Gün geçmiyor ki garip bir haber ile sarsılmayalım. Avusturalya da bir kadın, horoz gagalaması nedeniyle hayatını kaybetti. İşte, detaylar!
Horoz’un Gaga Darbesine Maruz Kalan Kadın Hayatını Kaybetti!
Avusturalya’da bir kadın, horozun gaga darbeleri yüzünden hayata gözlerini yumdu. Ölüm raporunda kadının kan kaybından öldüğü yazıldı.Bu olaydan sonra horoz gagalaması nasıl öldürür, sorusu akıllar da yer etti. Bunun üzerine Forensic Science, Medicine and Pathology dergisinde yayımlanan rapora göre 87 aşında ki kadın kendi bahçesinde ki tavukların yumurtalarını toplarken sinirli bir horozun hedefi oldu.
Horoz aniden 87 yaşında ki kadının sol baldırını gagalamaya başladı. Bu gagalama kadının bacağında ciddi iki yırtığa neden oldu. Yırtıklardan dolayı aşırı kan kaybı da kadının hayatını kaybetmesine yol açtı. Horozun gagalarken denk getirdiği damarlardan biri varisli damardı ve yırtıklardan biri de bu damar üzerinde oluştu. Varisli damarın aşırı kanaması üzerine kadın hayata gözlerini yumdu.
Varisli Damarlar Ölüme Neden Olur mu?
Doktorların yaptığı açıklamaya göre varisli damarlar genel olarak hayati bir tehlikeye neden olmazlar. Ancak çok nadir de olsa bu damarlar üzerinde meydana gelen kanamalar hayati önem taşıyabilir.
2012 yılında BMC Research Notes dergisi Yunan Araştırmacıların yaptığı araştırmada 66 yaşında ki bir kadının varisli damar kanaması sonrası öldüğünü raporladı. Daha çok, kişide kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklar var ise varisli damarın kanaması kötü sonuçlar doğurabiliyor.
Adelaide Üniversitesi patoloji profesörü ve horoz gagalaması sonrasında ölen kadının raporunun yazarlarından olan Roger Byard, horoz saldırılarının aslında çok nadir yaşandığını söylüyor. Rapora göre “bu durum, küçük evcil hayvanların bile belirli damar rahatsızlıkları olan bireylerde ölümcül yaralanmalara yol açabileceğini gösteriyor”.
Horozun saldırısı sonucu hayatını kaybeden kadın için adli tıp uzmanı kişiler de seferber oldu. Horoz yaşlı kadını öldürdü haberleri medya da büyük yankı uyandırdı.
Varis Nedir?
Varis, en basit tabiri ile, derinin dışından da görülebilen şiş duran ve büklüm büklüm olmuş damarlardır. Varisli damarlar genelde mor-yeşil duran damarlardır. Dışarıdan bakıldığında rengi belli olur ve bir yere vurmuşsunuz gibi mor renk durur. Bu açıdan bakıldığında varisli damarlar ilk bakıldığında belli olmazlar. Dışarıdan bakan kişiler bunu bir yaralanma morluğu olarak görebilirler. Ancak varis, daha çok kılcal damar şeklinde ve ince bir şekilde kendini gösterir.
Varis Tedavisi Nasıl Olur?
Varis tedavisi denilince akla ilk gelen yöntem varisli damarın bulunduğu bölgeden çıkarılmasıdır. Ancak bu hem çok geleneksel bir yöntemdir, hem de iyileşmesi oldukça zaman alır.
Damar içerisine köpük vermek de bir başka yöntemdir ancak bu tedavi şeklinde varisin tekrar etme durumu vardır. Doktorların en çok tavsiye ettiği yöntem ise lazer ışın ile varisin yakılmasıdır. Lokal anestezi sayesinde hem acısız bir yöntemdir, hem de kişi işlem bittikten sonra hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Hastane de yatma durumu söz konusu değildir. Yani varis, aslında küçük bir operasyonla tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Varis Çorabı Nedir?
Varis tedavisi deyince akla ilk gelenlerden biri olan varis çorabı, varisli bölgeye baskı yaparak o bölgeyi rahatlatan çoraplardır. Varisi geçirmez, sadece varisin etkilerini azaltır. Eskiden tek tip olan varis çorabı, günümüz de bir çok model ile karşımıza çıkmaktadır.