insanları tanımak aslında onlara güvenmekle başlar. Eski zamanlar da zengin insanlar evlerine bir hizmetli aldıklarında değerli eşyalarını ya da paralarını ortada bırakarak onları denerlermiş. Eğer eve yeni gelen hizmetli bırakılan değerli eşya için “bunu burada unutmuşsunuz” diye uyarıyorsa ya da dokunmuyor ise güvenilir imiş.

Tabii siz ilişkilerinizde bu tür denemeler yapamazsınız ancak bunu zamanla görebilirsiniz. Unutmayın ki sağlam bir tuz çuvalından asla tuz akmaz. Ancak tuz çuvalında minicik bir delik varsa dahi zamanla o delik büyüyecek, her yer tuz olacak ve o tuz sizin ayaklarınıza da bulaşacaktır. Yani bir insan güvenilmez ise onu izleyerek, zamanla bunu anlayabilirsiniz. Kimse gerçek kişiliğini sonsuza kadar saklayamaz. İnsanları tanımak istiyor iseniz onları baştan sona gözlemlemeniz gerekir.

4. Etrafındakilerden Nasıl Bahsediyor?

İnsanları tanımak için sorular sormak önemlidir. Ancak siz birini tanımak istiyor iseniz önce o kişi hakkında kendinize soru sorup bunun cevabını vermelisiniz. İnsanları tanımak için en önemli kriterlerden biri de çevresindekilerden nasıl bahsettiğidir. Kendini çok öven bir insan genelde kendisi için sadece olumlu şeyleri anlatır. Bunun dışında sadece size yönelik sorular sorar. Bu yüzden böyle kişilere “ben seni çok iyi tanıyorum” imajı vermeniz oldukça önemlidir.

Tanımak istediğiniz insana hayatıyla ilgili sorular sorarken bunun ilki çevresiyle olan ilişkilerini sormak olacaktır. Ona arkadaşlarıyla, aile bireyleriyle ilgili sorular sorun. Eğer aldığınız cevaplar genelde eleştiri doluysa ve kötü bahsediyor ise o kişide kişilik bozukluğu olması olasıdır. Bu kişi sizi övüyor ve size değer veriyor gibi hissettiriyor olabilir. Ancak unutmayın ki bahsettiği insanlarla da bir ilişkisi ve onları tanıma süreci vardı. Eğer bu kişi birilerini tanıyıp daha sonra sadece kendi fikirlerine uymadıkları ya da uyuşamadıkları için size onlar hakkında rahatlıkla size kötü konuşabiliyor ise aynısını size de yapabileceği anlamına gelir.

5. Kendinden Statü Olarak Daha Aşağıda İnsanlara Nasıl Davranıyor?

Size insanları tanımakla ilgili sözler söyleyebiliriz. Ancak biz daha ciddi davranıyoruz. Çünkü insanları tanımak için birçok yol var ancak insanlar bu yolları bilmeden kendilerini yanlış ilişkilerin içerisinde bulabiliyorlar.

Karşınızda ki insan size mükemmel davranıyor olabilir. Birlikte çok iyi vakit geçiriyor olabilirsiniz. Peki size harika davranan bu insan, kendinden daha aşağı statü de insanlara nasıl davranıyor hiç dikkat ettiniz mi? Örneğin, bir cafeye gittiğiniz de garsonlara olan davranışı nasıl? Ya bir kasiyere nasıl davranıyor. Buna dikkat ederseniz karşınızdakinin karakteri hakkında büyük bir bilgiye sahip oldunuz demektir.

6. Öfke Kontrolü Var mı?

İnsanları ilk tanıdığımız da öfke kontrolü var mı yok mu anlamamız mümkün değildir. Bunun için gerçekten zaman geçmesi ve o insanlar belirli bir zaman geçirmemiz gerekir. İnsanları tanımak için sorular sormak önemlidir, ancak bir insanın karşısına geçir ona “sen öfkeni kontrol edebiliyor musun?” diye soramayız öyle değil mi? Hele ki bu insan yeni yeni tanımaya başladığımız bir kişiyse.

Eğer soru soramıyor isek, yapılacak şey bellidir; izlemek. Öfke kontrolü olmayan insanlar genelde haksız oldukları konularda dahi abartılı tavırlar sergilerler. Minik denemeler ile bunu görmeniz mümkündür. Herhangi bir konuda sohbet ederken onunla aynı fikirde olmadığınızı söylediğiniz de bu insanlar abartılı tepkiler verirler. Genelde en doğrusu bu tip insanlardan uzak durmaktır. Tabii “ben tedavi olmasını beklerim” diyor iseniz, orası başka! İnsanları tanımak gerçekten zaman isteyen bir konudur. Sabrınız varsa zamanla tanır, öğrenirseniz.

7. Siz Ön Yargılı Olabilir misiniz?

İnsanları tanımak uzun ve meşakkatli bir yol. Kimi zaman yanılacağımız, kimi zaman da tam hedefi vuracağımız zamanlar insanları tanımak konusunda aşılacak yollar. Peki siz bu yolları aşarken ön yargılı olup olmadığınızı hiç düşündünüz mü? Belki de karşınızda ki gerçekten iyi biri ama siz geçmişe bakarak, ya da bilinçaltınız yüzünden karşınızda ki insana güvenmiyorsunuz?

İnsan psikolojisi gerçekten karmaşık ve farklı farklı yapılara sahip olduğu için her olay her kişide farklı etkiler yaratır. Bundan dolayı karşınızda ki insana ön yargılı olup olmadığınızı çözmeniz gerekir. Örneğin, eğer siz size sevgi göstermemiş bir babayla büyüdüyseniz hayatınızda ki erkekten baba sevgisi bekleyebilirsiniz, ancak bu mümkün değildir. Bunun olmadığını gördüğünüz de ki bunu beklediğinizin kendiniz bile farkında değilsinizdir, onu yanlış tanıdığınızı düşünebilirsiniz. Bu da ön yargılı olduğunuzun bir göstergesidir. İnsanları tanımak için öncelikle kendinizi tanımanız gereklidir.

Bir insanı tanımak için sorular da sorabilirsiniz. Ancak İnsanları TANIMAK İçin 7 Yöntem listesini okuyup anlamanız ve ona göre davranmanız her zaman için çok daha iyidir.

Exit mobile version