Dünya üzerindeki en ünlü müzeler arasında yer alması yanında sanatseverlerin ve gezginlerin de gözdesi olan British Museum, İngiltere’nin de en bilinen yapılarından biridir. Antik çağ eserlerinden, tarihi kalıntılara, çeşitli yapıtlardan özel objelere kadar farklı türdeki eserlere ev sahipliği yapan British müze, İngiltere’nin aynı zamanda en büyük müzesi unvanını da elinde bulundurmaktadır.
https://www.youtube.com/watch?v=_Tz-ignJtHQ
Roma, Yunan, İslam ve Mısır Kültürüne Ait Eserler
Dünyanın en tanınan müzeleri arasında yer alan yapı içerisinde gerek Roma gerek Yunan gerek İslam ve gerekse de Mısır ( Egypt ) kültürüne ait çeşitli eserleri bir arada bulabilme imkânınız da bulunuyor. Great Russell Street ( Russell Square – meydanı ) üzerinde ücretsiz şekilde ziyarete açık olan müze, çok sayıda eser barındırdığı için farklı bölüm ve odalarda hizmet veriyor.
British Müze Tarihçesi
1753 yılında temelleri atılan British Museum’un açılış tarihi kayıtlarda 15 Ocak 1759 olarak geçer. Müzenin halka açılması konusundaki en önemli olay ise, koleksiyoncu bir doktor olan Sir Hans Slome ‘un 1753 yılında gerçekleşen ölümüdür. Bu ünlü aristokratın eserleri arasından sahibi olduğu 69,352 parçadan oluşan sanat koleksiyonu, ölümü sonrası devlete kalmıştır ve yetkililerde bu eserleri bir müzede sergileme yolunu seçmişlerdir.
Robert ve Edward Harley adındaki kontlara ait el yazması eserlerden oluşan kütüphane yanında yine Sir Robert Bruce Cotton tarafından müzeye bağışlanan antika, sikke ve el yazmaları ile müze koleksiyonu genişlemiştir. Ayrıca müzenin halka açılmasından iki yıl önce Kral II. George’da ( King II. George ) özel kütüphanesini 1757 yılında müzeye hediye etmiştir. Daha sonraki yıllarda da büyükelçi Sir William Hamilton’a ait olan antik Yunan vazoları, Apollo heykelleri, Vezüv yanardağının çizimleri ile Kaptan James Cook tarafından güney bölgelerden getirilen eserler ile müze koleksiyonu çok fazla sayıya ulaşmıştır.
Montagu House
İngiltere’nin başkenti olan Londra’da Montagu House binasında bulunan bu müzede hediye, satın alma, miras ve kaçırılma yolu ile yaklaşık yedi milyon farklı obje ( objects ) yer alır. Yine yılda 6 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan bu binanın en etkileyici kısımlarından birini de camdan çatısı ve modern mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken Great Court kısmı oluşturur. Dünya tarihine ev sahipliği yaptığı ifade edilen bu müze, dünya üzerinde yer alan en önemli yapılar arasında yerini de alır.
Müze Bölümleri
Müze sergilenen eserlere göre dört ana bölümden oluşur. Eskiçağ yapıtları bölümü, Çizimler ve baskılar bölümü, Madalyalar ve sikkeler bölümü ile Etnografi (insanlık müzesi) bölümüdür.
Dev boyutlu Asur kalıntıları arasından müzeye getirilen, İnsan başlı ve kanatlı aslan figürleri bulunan binası, “Round Reading Room” ismi verilen kitaplığı ile de müze yoğun ilgi görüyor.
Eskiçağ yapıtları bölümünde, Batı Asya, Eski Yunan, Mısır, Doğu ve Antik Roma yapıtları ile çeşitli medeniyetlere ait eserleri görebiliyorsunuz.Madalyalar ve sikkeler bölümünde, farklı boyut, ebat ve şekillerdeki paralar ile çeşitli madalyaları inceleyebiliyorsunuz.
Müzenin Kuzey bölümünde ( North palace ) Asya ve etnografya galerileri bulunur. Doğu kısmında İngiliz, Rönesans ve Ortaçağ eserleri yer alır. İkinci katında Sloane koleksiyonu ( Sloane Collection ) bulunan müzenin, “Antique Turkey” bölümünde ise Türk eserlerinden örnekleri görebiliyorsunuz.
