Hukukta ve Siyasette Fezleke Ne Demek | Fezleke Nasıl Hazırlanır | Fezleke Hazırlanması Ne Demek ?

Fezleke-ne-demek-fezleke-nedir-fezleke-nasil-hazirlanir-100.jpg

Fezleke ne demek, fezleke neden hazırlanır, hukukta ve siyasette fezleke nedir sorularının cevapları, Türkiye siyaseti nedeniyle oldukça merak ediliyor. Zaman zaman mecliste fezleke hazırlanması haberleri, fezleke ne anlama gelir ve fezleke neden hazırlanır sorularını gündeme getiriyor. Bu yazımızda sizlere fezleke ne demek, fezlekeyi kim hazırlarhukukta ve siyasette fezleke nedir, fezleke ve iddianame arasındaki fark nelerdir açıklayacağız. İşte, fezleke ne demek yazımız…

Fezleke Ne Demek | Fezleke Nedir Ne Anlama Gelir ?

Fezleke ne demek; herhangi bir konuda verilmiş olan kararın özetidir. Türk toplumu fezleke kelimesini duymaya oldukça alışkındır çünkü televizyonlarda ve gazetelerde sık sık adı geçmektedir. Bir konuda verilen kararın, kısa özeti anlamına gelen fezleke en çok hukuk ve siyaset alanında kullanılmaktadır.

Fezleke Ne Demek TDK Anlamı Nedir ?

Fezleke nedir ne anlama gelir diye bakıldığında “verilen bir kararın kısa özet haline getirilmesi” tanımı karşımıza çıkıyor. Fezleke ne demek TDK anlamına bakıldığında da üç farklı açıklama bulunuyor.

TDK’ya göre fezleke nedir; özet, soruşturma evrakı ve karar özeti. Fezlekenin “özet” anlamı genel, karar özeti ve soruşturma evrakı (tahkikat evrakı) anlamları ise hukuk terimidir. Ayrıca Fezleke Arapça kökenli bir kelimedir.

Fezleke Siyasette Nedir ? Siyasette Fezleke Ne Demek ?

Türkiye siyaseti ve meclis gündemi nedeniyle sık sık “fezleke” kelimesini duyuyoruz. Ve çoğu zaman da bu nedenle, bu kelimenin siyasi bir anlama geldiğini zannediyoruz. Ancak fezleke nedir diye baktığımızda; bu kelime yalnızca siyasi değildir.

Siyasette fezleke ne demek; bir siyasetçi ya da konu hakkında, herhangi bir sorunun özetini yazmak demektir.

Genel olarak Türkiye siyasetinde bir siyasetçinin, başka bir siyasetçi hakkında fezleke hazırladığını, hazırlanan fezlekenin meclise sunulduğunu duyarız. Burada anlaşılması gereken; bir siyasetçi ile ilgili sorunun kısa bir özet şeklinde hazırlanmış olduğudur.

Örneğin; bir milletvekilinin partiden ihraç edilmesi veya milletvekilliğinin düşürülmesi için sık sık fezleke hazırlandığını duyarız.

Fezleke Hukukta Ne Demek ? Hukukta Fezleke Nedir ?

Fezleke hukukta da adı sık geçen bir kelimedir. Hukukta fezleke nedir diye baktığımızda da; bir olayın sonucuna değil olayın başlangıcına işaret ettiğini görüyoruz. Bir olayın sonrasında kanıtların, bilgilerin toplanmasından ve gerekli ifadelerin alınmasının ardından fezleke hazırlanmaktadır.

Fezleke Hazırlanması Ne Demek?

Türkiye gündeminde sık sık bir kişi veya siyasetçi hakkında fezleke hazırlandığını duyarız. Bu genellikle bir vekilin, milletvekilliğinin düşürülmesi için sıkça yaşanır. Bu noktada da fezleke nedir ne anlama gelir merak ederiz.

Ancak fezleke hazırlanması ne demek diye baktığımızda; bunun yalnızca siyasetçiler için geçerli olmadığını görüyoruz. Çünkü fezleke, bir kişi ya da olay hakkında kısa bir özet yazılması anlamına gelir. Kısacası; fezleke hazırlanması, bir konuda neden sonuç ilişkisinin içinde yer aldığı özetin hazırlanması demektir.

Fezlekeyi Kim Hazırlar ?

