Türkiye’nin en büyük ayakkabı firmalarından biri olan İnci Deri çalışanları haklarını arıyor. İnci Deri devredildi ; maaş ve tazminatını alamayan çalışanlar büyük bir darbe aldı. Koronavirüsle mücadelenin büyük bir hızla devam ettiği Haziran 2020‘nin sonunda yaşanan İnci Ayakkabı firmasının devredilmesi sonucunda haklarını alamayan işçilerine “marka devredildi, planlama yolda” cevabını verdi.
İnci Deri Çalışanları İçin İmza Kampanyası Başlatıldı
Uzun bir süre haklarını sosyal medyadan ve hukuki yollardan arayan İnci Deri çalışanları , haklarını aramak için Change.org üzerinden imza kampanyası başlattılar.
Cumhuriyet gazetesi Olcay Büyüktaş tarafından hazırlanan habere göre İnci Deri, 2 yıl kadar önceki döviz kuru kaynaklı zorluklar nedeniyle çok sayıda mağazasını kapatmak zorunda kalmıştı. Kapanan mağazaların maaş ve tazminatlarını ödemeyen firma yetkilileri, kapanan mağazaların sahibinin yurt dışında yaşadığı ve bu yüzden aksaklık olduğu ifadesinin arkasına saklanmıştır.
İnci Deri Mağazalar Zinciri Çalışanları Primlerini Alamadı
2018 yılından bu yana prim ve maaşları almakta zorluk çektiklerini ifade eden İnci Deri çalışanları, hak ettikleri maaş ve primleri almak için dava açmışlardı. Fakat son alınan habere göre hala bu davaların sonucunda emeğinin karşılığını alan bir çalışan bulunmadı.
Senet ile İşten Çıkarıldılar
İşten çıkmak zorunda kalan çok sayıda işçi, alacağı maaş için senet teslim aldığını ifade ederken, senetlerin tamamını paraya çeviremediklerini anlatmışlardır. 600 ile 700 arasında işçi, hem maaşından hem de tazminatından olurken, markanın devlet tarafından satın alınmasını ve emeklerinin boşa gitmemesini talep ediyorlar.
“İnci Ayakkabı çalışanları olarak hakkımızı arıyoruz. Kıdem tazminatlarımız, maaşlarımız ve primlerimiz verilmedi.Şirket yetkilileri yurtdışına yerleşme planları yapıp borçlarından kaçacaklar. Yetkililere sesleniyoruz: Firmanın iflas davası var ve bir an önce davayı sonuçlandırıp haklarımızı almak istiyoruz. Markayı TMSF’nin almasını ve satışını gerçekleştirmesini talep ediyoruz” diyor.Şirkette kiminin 5 bin, kiminin 20 bin, kimisinin ise 90 bin liranın üzerinde alacağının kaldığını söyleyen İnci Deri mağdurları, durumla ilgili “Biz bu firmaya yıllarımızı verdik, ailemiz gibi gördük ama şimdi bakıyoruz da bize ihanet ettiler”
“Bize İhanet Ettiler”
İnci Deri mağazaları çalışanları, şirkette bazılarının 5 bin TL, bazılarının ise 90 bin TL alacağının olduğun ifade ederken, #İnciDeriÇalışanlarıHaklarınıİstiyor etiketi ile başlattıkları sosyal medya ayaklanmasının bir sonucunun olmasını bekliyorlar.
“Biz bu firmaya yıllarımızı verdik, ailemiz gibi gördük ama şimdi bakıyoruz da bize ihanet ettiler”
İfadesi ile kendilerini anlatan firma çalışanlarını haklarını almak istediklerinin altını çizdi.
İnci Deri Sahibi Ali Murat Kızıltaş : Mağdur Etmeyeceğiz
Türkiye ekonomisinin büyük bir zorluk içerisinde olduğunu aktaran Ali Murat Kızıltaş, çalışanlarını ailesi gibi gördüklerini ve onları mağdur etmeyeceklerini ifade eden bir açıklama yaptı:
“Türkiye ekonomisi, 2019’dan beri zor bir dönemden geçiyor ve zorlukların etkisi öncelikle bizim sektörümüzde görüldü. İnci Deri, 100 yılı aşkın tarihinde büyük zorlukları köklü kültürü, değerleri ve çalışanları ile kurduğu güçlü dayanışmayla aşmayı başardı. Son olarak 2011’deki darboğazı da bu yaklaşımla hasarsız aşmıştık. Umarım bu süreç sonunda Türkiye’nin başka değerli markaları da benzer süreçler yaşamaz.”
