İmar kirliliğine neden olma suç unsuru mu? Belediye sınırları içerisinde ya da özel imar rejimine tabi olan yerlerde sıkça karşılaşılan hukuki uyuşmazlıklar arasında “İmar kirliliğine neden olma suçu” bulunuyor. Peki, imar kirliliğine olma hata nasıl oluşur? İmar kirliliğine neden olma suçunun unsurları nelerdir? İşte, tüm merak edilen yönleri ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 184. maddesi kapsamında “İmar kirliliği suçu”…
İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Ne Demektir?
Söz konusu suç, belediye sınırları içerisinde ya da özel imar rejimine tabi olunan yerlerde, hukuka aykırı bir şekilde yapı inşası ya da hukuka aykırı olarak inşa edilen bir yapının kullanılabilmesi için gerekli olan altyapı hizmetlerinin sağlanması ile meydana gelir.
İmar kirliliğine neden olma suçu hükmün, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Çevreye Karşı Suçlar” başlıklı ikinci bölümünün 184. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suç ile korunan hukuki değer TCK 184. madde kapsamında çevrelenmiştir.
Türk Ceza Kanunu kapsamında terk suçu nedir, nasıl oluşur merak ediyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.
İmar Kirliliğine Neden Olma Suçunun Unsurları Nelerdir?
İmar kirliliğine neden olma suçu, imar mevzuatına aykırı bir şekilde belediye sınırları içerisinde ya da özel imar rejimine tabi bulunan yerlerde işlenebilir. İmar kirliliğine neden olabilecek eylemler ise yasal çerçevede belirlenmiştir. Bu belirlemeye göre;
- Yapı ruhsatiyesi almaksızın bina yapmak ya da yaptırmak,
- Yapı ruhsatiyesi bulunsa dahi, bu ruhsata aykırı bir şekilde bina yapmak ya da yaptırmak,
- Yapı ruhsatiyesi olmaksızın başlatılan inşaatlarda kurulu şantiyelere, elektrik, su ya da telefon bağlantısı kurulmasına müsaade etmek,
- Yapı kullanma izni bulunmayan binalarda belediye sınırları içerisinde ya da özel imar rejimine tabi bulunan yerlerde olup olmadığına bakılmaksızın) herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade etmek olarak yasada sayılmıştır.
İmar Kirliliğine Neden Olma Suçunda Görevli Mahkeme
Öncelikle belirtmek gerekir ki, “İmar kirliliğine neden olma” suçu, takibi yani soruşturulması veya kovuşturulması şikayete bağlı olan suçlardan biri değildir. Bu anlamda herhangi bir şikayet bulunmasa dahi, bu suç yönünden öğrenilmesi ile beraber Cumhuriyet Savcılığı tarafından res’en yani kendiliğinden soruşturma yapılabilir ve yeterli şüphe bulunması durumunda da kamu davası açılabilir. Suça ilişkin dava zamanaşımı süresi ise sekiz yıldır.
Peki, İmar kirliliğine neden olma suçuna ilişkin davalara bakmakla yetkili ve görevli mahkeme hangisidir? Bu suçlar yönünden, suçun işlendiği yani bir başka ifade ile yapının bulunduğu yer Asliye Ceza Mahkemesi’nin yetki ve görevi bulunur.
İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Cezası Ne Kadardır?
İmar kirliliğine neden olma suçu uzlaşma ile çözümlenebilir mi? suçundan verilebilecek ceza ise, yapı ruhsatiyesi alınmaksızın ya da ruhsata aykırı bir şekilde bina yapan veyahut yaptıran kişi ile yapı ruhsatiyesi olmaksızın başlatılan inşaatlar için kurulan şantiyelere elektrik, su ya da telefon bağlantısı yapılmasına izin veren kişi yönünden bir yıldan beş yıla dek hapis cezasıdır.
Ancak, yapı kullanım izni bulunmayan binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icra edilmesine izin veren kişi içinse ceza, iki yıldan beş yıla kadar hapis olarak belirlenmiştir.
İmar Kirliliğine Neden Olma Suçunda Etkin Pişmanlık
“İmar kirliliğine neden olma” suçu yönünden Türk Ceza Kanunu 184/5 maddesinde özel bir etkin pişmanlık hükmüne yer verilmiştir. TCK 184/ etkin pişmanlık düzenlemesine göre;
“Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar”
Hükümlerine yer verilmiştir. Yani, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı bir şekilde bina yapan veya yaptıran kişi, söz konusu binayı imar planına ve de ruhsatına uygun hale getirirse, fail hakkında herhangi bir kamu davası açılmaz, eğer açılmış olan bir kamu davası var ise düşer. Bu durumda, daha önce mahkum olunan bir ceza var ise bütün sonuçları ile birlikte ortadan kalkar.