İnfluenza Domuz Gribine Dikkat! Çocuklar Arasında Yayılmaya Başladı!

Hastalıkların en çok görüldüğü

Hastalıkların en çok görüldüğü mevsim elbette kıştır. Ancak bu hastalıkların arasında bazıları var ki özellikle çocuklar için sağlık açısından ciddi bir risk teşkil ediyor. Bu hastalıkların başında ise influenza geliyor!

İnfluenza virüsünün çocuklar arasında son dönemlerde hızla yayıldığı aşikar bir gerçektir. Bu noktada ebeveynlerin dikkatli ve bilinçli olması ise büyük önem taşıyor. Çocuklarınızda belirtileri gördüğünüz anda mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.

Belirtiler doğrultusunda burundan alınan sürüntü örneği sayesinde dakikalar içerisinde tanı konulabiliyor. Ancak belirtileri göz ardı eder ve tedavide gecikirseniz ileri seviyede bronşit ve zatürre hastalıklarıyla karşılaşabilirsiniz!

Çocuklarda İnfluenza Domuz Gribinin En Çok Görülen Belirtileri

Yetişkinlere göre çocukların bağışıklık sistemi daha güçsüz dolayısıyla da daha savunmasızdır. Özellikle bağışıklığın hastalıklara karşı daha savunmasız olduğu kış aylarında ise çocukların sağlığını tehdit eden hastalıkların başında influenza virüsü yani domuz gribi geliyor.

Domuz gribi hastalığı kendisini belirtiler ile gösterebilir. Çocuklarda görülen en sık belirtilerinin başında öncelikle yüksek ateş geliyor. Eğer çocuğunuzda yüksek ateş varsa ve ateşe kuru öksürük de eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden uzmana başvurmalısınız.

Yüksek ateş ve kuru öksürüğün yanı sıra ishal, kusma ve şiddetli burun akıntısı da en çok görülen influenza belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtiler siz ebeveynler tarafından takip edildiğinde ve zamanında müdahale edildiğinde tedavisi hızlı ve basit bir hastalıktır.

Çocuklarda İnfluenza Semptomlarını Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Çocuğunuzda geçmeyen yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, ishal ve kusma var ise mutlaka ilk yapmanız gereken uzmana başvurmaktır. Bununla birlikte semptomları azaltmak için yapmanız gereken uygulamalar da vardır.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi influenza virüsünde de ateş kontrolü önemlidir. Bu nedenle de öncelikle çocuğunuzun ateşini sürekli kontrol altında tutmalı ve çocuğunuzun ateşi 38 dereceyi aşmadığı takdirde ateş düşürücü vermemelisiniz. Bunun yerine ılık duş aldırmalısınız.

Bu süreçte çocuğunuzun bol sıvı tüketmesini sağlamalı ve ellerin temizliğine bu dönemde daha fazla dikkat etmelisiniz. Çocuğunuzun bulunduğu odanın ısısı ve nem oranı da önemlidir. Odanın ısısı 22 ila 26 derecede, nem oranı ise %45 ila %60 arasında olmalıdır.

Hastalık döneminde bağışıklık sistemi ciddi bir saldırıya uğradığı için çöker. Bağışıklığı güçlendirmek için çocuğunuzun düzenli ve dengeli beslenmesine özen göstermelisiniz. Tüm bu önlemlerin yanı sıra ilk etapta bir uzmana başvurmayı ve sonrasında da kontrollere götürmeyi ihmal etmemelisiniz.

İnfluenza Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnfluenza tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar aynı zamanda mevsim gribi hastalığında kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılması gereken ilaçlar olmakla birlikte aynı zamanda hastalığın semptomlarını azaltmak için doktorlar tarafından tavsiye edilir.

İnfluenza virüsünün teşhisi ile birlikte mutlaka ilk 48 saat içinde tedavi amaçlı ilaçlara başlanır. Bu ilaçlara en geç 72 saat içinde başlanmış olması gerekiyor. Dolayısıyla da eğer çocuğunuzda influenza belirtileri görüyorsanız zaman kaybetmeden uzmana giderek tedavi sürecini başlatmalısınız.

İnfluenza Virüsünden Çocuklarımızı Nasıl Korumalıyız?

Bulaşıcı olan her hastalıktan uzak durmanın ilk yolu öncelikle hasta kişiler ile aynı ortamda bulunmamak ve temas etmemektir. Bu nedenle de öncelikle çocuklarınızı ve kendinizi hasta, sık sık öksüren ve hapşıran kişilerden mutlaka uzak tutmalısınız.

Özellikle havalandırma imkanı kısıtlı olan toplu taşıma araçları ve benzeri gibi alanlar influenza gribinin en çok yayılım gösterdiği alanlardır. Çocuklarınızı mümkün olduğunca bu gibi mekanlardan uzak tutmalısınız.

Havlu, diş fırçası, kaşık ve çatal gibi eşyalar kişiye özeldir ve bir başkasının kullanması hijyenik olmadığından son derece sağlıksız bir durumdur. Çocuklarınızı bu konuda bilinçlendirmeli ve siz de bu tip ortak kullanımlara izin vermemelisiniz.