Fezleke hazırlanması ne demek sorusunun cevabı kadar, fezlekeyi kim hazırlar sorusunun cevabı da merak ediliyor. Siyaset ve hukuk alanında sık yapılan fezleke hazırlanması aslında genel bir durumdur ve bu nedenle de fezleke hazırlamak için hukukçu veya siyasetçi olmaya gerek yoktur. Fezleke hazırlanması için yalnızca resmi bir makam ve kuruluşa ihtiyaç duyulmaktadır.

Bir parti, başka bir parti üyesi için fezleke hazırlayabildiği gibi kendi partisinden biri için de fezleke hazırlayabilmektedir. Kısacası; resmi makam sahibi olan herkes fezleke yazabilmektedir. Fezleke; emniyet, jandarma, polis veya savcı gibi resmi makamlar tarafından da hazırlanabilmektedir.

Fezleke Nasıl Hazırlanır?

Hukuki alanda fezleke hazırlanırken özenli ve dikkatli olunmalı, konuya dahil kişilerin kimlik bilgileri ile iletişim bilgilerine yer verilmelidir. Özellikle kişinin TC kimlik numarası yer almalıdır. Fezleke evrakının olay bölümünde söz konusu olayın hangi saatte ve nerede gerçekleştiği, nasıl haber alındığı belirtilmelidir.

Sonraki paragrafta da konuya dahil olan kişilerin durumları, delil bilgileri yer almalıdır. Ayrıca tahkikatın hangi aşamada olduğu, ifadesi alınmayan kişilerin hangi sebeple ifadelerinin alınmadığı bilgilerine yer verilmelidir.

Tahkikat Fezlekesi Nedir ?

Tahkikat fezlekesi nedir açıklamak için tahkikat ve fezleke ne demek bakmak yeterlidir. Tahkikat; soruşturma, fezleke; kısa özet anlamına gelir. Kısacası tahkikat fezlekesi nedir; soruşturma özeti veya soruşturma evrakıdır.

Savcının Fezleke Hazırlaması Ne Demek ?

Savcının fezleke hazırlaması ne demek; bir olayın ardından eldeki kanıt, ifadeler ve elde edilen bilgiler ışığında belgenin hazırlanması demektir. Genel olarak bir olay söz konusu olduğunda önce jandarma ve emniyet gibi makamlar olayın başlangıcında fezleke hazırlar. Daha sonra ise savcı, bilgi ve belgelerin doğrultusunda fezleke hazırlar.

Fezleke Resmi midir ?

Arapça kökenli fezleke kelimesi genel anlamda “kısa özet” demektir ve çoğunlukla resmi anlam taşımaktadır. Çünkü hukuk ve siyaset alanında sık hazırlanan fezleke, resmi bir kişi veya makam tarafından hazırlanır. Yani; fezleke resmidir, resmi durumlar için kullanılır.

Fezleke ile İddianame Arasındaki Fark Nedir ?

Fezleke ve iddianame aynı şey değildir. İddianame ne demek; savcılık tarafından düzenlenen ve mahkemeye sunulan bir belgedir. Bir olayın, savcılığın soruşturması sonucunda kanıtlara dayalı şekilde kağıda dökülmesidir. Hazırlanan bu belge, savcı tarafından mahkemede okunmaktadır. Fezleke ise olayın özetidir.

Türkiye’nin Yakın Siyasi Tarihindeki Tartışmalı Fezlekeler

Türkiye’nin yakın siyasi tarihine bakıldığında pek çok tartışmalı fezlekenin olduğu görülüyor. Şimdi tartışmalara neden olan o fezlekeleri inceleyelim…

1- HDP’li 9 Vekilin Dokunulmazlığının Kaldırılması için Hazırlanan Fezleke

2021 yılının Şubat ayında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 9 HDP’li vekilin dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke düzenlendi. Fezlekede dokunulmazlığının kaldırılması istenen HDP’li milletvekilleri; Pervin Buldan, Meral Danış Bektaş, Hakkı Saruhan Oruç, Garo Paylan, Hüda Kaya, Sezai Temelli, Pero Dündar, Fatma Kurtulan ve Serpil Kemalbay oldu. Fezlekenin gerekçesi ise; Kobani olaylarında bu isimlerin “azmettirici” olduğunun iddia edilmesiydi.

2- Kemal Kılıçdaroğlu Hakkında Fezleke

2021 yılının Temmuz ayında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir fezleke düzenlendi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu’nun “Cumhurbaşkanı’na alenen hakaret suçunu işlediği” gerekçe gösterildi ve TCK 299 kapsamında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası alması, TCK 53 kapsamında da bazı haklardan mahrum bırakılması talep edildi.

Exit mobile version