İndirimli Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme İmkanı Var mıdır | Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir

Türkiye’de motorlu bir araç

Türkiye’de motorlu bir araç kullanmak için ödenmesi gereken vergilerden Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme şartları nelerdir? MTV ödeme süreci nasıl işler?

Motorlu araç sahiplerinin her yıl, Ocak ve Temmuz aylarında iki kez ödedikleri motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili merak edilenleri bu yazımızda sizlere sunuyoruz. Özellikle araç sahiplerinin araştırdıkları konular arasında yer alan hangi araçların bu vergiden muaf olduğu, indirimli motorlu taşıt vergisi ödeme imkanı bulunup bulunmadığı gibi tüm hususların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. İşte, tüm ayrıntıları ile Motorlu Taşıtlar Vergisi ve detayları…  

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir? Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Yükümlülüğü Ne Zaman Başlar?

Motorlu taşıtlar vergisi; Karayolları Trafik Kanunu uyarınca trafik şube ya da bürolarına kayıt edilmiş olan motorlu kara taşıtları ile beraber Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ve tescil edilmiş uçak ve helikopter ve Liman ya da belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş motorlu deniz taşıtları açısından her yıl Ocak ve Temmuz ayları içerisinde ödenen vergidir.

Bu vergi bulunulan ilin vergi dairesine, Gelir İdaresi veznelerine, ya da anlaşmalı banka şubelerine bizzat ya da internet üzerinden veya ATM’lerden yatırılabilir. MTV ödemeleri peşin ya da bazı bankalar nezdinde taksitli bir şekilde ödenebilir. Bu verginin ödeme yükümlülüğü ise, motorlu kara araçlarında söz konusu aracın trafik siciline tescil edilmesi ile birlikte başlar.  

Motorlu taşıtlar vergisi, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında iki taksit halinde ödenebilir. MTV’nin ilk taksiti 1 Ocak – 31 Ocak tarihleri arasında, ikinci ve son taksiti ise 1 – 31 Temmuz tarihleri arasında ödenebilmektedir. Motorlu taşıtlar vergisi miktarı, aracın yaşına ve motor silindir hacmine göre belirlenen tarifeler uyarınca tespit edilir.

Kamyon, kamyonet ile otobüslerde aracın yaşının yanı sıra ayrıca azami toplam ağırlığı da vergi hesaplanmasında göz önünde bulundurulur. Ayrıca otobüsler için oturma kapasitesi de verginin belirlenmesindeki kıstaslardan biridir.  

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Muafiyeti Olan Araçlar

Bazı araçlar yönünden Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme muafiyeti olanakları vardır. Bu araçlar;

Yüzde 90 ve daha fazla derecede malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı bulunan taşıtlar ile diğer derecedeki malûl ve engellilerin, durumlarına uygun hale getirilmiş olan özel tertibatlı taşıtları,Sosyal güvenlik kurumları, il özel idareleri, genel ve özel bütçeli idareler, belediyeler ve köy tüzel kişilikleri ile Türkiye Kızılay Derneği adına kayıtlı ve tescilli taşıtlar,Karşılıklı bulunmak koşuluyla yabancı devletlerin ülkemizde bulunan elçilik ve konsoloslukları yanında elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ait olan taşıtlar,Hurda kabul edilen taşıtlar açısından motorlu taşıtlar vergisi ödeme zorunluluğu bulunmaz.

MTV Tutarı Nereden Öğrenilebilir?

Motorlu taşıtlar vergisi miktarını, İnteraktif Vergi Dairesine ait ivd.gib.gov.tr web sitesi üzerinden sorgulama imkânı vardır. Bu sayfa üzerinde;

Mükellef Bilgilerini,Motorlu Taşıtlar Vergisi Bilgilerini,Ceza Bilgilerini,Tahsilat Bilgilerini ayrıntılı olarak görebilme olanağı bulunmaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisini Daha Az Ödeme İmkanı Var mıdır?

Bunun için bir aracın motorlu taşıtlar vergisi tarifesi üzerindeki yıllık ödeme tutarı ile söz konusu aracın kasko değerinin yüzde 5’i arasında bir kıyaslama yapılması gerekir. Eğer, tarifede belirlenen yıllık MTV miktarı, aracın kasko değerinin yüzde 5’inden daha fazla ise bu araç sahipleri yönünden aynı yaş grubundaki bir alt kademeden motorlu taşıtlar vergisi ödeme imkanı bulunur.

Bu imkândan yani indirimli MTV uygulamasından ancak otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri araçlar yararlanabilir. Kasko değerleri ise Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından her ay liste halinde yayınlanır.

Bu olanaktan yararlanabilmek için yazılı bir şekilde ilgili vergi dairesine başvuru yapılması gerekir. Vergi daireleri talep dışında bu durumu resen gözetmezler. Kasko değerinin yüzde 5’i, yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme tarifesi üzerindeki tutardan daha düşük olan araç sahiplerinin indirimli MTV’den yararlanabilmeleri için ilgili vergi dairesine mutlaka yazılı başvuru yapmaları zorunludur.  

Kredi Kartıyla MTV Ödeme Nasıl Yapılır?

MTV ödeme işlemi mobil internet bankacılık ve Vergi Dairesi üzeirnden yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı web adresinden kredi kartı ile ya da banka kartı ile MTV ödemek mümkündür. Siz de Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız, MTV Nasıl Ödenir 2021 video anlatımı izleyiniz.