Kızıltaş: Türk Markasını Yaşatmak İstiyoruz
Firmaya açılan 3 iflas davasından 2 tanesini başarı ile sonuçladırdıklarını ve sonuncu davanın ise mahkeme tarafından reddedildiğini ifade eden Kızıltaş, bir Türk firması olarak İnci Deri’yi yaşatmak istediklerini açıkladı:
“Şirketimize alacaklılar tarafından açılan üç iflas davası vardı. Bunlardan ikisi anlaşmayla tamamlandı, davalar çekildi. Üçüncü dava ise mahkemece reddedildi. Amacımız 102 yıllık bir Türk markası İnci Deri’nin yaşaması. İnci Deri’yi büyükbabamdan babam, ondan da ben emanet aldım. Bu marka benim için evlatlarımdan farksızdır.”
“İsim Hakkı Devredildi, Resmi İşlerin Tamamlanmasını Bekliyoruz”
İnci Deri Mağazaları sahibi Kızıltaş, Firmanın isim hakkının daha önceden alınan bir kredi nedeniyle yurt dışında bir firmaya devredildiğini ve Türkiye’de ismin kullanılabilmesi için kiralama sürecinin gerçekleşmesi gerektiğini açıklayarak süreç tamamlandığında çalışan haklarını teslim edeceklerini açıkladı:
“Mevcut durumda yurtdışından geçmişte alınan bir kredinin yapılandırılması için markanın kullanım hakları, kredi veren kuruluş tarafından yabancı bir şirkete devredildi. Bu şirket, markanın Türkiye’de isim hakkının kiralanmasıyla yapılandırmış oldukları borcu tahsil edecek. Bu sürecin tamamlanmasıyla başta çalışanlarımız olmak üzere diğer alacakların hangi sırada ve ne şekilde karşılanacağı planlanabilecek.”“ Hiçbir zaman çalışanlarımızı mağdur durumda bırakma gibi bir niyetimiz olmadığı gibi, çalışma prensiplerimiz gereği kazandıkça paylaşmak ve emek veren tüm çalışma arkadaşlarımızın haklarını teslim etmek gibi ilkeler ile çalıştık. Bu görüşümüzden kesinlikle vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.”
Spor ayakkabısı, topuklu ayakkabı, klasik ayakkabı, günlük ayakkabı, deri sırt çantası modelleri ile hem erkek hem de kadın giyime hitap eden İnci Deri ve İnci Ayakkabı firması uygun fiyatlardan yaptığı online satışlar ile büyük bir dikkat çekmişti. Yaptığı kampanyaların yanı sıra Müşteri hizmetlerindeki aksamaların olması ise firmanın olumsuz bir durum içerisinde olduğunu göstermekte idi.
Siyah, kahverengi ve taba renginin yanı sıra çok sayıda dikkat çekici renkte deri ayakkabı ve çanta üreten firma hakkında, sosyal medya platformlarında sıklıkla sorulan İnci ayakkabı kapandı mı sorusunun cevabı, aynı zamanda İnci Deri battı mı sorusu ile aynıdır. Art arda kapanan İnci Deri mağazalarının ardından isim hakkı yurt dışında bir firmaya devredilen firmanın Türkiye’de faaliyet göstermesi için uzunca bir prosedürün uygulanması gerekiyor.
2018 yılında konkordato ilan eden Hotiç hala online satış yapmaya devam ediyor. İflas haberleri ile gündeme gelen Hotiç, en iyi Türk ayakkabı modelleri arasında yerini alıyor.
İnci Deri Firması çalışanlarının hak davası ile ilgili, firma ve çalışanlar arasındaki dava süreci devam ediyor olup, çalışanların hangi haklara nasıl ulaşabileceği ya da ulaşıp ulaşamadığı konularında net bir bilgi henüz alınamamıştır. Dava süreci ile ilgili yeni bir bilgi paylaşımı olduğunda Okuhaber Ekonomi sayfamızdan takip edebilirsiniz.