İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir? İnfaza Ara Verme Hangi Hallerde Mümkündür?

Aldığı ceza kesinleşerek hükümlü hale gelen kişiler açısından, infaz hukukumuzda bulunan bir müessese olan "İnfaz erteleme" ve "infaza ara verme" son derece önemlidir.

İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir

Aldığı ceza kesinleşerek hükümlü hale gelen kişiler açısından, infaz hukukumuzda bulunan bir müessese olan “İnfaz erteleme” ve “infaza ara verme” son derece önemlidir. Bu nedenle oldukça merak edilen bir konu olan infaz erteleme nasıl verilir? Koşulları nelerdir? Kimler hakkında uygulanabilir? Hangi durumlarda infaza ara verilebilir? gibi soruların tümüne yazımızda yer verdik…

İnfaz Erteleme Nedir?

Hükümlü hakkında verilen hapis cezasının infazının, hükümlü ya da ailesi bakımından ileride telafisi mümkün olmayacak derecede ağır sonuçlar doğurabilmesi ihtimaline karşı getirilen İnfaz erteleme, bazı koşulların varlığı halinde uygulanabilmektedir.

İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir

İnfaz erteleme, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun 17. Maddesi kapsamında düzenlenmiştir. Madde hükmünde şu düzenlemeye yer verilmiştir:

“Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir” 

İnfaz Erteleme Koşulları Nelerdir?

Öncelikle infaz erteleme kararı verilebilmesi için gereken koşulların başında, ceza süresine ilişkin şart gelmektedir. Daha sonra infaz erteleme kararı verilebilmesinin diğer şartları gelir. Buna göre infaz erteleme ancak;

İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir

İnfaz Erteleme Süresi Ne Kadardır?

5275 sayılı Kanun’un 17. madde ikinci fıkra düzenlemesine göre;  infaz erteleme, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından her defasında bir yılı geçmemek üzere en fazla iki kez uygulanabilir.

Ancak infaz erteleme kararı verildiği süre içerisinde, hükümlü hakkında kasten işlenebilen bir suç nedeniyle kamu davası açılırsa, infaz erteleme kararı kaldırılır ve ceza derhal infaz olunur.

İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir

İnfaza Ara Verme Nedir? Koşulları Nelerdir?

Yukarıda açıkladığımız henüz infazına başlanmadan ceza ertelenebileceği gibi, 5275 sayılı Kanun 17/4 maddesine göre infazına başlanılan cezalarında ertelenebilmesi (infaza ara verme) mümkündür. Bunun içinde öncelikle kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli bir hapis cezasının bulunması gerekir.

Ayrıca infazına başlanmış bir cezanın ertelenebilmesi yani infaza ara verme için;

Zorunlu ve çok ivedi hallerden birinin doğması gerekir. Bu durumda da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir yılı geçmeyen süreler ile en fazla iki kez olmak üzere hapis cezasının infazına ara verilebilir.

İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir

İnfazın Ertelenmesinin Yasak Olduğu Haller Nelerdir?

İnfaz erteleme kararı verilebilmesinin yasak olduğu hallerde yine 5275 sayılı Kanun’un 17. Maddesinin 6. Fıkrasında sayılmıştır. Buna göre diğer koşulları oluşsa bile erteleme hükümleri;

Exit mobile version