İnci Küpeli Kızın Hikayesi Nedir? İşte Kuzeyin Mona Lisa’sı İnci Küpeli Kız ve Ressamı Johannes Vermeer…

İnci Küpeli Kızın hikayesi, Dünyanın en ünlü ve en değerli tabloları arasında sayılıyor ve İnci Küpeli Kız, bu sanatsal özelliği yanında popüler kültüründe en dikkat çekici konularından biri olmayı başarıyor. İşte İnci Küpeli Kızın hikayesi ve ressamı Johannes Vermeer hakkında bilmeniz gerekenler… İnci Küpeli Kızın Hikayesi İnci Küpeli Kızın hikayesi, Hollanda’da başlıyor. Lahey Kentinde, Mauritshuis […]

İnci Küpeli Kızın hikayesi, Dünyanın en ünlü ve en değerli tabloları arasında sayılıyor ve İnci Küpeli Kız, bu sanatsal özelliği yanında popüler kültüründe en dikkat çekici konularından biri olmayı başarıyor. İşte İnci Küpeli Kızın hikayesi ve ressamı Johannes Vermeer hakkında bilmeniz gerekenler…

İnci Küpeli Kızın Hikayesi

Johannes Vermeer'in "İnci Küpeli Kız" İsimli Tablosu (Sanat Tarihi)

İnci Küpeli Kızın hikayesi, Hollanda’da başlıyor. Lahey Kentinde, Mauritshuis Kraliyet Resim Galerisinde sergilenen, İnci Küpeli Kız (Felemenkçede “Meisje met de parel”) isimli tablo, ölümünden sonra üne kavuşan Johannes Vermeer’in en bilinen eseridir. Bu tablo o kadar ünlü olmuştur ki, romanlardan filmlere dek pek çok farklı sanat dalına da konu olmuştur. Peki, İnci Küpeli Kızın hikayesi nedir? Ressamı Johannes Vermeer (Jan Vermeer) kimdir?

1- İnci Küpeli Kızın Hikayesi ile Ölümünden Sonra Ünlü Olan Bir Ressam; Johannes Vermeer

31 Ekim 1632 Hollanda Delf’te dünyaya gelen İnci Küpeli Kızın ressamı Johannes Vermeer, gündelik yaşamı konu alan tabloları ile tanınmış, Hollandalı bir ressamdır. Daha çok Barok tarza yer verdiği tabloları ile bilinen Vermeer, yaşadığı dönemde çok tanınmayan bir sanatçıydı.

Mükemmeliyetçi yapısı nedeniyle oldukça az eser üreten, son derece zor şartlarda yaşamını sürdüren ve ölümünün ardından da ailesine yüklü miktarda borç bırakan Vermeer, eserlerindeki mükemmel ışık kullanımı ve detaylardaki özeni ile dikkat çekmiştir. Vermeer, detaycı kişiliği ile tablolarında kusursuzluk üzerine odaklanmıştır. Yaşadığı dönemde fazla tanınmayan Johannes Vermeer, ölümünün ardından ise tam iki yüzyıl boyunca unutulmuştur.

Vermeer’in yeniden keşfi ise, döneminin ünlü sanat eleştirmeni Thoré Bürger tarafından 1866 yılında olmuştur. Vermeer’in eserleri hakkında yayınladığı makale sonrası, 35 adet tablosu olduğu anlaşılan Vermeer, büyük üne kavuşmuş ve kendisi Hollanda Altın Çağı ressamları arasındaki en büyüklerinden biri olarak kabul edilmiştir.

15 Aralık 1675 yılında, 43 yaşında hayatını kaybeden Vermeer, tüm yaşamı boyunca sadece 35 eser vermiştir. Her bir tablosu üzerinde son derece hassas çalışan ünlü ressam, oldukça kaliteli malzemeler ve boyalar ile tablolarını üretmiştir.

2- Kuzeyin Mona Lisa’sı; İnci Küpeli Kız

Kuzeyin Mona Lisa’sı veya Hollandalı Mona Lisa olarak da anılan İnci Küpeli Kızın hikayesi, Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in başyapıtı olarak kabul edilmektedir. Birçok farklı türdeki edebi esere konu olan İnci Küpeli Kız tablosunda, en dikkat çekici detayların başında inci küpe gelir. Yine resme konu kızın derin bakışları, yüzünde ne olduğu çok tartışılan ifadesi, kızın üzerindeki elbise, oryantal ve egzotik bir başörtüsü, tablonun bu denli ünlü olmasındaki diğer ayrıntılardır. Bu tablo 2006 yılında Hollandalılar tarafından, Hollanda’nın gelmiş geçmiş en güzel tablosu olarak seçilmiştir.

Tabloda resmedilen kızın ise hayal ürünü değil, gerçek bir model olduğu ve yine Vermeer’in  kızı veya bir yakını olduğu ileri sürülmüştür.

Johannes Vermeer’ın ‘İnci Küpeli Kız’ adlı tablosunun orijinalinin sergilendiği müze hangi ülkededir?

İnci Küpeli Kız resmi, 2018 yılından beri Hollanda‘nın Lahey kentinde Mauritshuis Müzesi’nde özel ve korunaklı olarak inşa edilmiş bir cam odada tutuluyor.

3- İnci Küpeli Kız Kitabı ve Filmi

Bu ünlü ve eşsiz tablodan esinlenerek, Tracy Chevailer tarafından yazılan “İnci Küpeli Kız” isimli kitap ta New York Best Seller listesine girmiştir. Tablodaki İnci küpeli kızın kim olduğunu anlatan eser, On yedi yaşında olan ve babasının bir iş kazası neticesi kör kalması sebebiyle, ailesini geçindirebilmek için çalışmak zorunda kalan Griet’in öyküsünü konu alır. Kitapta anlatılanlara göre, Johannes Vermeer adlı ressamın evinde hizmetçi olarak çalışan Griet, zamanla resme olan merakıyla Vermeer’in ilgisini çeker. İlk başlarda yalnızca temizlik amacı ile resim atölyesine giren kıza, Vermeer zamanla renkleri karıştırmayı öğretir. İnci Küpeli Kız tablosundaki model de Griet’dir.

İnci Küpeli Kızın hikayesini anlatan kitaptaki öykü beyazperdeye de aktarılmıştır. Başrollerinde Scarlett Johansson, Colin Firth ve Tom Wilkinson’un yer aldığı, Tracy Chevalier’in aynı adlı romanından uyarlanan filmde de, Hollandalı ressam Johannes Vermeer ve “İnci Küpeli Kız” tablosu çevresinde yaşanan olaylar anlatılır.  Griet’i,  Scarlett Johansson’un ve Vermeer’i ise Colin Firth’ün canlandırdığı film oldukça ilgi çekmiştir.

4- İnci Küpeli Kız Ne Zaman Yapılmıştır?

Tuval üzerine yağlı boyadan oluşturulan bir başyapıt olan “İnci Küpeli Kız” tablosu, 44,5 cm yüksekliğinde ve 39 cm genişliğindedir. Tablonun üzerinde “IVMeer” imzası bulunur ancak herhangi bir tarih atılmamıştır. Yapılan araştırmalar neticesi tablonun 1665 yılı civarında boyanmış olduğu anlaşılmıştır.

Exit mobile version