İlişkilerde Aşırı Bağlanma Sebepleri Nelerdir? Romantik İlişkilerde Bağlanma Stilleri

Özellikle romantik ilişkilerde görülen ilişkide aşırı bağlanma durumu olduğu için çoğunlukla üzücü sonuçlar doğurabiliyor. Romantik ilişkide meydana gelen çeşitli olaylar da tarafların birbirlerine olan bağlılıklarını etkileyebiliyor. İlişkide aşırı bağlılık hali kimi zaman partnerinizi bunaltabiliyor ve bu durum da çeşitli kavgalara sebep olabiliyor. Zaten saplantılı bir şekilde bağlanma durumunun da altında birden fazla sebep ve soru […]

Özellikle romantik ilişkilerde görülen ilişkide aşırı bağlanma durumu olduğu için çoğunlukla üzücü sonuçlar doğurabiliyor. Romantik ilişkide meydana gelen çeşitli olaylar da tarafların birbirlerine olan bağlılıklarını etkileyebiliyor. İlişkide aşırı bağlılık hali kimi zaman partnerinizi bunaltabiliyor ve bu durum da çeşitli kavgalara sebep olabiliyor. Zaten saplantılı bir şekilde bağlanma durumunun da altında birden fazla sebep ve soru işaretleri yatabiliyor. Yani bağlılık sebebiyle edilen kavgalar bir süre sonra farklı yönlere çekilebiliyor.

İlişkide aşırı bağlanma sebepleri ise genellikle çiftlerin karakterleri ve ilişki yaşama şekillerine göre değişiklik gösterebiliyor. Bu durum uzmanlar tarafından da açıklanarak psikoloji biliminde yer edinmeyi başarmıştır. Bu yazımızda aşırı bağlanma problemi ve bu problemin asıl nedenleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Romantik İlişkilerde Bağlanma Şekilleri

Romantik bir ilişkilerde birden fazla bağlanma stili bulunuyor. Bu bağlanma stilleri çocukluk döneminde yaşanan durumlara göre de değişiklik gösterip şekillenebiliyor. İlişkide aşırı bağlanma durumu da yine çocukluk döneminde anne ya da bakıcı tarafından bakılma durumuna göre romantik ilişkilerde ortaya çıkabiliyor. Yani aşırı bağlılık halini çocukluk döneminde yaşanılan bir takım durumlar oluşturabiliyor.

Psikologlar tarafından yapılan araştırmalar çerçevesinde de 3 ana çeşit bağlanma stili bulunuyor. Bu üç stil ile yaşanılan romantik ilişkinin tanımı da yapılabiliyor.

1. Güvenli Bağlanma Stili

İlişkide güvenli bağlanma stili adından da anlaşılacağı üzere “normal” olarak beyan edilen stildir. Bu bağlanma çeşidine göre ilişkide aşırı bağlanma gibi durumlarla karşılaşılmaz. Çocukken bakıcınız ya da ebeveynleriniz sizin ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde ve doğru zamanda karşıladıysa bu güvenli bir bağlanma stiline sahip olmanız mümkündür.

2. Kaçıngan Bağlanma Stili

Kaçıngan bağlanma stilimizde de yine adından da anlaşılacağı gibi samimiyeti geri planda tutan bir stildir. Buna göre kişi, samimiyeti fazla hissettiğinde o ortamdan kaçmak isteyebilir. Tek başına kalmayı tercih eden bu kişiler, genellikle uzun süreli ilişkiler içerisinde yer almayı tercih etmezler. Özellikle soğuk ve uzak karakterli ebeveynler tarafından büyütülen kişilerde bu durum sıklıkla gözlemlenmektedir.

3. Kaygılı Bağlanma Stili

Kaygılı bağlanma stili içerisinde ilişkide aşırı bağlılık örneklerine rastlanabilmektedir. Kaygılı bağlanma stiline sahip olan kişilerde genellikle had safhada güven problemleri gözlemlenir. Samimiyete önem veren bu kişiler, her daim daha fazlasını talep etmektedirler ve karşılarında bulunan kişilerden çok fazla beklentiye girebilirler. Her daim kendilerinin aslında sevilip sevilmediğini sorgularlar ve verilen sevgi onlar için genellikle yetersiz kalabilir.