Müzenin Önemli Eserleri ve Mutlaka Görülmesi Gereken 15 Eser
Müze içerisinde yer alan ve mutlak surette görülmesi gereken başlıca eserleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.
Katebet’in Mumyası; British Museum sembolleri arasında yer alan ve M.Ö. 1250 – 1330 yıllarından kaldığı düşünülen bu mumya, Mısır kökenli Katabet isimli bir yaşlı kadına aittir. Renkli mask ve farklı takıları ile dikkat çeken mumya 165 cm. boya sahiptir.Rosetta Taşı ( Rosetta Stone ); M.Ö. 2. Yüzyıldan kalan ve Mısır hiyerogliflerinin anahtarı olarak çözümlenmelerine olanak sağlayan bu çok önemli yapıt, müzede ki 4 numaralı oda da bulunur. Kedi Mumyası; Müzenin mumya galerisi içindeki en önemli eserlerden biri ise Kedi Mumyasıdır.British Museum Firavun’a ait olduğu belirtilen ceset; Müzenin Antik Mısır Eserleri galerisi içinde sergilenen bu ceset, ilgi odaklarından birini oluşturur.Lion Hunt (Aslan Avı) Rölyefleri; Müzedeki 10 numaralı odada yer alan tasvir, kralların aslan avlarına atıf yapıyor.Parthenon (Elgin) Heykelleri ( parthenon Sculptures ) ; Atina’da bulunan tapınaktan kalan bazı parçalar bu müzede sergilenirken, heykellerin bazıları da Louvre, Vatikan ve Kopenhag Müzelerinde bulunur.Lewis Santraç Figürleri; Avrupa uygarlığı sembolleri arasında bulunan bu ikonik nesnelerin, M.S. 1150 – 1200 yıllarında Norveç’te yapıldıkları düşünülüyor.Oxus Hazinesi; M.Ö. 5. Yüzyıldan kalan ve saf altından yapılmış olan bu atlı araba figürü de Müzede ki en önemli eserler arasında yer alır. Ur Oyun Tahtası; M.Ö. 2400 – 2600 yılları arasında İran’da yapıldığı düşünülen bu eser ve taşları üzerinde bulunan sembollerde çok ilgi çekicidir.Samuray Kıyafeti; Müzenin Japon eserleri kısmındaki bu kıyafet de çok sayıda ziyaretçinin ilgi odağı durumundadır.Kral İfe; 14. Yüzyıldan kaldığı düşünülen bu büstün Afrika’da yapıldığı tahmin ediliyor.Sphinx Of Thalgo; Müzenin en çok ziyaretçi çeken eserlerinden biri olan bu heykel MÖ. 680 yılından kalmadır ve Müzenin Antik Mısır ve Sudan Kısmında görülebilir.Hunefer’in Ölüler Kitabı; Mısır inanışında ölüm sonrasındaki seyahati anlatan bu rehber, Papirus kağıdına çizilmiş ve yaklaşık 3300 yıl öncesine ait.British Handaxe; Buzul çağından kaldığı belirtilen bu el baltaları 400 bin yıl öncesinden günümüze ulaşmış eserler olarak çok dikkat çekiyor.Ramses Heykeli; Bir başka Antik Mısır eseri olan bu heykelde en çok merak edilen eserler arasında yer alıyor.
British Museum’da, bu eşsiz eserlerin yanında dünya harikaları ( world wonders ) arasında bulunan Bodrum Halikarnas Mozolesini, Nemrut Heykellerini, Asur Kara Dikilitaşını ve saymakla bitmeyecek çok ünlü eserleri görebilirsiniz.
British Museum İçin Ziyaret Bilgileri
Londra’nın ( London ) simge yapıları arasında yer alan müze, her gün ziyarete açık bulunuyor. Saat 10;00 ile 17;30 arası açık bulunan müzenin Cuma günleri kapanış saati ise 20;30. British Museum ücretsiz olarak gezilebiliyor.
Bu müzenin dikkat çekici koleksiyonu iki milyon yıldan fazla insanlık tarihini ( over 2 Million years human history ) kapsamaktadır ve internasyonal ( inter national ) eserler bulunmaktadır.