Kaygılı (Aşırı) Bağlanma Stilinin Nedenleri

İlişkide aşırı bağlanma nedenleri aslında çocukluk dönemi ve yetiştirilme şekliyle çok alakalıdır. Çocukluk dönemlerinde ilgi görmeyen kişilerin aşırı bağlanma problemleri yaşadığı sıklıkla gözlemlenmektedir. Ebeveynleri ya da bakıcıları tarafından genellikle görmezden gelinen kişilerde bu tip saplantılı durumların ortaya çıkması olasılıklar dahilindedir.Ebeveynleri tarafından her zaman eşit derecede ilgi görmeyen kişilerde ileriki safhada sevginin yetersizliği ve ilgisiz bırakılma gibi şikayetlerle karşılaşılabilir. İşte dört madde ile aşırı bağlanmanın olası nedenleri;

Güvensizlik Hissi Neden Olur?

İlişkide aşırı bağlanma durumu, ilişkideki partnerlerden birinin ya da ikisinin de güven problemleri ile orantılı bir şekilde ortaya çıkar. Tarafların yaşadıkları romantik birliktelikte güven problemi yaşamaları bağlılık hissinin orantısız ve öngörülemez bir şekilde artmasına neden olabilmektedir. Güvensizlik hissi beraberinde ilişkiye tutunma çabasını da getirmektedir. Güvenilmeyen partnerin ilişkiye arkasını döneceğinin düşünülmesi aşırı bağlanma stilinin ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Yalnız Kalma Korkusu

İlişkide aşırı bağlanma halinin bir diğer önemli etkeni taraflardan birinde görülen yalnız kalma korkusudur. Bazı kişiler hayatlarında her daim birilerinin olmasını ve sürekli o kişiler ile vakit geçirmeyi tercih etmektedirler. Bu durum romantik ilişkiler içerisinde daha net bir şekilde gözlemlenmektedir. Bu şekilde yaşamaya alışan kişide zamanla yalnız kalma korkusu ortaya çıkabilir. Bu korku da beraberinde aşırı bağlanma stilini getirerek sorunlu bir ilişki durumunun yaşanmasına neden olabilir.

İlgisiz Bırakılmak

Daha önceki ilişkilerinde ya da çocukluk dönemlerinde yeterli ilgi görmeyen bireylerde ilişkide aşırı bağlanma problemlerine rastlanabiliyor. Bu kişiler zamanında göremedikleri ilgiyi güncel birlikteliklerinden görmeyi istiyorlar. Fakat özellikle de aşırı bağlılık durumunda ilginin dozu hiçbir zaman yeterli bulunmuyor. Bu durum da romantik ilişkinin bir çıkmaza doğru sürüklenmesine neden olabiliyor.

Alışkanlıkları Terk Edememe Durumu

İlişkilerde bağlanma durumunu tetikleyen bir başka kişilik özelliği de duygusal olarak alışkanlıkları terk edememe halidir. Bazı kişiler, çocukluk dönemlerinde yaşadıkları bir takım durumların da etkisiyle alışmış oldukları yaşantıyı ve rutinleri bırakmakta zorlanırlar. Bu kişiler için romantik ilişki de bir nevi alışkanlık ve rutindir. Dolayısıyla ilişkinin tahdit altında bulunması ve bir gün bitecek hissi bu kişilerde aşırı bağlılığın gözlemlenmesine neden olmaktadır.

Böyle bir durumda ilişkilerde bağlanma sorunu olan yetişkinlerin bir klinik psikolog ile görüşürek psikolojik danışmanlık alınmasında fayda vardır. Kişinin kendini böyle bir duygu ile bağlanma korkusu içerisinde hissetmeleri halinde uzman bir danışman yardımcı olacaktır.

Exit mobile version